Wednesday, January 13, 2021

Lecţia 105 – Lovindu-ne de un zid în mulabandha

Întrebare: Am început să fac practicile una cȃte una în ordinea recomandată în lecţii şi totul a mers bine pȃnă m-am lovit de lecţia 55 Mulabandha. Găsesc că este aproape imposibil să „contractez uşor” sfincterul anal. Atunci cȃnd încerc să fac acest lucru, devin complet tensionat şi simt o mulţime de dureri şi discomfort din acestă cauză. Am tot încercat, dar abia aştept să termin pranayama – o practică ce a fost destul  de comfortabilă pȃnă acum. Sunt preocupat şi de nuanţele sexuale pe care le iau acum lecţiile. Sunt interesat de iluminarea spirituală şi mă întreb dacă nu cumva fac practici greşite.

Răspuns: Dacă mulabandha nu funcţionează pentru dumneavoastră acum, ar fi bine să daţi înapoi pȃnă la un nivel de practica comfortabil şi să aştepţi acolo pentru un timp. Pot să fie luni de zile sau chiar mai mult timp pȃnă veţi fi gata să adăugaţi următoarea practică. Este în regulă. Ceea ce faceţi acum este deja o practică foarte avansată. Veţi purifica şi deschide sitemul nervos la o rata bună. Este calea dumneavoastră.

               Această abordare ce promovează adoptarea practicilor într-un ritm potrivit pentru fiecare dintre noi este neobişnuită. Va trebuie să fiţi măsuraţi şi să judecaţi unde vă aflaţi cu practicile în funcţie de experienţele pe care le aveţi. Multe dintre practicile descrise în aceste lecţii au fost esoterice de-a lungul istoriei, pȃnă acum. Deci noi toţi avem o responsabilitate mare în privinţa felului în care folosim această nouă abordare. Sperăm  că mult mai mulţi vor beneficia acum de practicile avansate de yoga în comparaţie cu trecutul întunecat.

               Nu este posibil pentru cineva să treacă rapid prin toate practicile în numai cȃteva luni fără să se izbească de un zid la un moment dat. Yoga este o călătorie de lungă durată. Amintiţi-vă lecţia 38 „Unde te afli în practica ta?” Lecţiile au fost concepute pentru a călăuzi practica pe lungă durată şi pentru a oferi resurse pentru orice practicanţi la orice nivel. Practicile vor deveni treptat tot mai avansate pe măsură ce citiţi şi poate unele vor părea scandaloase. Este normal ca mai puţini să fie cei pregătiţi pentru nivelele cele mai avansate, dar vom continua chiar dacă cititorii noştri sunt la diferite nivele de practică. Cu timpul, fiecare va ajunge cȃt de departe poate şi e doritor să o facă. Scopul nostru este să trasăm un drum clar de la început pȃnă la sfȃrşit în folosul fiecăruia dintre noi.

               În ceea ce priveşte aspectul sexual, acesta nu poate fi separat de rest. Face parte din partea de mijloc a călătoriei. Nu am găsit o modalitate să îl evităm. Deci ne vom ocupa de el în mod direct. Pe măsură ce citiţi veţi vedea cum se potriveşte cu celelalte elemente de yoga. În cele din urmă sexualitatea se transcende în ceva mult mai mare. A ignora aceasta înseamnă să ne lovim de cel mai rău zid, pretinzȃnd că nu este acolo. Aspectul sexual este prezent şi energia se va ridica la un moment dat. Dacă aceasta nu se întȃmplă înseamnă că sunt blocaje care trebuie curăţate. Este o realitate fundamentală în trasformarea sistemului nostru nervous spre un mod mai înalt de funcţionare. Dacă nu sunteţi gata să aveţi de a face cu acest aspect acum  în practică, este în regulă. Doar aşteptaţi să vină vremea. Meditaţia şi respiraţia spinală lucrează  împreună să activeze întregul sistem nervous în mod subtil şi stimularea directă a energiei sexuale poate fi evitată dacă acesta este mai bine pentru dumneavoastră. Deci puteţi să nu includeţi mulabandha la această dată şi să evitaţi deasemena şi siddhasana. Chiar şi sambhavi (la cel de-al treilea ochi) implică un aspect sexual cȃnd devine connectată ridicȃnd energia sexuală în sus pe nervul spnal din regiunea pelvisului. Cum ştiţi, suntem cu toţii făcuţi să funcţionăm în acest fel pentru iluminare. Dar puteţi ajunge acolo doar cu meditaţia şi respiraţia spinală. Poate va dura un pic mai mult şi aspectul sexual va fi mai mult în spatele scenei. Experienţele vor fi la fel pȃnă la urmă şi veţi fi pregătiţi pentru ele. Sistemul nervos se va deschide în mod firesc spre adevărul său şi veţi fi umpluţi de lumină şi extaz.

               Nu trebuie să fiţi într-un anumit loc în privinţa acestui spectru larg de practici. Cu toţii suntem la vȃrful progresului pe calea noastră spre iluminare. Ceea ce funcţionează pentru dumneavoastră este exact ce trebui să faceţi. Pe măsură ce se produc purificări, veţi proceda la ritmul dumneavoastră de progres. Acestă cale presupune să ne bucurăm de ea. Deci alegeţi un nivel de practici potrivit pentru un progres lin şi plăcut.

Gurul este în tine.

No comments:

Post a Comment