Saturday, November 7, 2015

Lecţia 38 – Unde te afli în practica ta?



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 9 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)



Suntem  într-o dilemă, o dilemă legată de intervalul de timp la care adoptam noi tehnici de yoga. Acum suntem pe punctul să aducem în discuţie un aspect nou al practicilor avansate de yoga. Întrebarea este:  eşti gata?

-Da, spui tu, vreau să citesc despre aceasta. Dilema nu are de-a face cu cititul. Are de a face cu aplicarea cunoştiinţelor,cu cât de repede adopţi tehnica următoare.

Lecţiiile scrise aici sunt rezultatul unor decade de experienţă în yoga. Îmi vor lua şase luni sau cam aşa ceva să descriu complet cum să practici cele mai avansate tehnici de yoga şi care vor fi efectele lor. Odată ce lecţiile sunt complet scrise, vei putea să le citeşti pe toate în câteva zile. Evident, nu te sfătuiesc să începi toate practicile avansate de yoga  tot atât de repede cât poţi să citeşti despre ele aici.  Nu va fi posibil să introduci toate practicile atât de repede. Fiecare stadiu de practică cere o perioadă substanţială de aclimatizare înainte să trecem cu succes la stadiul următor. Dacă cineva încearcă să alerge înainte să înveţe să meargă, e foarte probabil să se împiedice şi să cadă. Acest lucru se aplică şi la introducerea practicilor avansate de yoga. O adăugare treptată a practicilor nu este un capriciu – este o necesitate.

Aşa că apare o dilemă: Primind toată acestă bogăţie de informaţii  de la început, cum să dezvoltăm treptat o practică adecvată? Acestă problemă se reduce la a identifica stadiul unde te afli în evoluţia ta individualăcare este viteza la care poţi adopta tehnici noi şi cum să progresezi metodic, având grijă să nu introduci prea multe tehnici deodată. Fiecare este diferit şi are o capacitate diferită de a introduce noi practici. Va trebui să găseşti care este propriul tău ritm de a învăţa noi practici şi să iei decizii privind cronologia practicii tale pentru un progres adecvat, comfortabil şi în acelaşi timp stabil.

În trecut, problema era să găsim informaţiile necesare. Aici, problema este cum să aplici prompt informaţiile, aşa cun eşti inspirat să o faci, fără să exagerezi şi să "cazi din tren", ca să zic aşa.

În zilele de demult, se spunea că e mai bine să primeşti tehnici spirituale puternice mult mai târziu decât un minute prea devreme. Practicile erau împărtăşite cu zgârcenie, de-a lungul unor perioade lungi de timp, în funcţie de fiecare persoană. Aceste metode cu greu se potrivesc erei în care trăim noi, unde informaţia este diseminată rapid în masă,  şi în multe domenii tehnologii noi le depăşesc pe cele vechi la fiecare câţiva ani.

Este nevoie să accelerăm transmisia şi integrarea cunoştiinţelor de practici avansate de yoga. Trebuie să fie simplificate şi comunicate astfel încât să poată fi integreate în cultura de masă în această perioadă de înflorire a ştiinţei. Trebuie puse la dispoziţia oamenilor, pentru ca oamenii să decidă cum să fie aplicate în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare. Acest lucru trebuie să se întâmple, altfel metodele de transmitere a acestor cunoştiinţe vor eşua să ţină cu vremurile şi puţini vor profita de beneficiile lor. Lumea nu îşi mai poate permite să continue fără metode eficiente şi valabile gratis tuturor pentru a dezvălui natura interioară a umanităţii.

Unii spun: „ Nu strica orzul pe gâşte.” Acum două mii de ani poate acesta era un sfat bun pentru aceia care aveau cunoştiinţe spirituale. Dacă erau prea deschişi să le împărtăşească, probabil ar fi fost atacaţi de o mulţime furioasă şi superstiţioasă, ajungând să fie omorâţi curând după aceea. În consecinţă, practicile spirituale au fost ţinute secret, chiar şi atunci când progresula ştiinţific s-a accelerat în jurul nostru. Vremurile s-au schimbat, dar metodele de împărtăşire a cunoştiinţelor spirituale au rămas în mare parte împietrite în trecut.

Astăzi avem nevoie de o abordare mai deschisă. Suntem la o răscruce de drumuri în istorie, Putem să continuam să stăm şi să privim în timp ce umanitatea se comportă ca o mulţime ignorantă, ca o turmă de oi,  ce nu merită cunoştiiţele care ar transforma-o? Nu, umanitatea este mai mult de atât şi merită să aibă mijloacele necesare pentru a avea experienţa adevăratei sale naturi. Este timpul unei schimbări.

