Monday, November 23, 2015

Lecţia 41 - Pranayama - Respiraţia spinală (Spinal Breathing, SB)


Practici avansate de yoga

Lecţii principale


Autor: Yogani
Data primei publicări: 11 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10:De ce această discuţie?)

Vom începe acum o tehnică avansată de pranayama numită respiraţia pe coloana vertebrală (spinal breathing - uneori prescurtată SB în forum). Are câteva componente şi este practicată chiar înaintea şedinţei zilnice de meditaţie. Procedeul de meditaţie nu se schimbă în nici un fel. Întâi facem pranayama. Apoi facem meditaţia.

Stai a
şezat comfortabil, cu spatele sprijinit şi închide ochii, aşa cum faci când meditezi. Acum, ţinând gura închisă, inspiră şi expiră, încet şi adânc, prin nas, dar fără să exagerezi respiraţia. Fii relaxat şi ia-o uşor, respirând cât poţi de încet şi adânc fără să simţi discomfort. Nu e nevoie să faci pe eroul. Începe fiecare respiraţie în abdomen, extinzând diafragma să umpli partea de jos a plămânilor, apoi umple plămânii în zona pieptului şi apoi umple partea de sus a plămânilor, ridicând uşor claviculele. Pe urmă expiră încet, eliminând aerul din partea de sus a plămânilor, apoi din zona pieptului şi în sfârşit din partea de jos a plămânilor. Apoi, cu fiecare inhalaţie, lasă-ţi atenţia să urmărească traseul unui fir subţire sau al unui tubuleţ situat în centrul măduvei spinării, un fir care începe la perineu şi continuă în sus, înăuntrul măduvei spinării, prin trunchiul cerebral, până în mijlocul creierului, de unde acest nerv mic se îndreaptă spre punctul dintre sprâncene. Cu fiecare inhalaţie înceată şi profundă, lasă-ţi atenţia să călătorească treptat înăuntrul nervului, de la perineu până la punctul dintre sprâncene. Când expiri, urmăreşte această cale, de la punctul dintre sprâncene până jos la perineu. Apoi întoarce-te la punctul dintre sprâncene cu urmatoarea inspiraţie, pe urmă parcurge cu atenţia tot drumul până la perineu în timpul următoarei expiraţii. Şi tot aşa.

Începe prin a practica acest
ă respiraţie pentru 5 minute înainte de şedinţa de meditaţie. Nu te ridici între pranayama şi meditaţie. Stai aşezat şi începe meditaţia atunci când se termina timpul dedicat respiraţiei pe coloană. Fă o scurtă pauză de un minut sau cam aşa ceva înainte să începi mantra, aşa cum ai învăţat. Atunci când devii comfortabil cu programul de pranayama şi meditaţie, creşte timpul de pranayama la 10 minute. Vei face 10 minute de pranayama şi 20 de minute de meditaţie de două ori pe zi. Continuă cu această practică.

Cam dup
ă o săptămână, atunci când te simţi stabil, comfortabil, cu 10 minute de pranayama înainte de meditaţie, adaugă următoarele elemente: În timpul expiraţiei, lasă epiglota să se inchidă suficient, astfel încât să fie o mică restricţie a aerului care părăseşte plămânii. Epiglota este acea uşă înăuntrul gâtului care inchide traheea atunci când îţi ţii respiraţia sau atunci când înghiţi. Atunci când o închizi în timpul expiraţiei, un uşor sunet de sâsâit se va auzi din gât. Acesta se numeşte "ujjavi." Fii relaxat practicând acestă tehnică. Nu te forţa. Menţine ritmul încet şi profund al respiraţiei, ritmul cu care te-ai obişnuit, şi adaugă acestă mică restricţie în gât în timpul expiraţiei. În timpul inhalaţiei, lasă gâtul să se relaxeze şi să se deschidă mai mult decât de obicei. Nu pune restricţii aerului care vine înăuntru. Lasă partea cea mai de jos a gâtului să se deschida. Nu schimba ritmul respiraţiei încete şi profunde cu care te-ai obişnuit. Ţine gura închisă în timpul pranayamei. O excepţie este situaţie în care nasul e înfundat şi nu poţi să respiri cu uşurinţă prin nas. În acest caz, respiră pe gură.

Aceste ac
ţiuni mecanice vor părea complicate la început, dar ele vor deveni repede obiceiuri cu practica. O dată ce obiceiurile devin automate, tot ceea ce ai de făcut în timpul pranayamei este să laşi atenţia să meargă în sus şi în jos în nervul din mijlocul coloanei vertebrale, cu fiecare respiraţie înceată şi profundă. Atunci când îţi dai sema că atenţia nu mai urmăreşte nervul cu fiecare respiraţie, adu-o înapoi la acest exerciţie, fără să te forţezi. Nu te forţa. Ne intoarcem fără efort la procedeul de respiraţie pe coloana vertebrală, la fel cum ne întoarcem la mantră în meditaţia profundă.

Acest procedeu de pranayama va calma sistemul nervos
şi va furniza un sol fertil pentru meditaţie. Începând cu respiraţia pe coloana vertebrală, vom pune temelia pentru alte practici adiţionale care vor îmbunătăţii în mare măsură circulaţie pranei în corp. O dată ce practica este stabilă, vom fi gata să începem să trezim treptat uriaşul depozit de prana de la baza coloanei vertebrale.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind respiraţia pe coloană, consultaţi cartea AYP Pranayama: Respiraţia pe Coloană (AYP Spinal Breathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment