Wednesday, May 4, 2016

Lecţia 47 – Chakras



Practici avansate de yoga
Lecţii principale
 
Autor: Yogani
Data primei publicări: 15 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Am citit despre importanţa chakrelor in practica spirituală. Ce sunt chakrele şi cum sunt ele abordate în aceste lecţii?

Răspuns: Chakrele (chakras), recunoscute ca centre de energie spirituală, sunt componente ale anatomiei energetice interne care corespond cu diferite aspecte ale sistemului nostru nervos. Sunt mecanisme vitale interne prin care conştienţa, sub formă de prana, se manifestă în noi. Din punct de vedere filozofic, chakrerele apar proeminent în religiile asiatice şi sunt prezente deasemenea în creştinism, spre exemplu in Cartea Revelaţiilor. 

Care este importanţă chakrelor in Practicile Avansate de Yoga? Sunt importante, dar aceasta nu însemnă că trebuie studiate intelectual pentru a permite un progres spiritual maxim.
Gândeşte-te un minut la maşina ta. Când te urci în maşină dimineaţa, nu sunt multe lucuri de făcut să o porneşti. Întorci cheia, selectezi treapta 1, când motorul a pornit calci ampreiajul şi porneşti. Dacă trebuie să întorci, pui piciorul pe frână şi aşa mai departe. Condusul maşinii este un lucru pe care cei mai mulţi dintre noi o facem destul de uşor. Dar să presupunem că trebuie să ne ocupăm de toate lucurile care se petrec sub capotă în timp ce conducem. Să presupunem că trebuie să pompăm benzina din rezervor la motor, să aprindem bujiile, să supraveghem pistonii mişcându-se în sus şi în jos şi aşa mai departe. Să presupunem că în acelaşi timp trebuie să supraveghem tot ce se petrece în sistemul de răcire al motorului, în sistemul de lubricare, în sistemul de aer condiţionat, în sitemul electric şi aşa mai departe. Am putea să conducem maşina în aceste condiţii? Puţin probabil. Motivul pentru care putem să conducem maşina atât de uşor este faptul că ştim cum să utilizăm mijloacele principale de control. Restul se petrece automat sub capotă. Nu trebuie să ne gândim la detalii. Maşina a fost construită să fie uşor de condus, chiar dacă tehnologia interioară este complexă. 

În Practicile Avansate de Yoga, tratăm sistemul nostru energetic la fel cum tratăm motorul unei maşini. Din punct de vedere spiritual, suntem făcuţi să fim uşor de „condus”. Putem folosi principalele mijloace de control, iar restul va funcţiona automat. Nu trebuie să ne ocupăm de fiecare detaliu. În cea mai mare parte, chakrele funcţionează „sub capotă”. Noi toţi avem o tendinţă să devenim preocupaţi de detalii. Suntem o specie curioasă şi vrem să ştim cum merg lucrurile. Ne place să cercetăm. Este normal, dar nu are prea mult de a face cu practicile spirituale avansate sau cu condusul maşinii. Aceste lecţiile se referă la condusul maşinii spirituale şi nu se ocupă de analizarea mecanismului de sub capotă.

Ţinând seama de toate acestea, vom evalua felul în care principalele mijloace de control influenţează chakrele.
Prin meditaţie, calmăm întregul mecanism intern şi mergem direct la sursă – la tăcerea purei conştienţe extatice. Deci, principalul efect al meditaţiei asupra chakrelor este să le calmeze, să le liniştească. În timpul meditaţiei, purificările se petrec în funcţie de paternurile unice de blocaj din sistemum nervos al fiecărei persoana. Chakrele sunt implicate în toate acestea, dar nu într-un mod predictibil. Purificarea se petrece aşa cum este nevoie şi noi trebuie numai să continuăm simplul proces de a medita.

În timpul pranayamei, trasăm nervul spinal in sus şi în jos cu fiecare respiraţie. Nervul spinal, numit sushumna, este principala autostradă a sistemulul nervos. Orice alt nerv este influenţat de ce se întâmplă în nervul spinal. Nervul spinal dirijează activitatea în mii şi mii de nervi în corp. Chakrele sunt înrădăcinate de-a lungul nervului spinal, de la bază până la vârf. Deci, mergem în sus şi în jos, purificând nervul spinal şi crescând nivelul de prana în sistemul nervos, ceea ce purificâ şi trezeşte chakrele. Totul se petrece automat.

Pe măsură ce progresăm în practicile avansate de yoga, vom intensifica stimularea nervului spinal prin anumite metode. Făcând aceasta, vom influenţa chakrele. Aceste metode sunt atât fizice cât şi psihologice. Nu ne vom ocupa separat de chakre în practica noastră. Dar le vom influenţa enorm fără îndoială atunci când folosim principalele mijloace de control din sistemul nervos. Voi menţiona ocazional o chakra în aceste lecţii, atunci când discutăm diferite experienţe care apar. Prea multă atenţie acordată chakrelor este o distracţie de la practicile spirituale, la fel cum gândindu-ne prea mult la motorul maşinii poate să distragă atenţia de la condus.
Deja lucrăm mult cu chakrele prin meditaţie şi pranayama. Totul se petrece automat „sub capotă”. Deci relaxează-te şi bucură-te de această călatorie!

Iată o descripţie a celor şapte chakre din punct de vedere al Practicilor Avansate de Yoga:
  • Muladhara – înseamnă „rădăcină” sau  „fundaţie”. Este prima chakră, localizată la perineu, unde energia kundalini este întâi trezită.
  • Svadisthana – înseamnă „locul de rezidenţă”. Este a doua chakră, localizată în zona organelor de reproducere. Este locul unui imens depozit de energie pranică, vitalitatea sexuală. Odată activată, această vastă enegie curge de acolo în sus şi iluminează spiritual întregul sistem nervos.
  • Manipura – însemnă „oraşul pietrelor preţioase”. A treia chakră, localizată în zona buricului/a plexului solar, este asociată cu digestia, inclusiv metabolismul superior care produce substanţele organice ce promovează iluminarea, din interiorul tractului gastro-intestinal, radiind energie strălucitoare. De aceea apare referinţa de pietre preţioase sau bijuterii.
  • Anahata – înseamnă „sunet nelovit”. A patra chakră, localizată în zona inimii. Aici este locul unde practicantul de yoga are experienţă vastului spaţiu interior, care este adesea plin de sunete celestiale (nelovite/nefăcute) şi alte experinţe senzoriale interne.
  • Vishiddhi – înseamnă „puritate”. A cincea chakră, localizată în zona gâtului. Aceasta este o poartă pentru energia pranică ce se ridică spre cap. Este de asemenea un centru important pentru vorbire şi comunicare. Prin practicile de yoga zilnice, purificarea şi deschiderea se petrec normal în gât, iar expresiile interne şi externe ale energiei din acestă chakră se petrec simultan.
  • Ajna – înseamnă „comandă”. A sasea chakră, cunoscută de asemenea şi ca al treilea ochi, cuprinde neuro-biologia de la centrul sprâncenelor până la centrul capului şi medula oblongata (trunchiul cerebral). Ajna este centrul de comandă care controlează aspectul extatic al procesului de iluminare, care implică o trezire treptată şi sigură, fără probleme, a energiei kundalini.
  • Sahasrar – însemnă „lutus cu o mie de petale”. A şaptea chakră, localizată la creştetul capului (corona radiata). Trezirea şi intrerea în acestă chakră conduce la unificarea conştienţei individuale cu infinita conştienţă divină. Trezirea prematură a chakrei sahasrar poate produce multe probleme într-un sistem nervos care nu a fost purificat suficient în prealabil. Trezirea celui de-a treilea ochi (ajna) mai întâi pregăteşte întregul sistem nervos şi în acelaşi timp deschide indirect chakra sahasrar într-un fel care este compatibil cu nivelul general de purificare pe care practicantul îl poate controla şi menţine cu uşurinţă – treptat, dar fără nici un pericol.
Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultaţi cartea AYP Respiraţia Spinală Pranayama (AYP Spinal Breathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment