Friday, August 7, 2015

Lecția 12 – Ingredientul esențial – dorința



Practici avansate de yoga

Lecții principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 16 noiembrie 2003

Știm cu toții că dacă vrem să avem succes în ceva, în orice, trebuie să dorim acel lucru continuu și să acţionăm în direcția satisfacerii acelei dorințe în fiecare zi. Gândește-te la oamenii de succes pe care îi cunoști. Nu au ei toți în comun această dorință? Dacă considerăm viața lor, vedem că ei toți au muncit mult și din greu să atingă excelența în domeniul lor. Dincolo de efort, o dorință insațiabilă de a reuși în efortul lor i-a împins înainte, cucerind obstacolele, muncind ani la rând pentru a-și atinge obiectivele. E la fel în yoga și în religie, unde scopul este uniunea cu divinul.

Isus a spus: “Fericiți cei ce flămânzesc și însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.” (Matei 5:6) El a spus de asemenea: “Căutați şi veți afla; bateți și vi se va deschide.” (Matei 7:7)

Aceasta este formula magică - dorința de a atinge un scop, care rezultă în acțiunea spre a atinge acel scop. Dorința continuă este combustibilul. Acțiunea zilnică este focul. Cuvântul “continuu” este important, la fel ca și cuvântul “scop”. Fără acești doi factori, dorințele sunt împrăștiate, acțiunile nu sunt concentrate și mai nimic nu se întâmplă. Însă cu ei prezenți, totul este posibil.

Dacă cultivăm dorința de a fi continuu concentrați asupra unui scop, cum este acela de unificare cu divinul, atunci cultivăm o dorință de un tip special. Se numește “devotament” (evlavie, cucernicie). Devotamentul este un șuvoi continuu al dorinței îndreptate spre un obiect sau scop. Știm cu toții conceptul de devotament. Așa explicăm succesul oamenilor realizați: “Oh, e devotată muncii ei.” Sau al marilor mistici: ”Oh, e atât de devotat lui Dumnezeu.” Nu este o coincidență faptul că devotamentul și măreția merg mâna în mâna. Primul duce invariabil la al doilea. Al doilea nu se poate petrece fără primul.

Oricare e idea ta de iluminare, oricare e tradiția sau credința dinspre care vii, oricare e sursa inspirației pentru o viață spirituală, cultiv-o. Este motorul practicii. Este ceea ce ne face capabili să susținem o practică spirituală zilnică pentru atâta timp cât va fi nevoie. Pe măsură ce practicăm, experiența divinului crește în noi și o dată cu ea crește și devotamentul/evlavia. Devotamentul crescut ne intensifică conștiinciozitatea către practică, iar apoi mai multă practică devotată duce la o experiență mai intensă a divinității, ceea ce crește mai departe devotamentul. Așa progresează lucrurile– devotamentul duce la practică… care duce la experiența divinului…. care duce la mai mult devotament…. Și așa mai departe. Devotamentul susținut la o culme febrilă prin orice mijloace posibile este cel mai bun prieten al aspirantului spiritual. Nu e întotdeauna o viață ușoară să fii consumat constant de “setea și foamea” spirituală, dar așa deschidem drumul împărătesc spre iluminare. Devotamentul intens de a ne transforma viețile prin practici avansate de yoga garantează că ceea ce trebuie făcut va fi făcut.
Apropo de ce trebuie făcut, să vorbim despre pasul următor – dezvoltarea obiceiului de a cultiva tăcerea interioară în mod zilnic. Să vorbim acum despre meditație.
Gurul este în tine.




Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
  • Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  „Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică” (AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.
  • Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP "Bhakti şi Karma Yoga” (AYP Bhakti and Karma Yoga) şi AYP Plus.