Suntem pe muchia unei schimbări masive în conştienţa umanităţii. Consecinţele acestei schimbări depăşesc în anvergură pe cele ale descoperirii pe care am făcut-o sute de ani în urmă că pământul nu este flat ci rotund si că soarele, nu pământul, este în centrul sistemului nostru solar. Înţelegerea în pragul căreia suntem acum
este că interiorul fiinţei umane este centru experienţei divine, a Lui Dumnezeu şi a Adevărului. Nu e altundeva. Experienţele exterioare, care pot apărea divine sau nu, nu sunt altceva decât oglinzi ale experienţei interne a fiinţei umane. Fiecare fiinţă umană este o ferestră, un portal, din acestă lume spre infinit şi dinspre infinit spre această lume.

Aceste lecţii îţi dau cele mai importante uneltele de transformare umană, mijloacele de a deschide portalul din tine. Alegerea tehnicilor de yoga pe care să le practici este în întregime la latituninea ta. Nu este diferit de orice altă aplicare practică a oricăror altor cunoştiinţe. Suntem cu toţii familiari cu a învăţa să aplicăm tehnologii avansate în mod prudent şi folositor – în automobile, aparate casnice, medicină modernă, electricitate, informaţie nelimitată pe internet... Putem folosim eficient acesta informaţii dacă avem o perioadă rezonabilă să le învăţăm. Acesta este un manual de folosire a practicilor avansate de yoga. Practicanţi înţelepţi vor şti ce să facă cu ele. Alţii le vor lăsa să treacă pe lângă ei şi vor fi  incubate pentru o vreme, ceea ce e deasemenea parte din procesul de trezire spirituală.

Informaţia este aici. Îţi sugerez să o foloseşti. Dar nu încerca să faci toate practicile dintr-odată. Adaugă-le una câte una. Urmăreşte să fii comfortabil cu o tehnică înainte să adaugi următoarea tehnică. Cu cât eşti mai comfortabil în practica zilnică de yoga, cu aţât mai uşor va fi să adăugi un element nou. Aceasta cere timp.

Deja am adăugat poziţia cu picioarele încrucişate la programul de meditaţie. Faci progres la aceasta? Suntem pe punctul să ne imbarcăm intr-o nouă etapă a călătoriei noastre – pranayama. Pranayama va evolua într-o practică complexă, cu efecte multiple. Vom dezvolta acestă practică în etape simple, logice. Chiar şi aşa, dacă practica ta de meditaţie e neregulată şi încerci să adaugi poziţia cu picioarele încrucişate în acelaşi timp, a introduce şi pranayama va fi prea mult pentru tine deocamdată. Mult prea mult. Aşa că aşteaptă până când meditaţia şi noua postură sunt stabile. Sau poate că în practica ta ai decis să nu adopţi poziţia cu picioarele încrucişate. Este în regulă. Totuşi fii sigur că meditaţia ta este comfortabilă şi parte dintr-un program stabil înainte să începi pranayama.

Acest mesaj de a introduce treptat practicile va fi repetat continuu pe măsură ce, în următoarele pagini, vom străbate eoni de cunoştiinţe spirituale avansate, menite să deschidă uşile tale interioare. 

Dilema legată de alegerea momentului când vei introduce o nouă practică va fi rezolvată dacă respecţi puterea şi delicateţea acestor cunoştiinţe şi le foloseşti responsabil în viaţa ta. Dacă eşti în dubiu, procedează astfel încât să menţii o practică regulată şi stabilă. Întotdeauna procedează cu înţelepciune când e vorba să adaugi o nouă practică. Dacă exagerezi şi simţi instabilitate, întoarce-te la ultimul tău program stabil de practici. Acolo poţi să te regrupezi şi să reconsideri care este cea mai bună cale de a proceda mai departe.

Meditaţia este practica principală. Chiar şi numai cu ea vei ajunge departe. Tot altceva este menit să îmbunătăţească procesul de meditaţie, să îmbunătăţească curgerea conştienţei pure extatice prin corp şi prin mediul înconjurător. Dacă eşti interesat numai în meditaţie, este suficient. Dacă eşti interesat în mai mult, vor fi destule alte lucruri pentru tine aici.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Cele opt membre ale yogăi (AYP Eight Limbs of Yoga) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment