Wednesday, January 20, 2021

Lecţia 106 – Mantra şi respiraţia in meditaţie

Întrebare: Incerc să îmi fac un obicei mai bun de a medita –ceea ce este destul de nou pentru mine, dar , mă umple de bucurie. Contează dacă îmi imaginez/aud înăuntrul meu că spun „AI” In timp ce inhalez şi „EM” In timp ce exhalez sau trebuie sa spun „AIEM”, „AIEM”, „AIEM” în timp ce inhalez şi la fel în timp ce exhalez?

Răspuns: Unele sisteme de meditaţie folosesc mantra coordonată cu respiraţia. Abordarea din aceste lecţii nu face acest lucru. Deci, răspunsul este nu, nu are importanţă dacă mantra e folosită cu respiraţia sau nu. Respirăm normal  în timpul meditaţiei şi nu ne ocupăm de aceasta. Motivul pentru a proceda în acest fel este legat de necesitatea de a permite mantrei să se modifice in mod firesc în ceea ce priveşte viteza repetiţiei şi a gradului de claritate, astfel încȃt mintea să poată să meargă spre linişte în mod natural. Dorim ca meditaţia să călăuzească uşor mintea şi nu invers. Dacă favorizăm respiraţia pentru a călăuzi mantra, vom devia spre o formă de pranayama, cultivȃnd sistemul nervous într-un mod mai puţin profund decȃt acela în care mintea este lăsată să meargă spre tăcere prin meditaţia produndă. Acesta este un aspect important uşor de ignorat. Va deveni mai clar atunci cȃnd extindem mantra, adăugȃnd mai multe silabe.

               Cultivarea sistemului nervos este un lucru foarte bun şi plăcut – şi o facem prin pranayama. Dar meditaţia care urmăreşte respiraţia nu este la fel de profundă ca meditaţia ce nu urmăreşte respiraţia. În meditaţia profundă, atunci cȃnd mintea ajunge la tăcere şi nemişcare, respiraţia şi metabolismul se suspendă în mod automat. Dorim să avem libertatea de a prelua mantra la un nivel tot mai subtil şi tot mai tăcut în minte, fără să o legăm din obicei de respiraţie. Dacă mantra urmăreşte respiraţia, nu favorizăm sau defavorizăm acest lucru. Pur şi simplu urmăm procesul de a favoriza firesc mantra la orice nivel de tăcere se află  mintea noastră. Apoi vom merge mai profund în tăcere şi vom purifica sistemul nervos din adȃncul nostru pe măsură ce se ridică conştienţa extatică pură.

Deci pranayama este menită să pregătească nervii folosind atenţia şi respiraţia, în timp ce meditaţia este menită să permită minţii să meargă în profunzime – trezind sămȃnţa tăcută a conştienţei beatifice pure în sistemul nostru nervos. În abordarea aceasta nu pregătim şi plantăm în acelaşi timp. Puteţi găsi o discuţie pe aceeaşi temă în lecţia 43 – „Pranayama în relaţie cu meditaţia”. Dacă nu vă ocupaţi de respiraţie în timpul meditaţiei, veţi descoperi că mergeţi mult mai adȃnc în tăcere, în special dacă faceţi respiraţia spinală înainte de meditaţie.

Gurul este în tine.

No comments:

Post a Comment