Friday, August 7, 2015

Lecția 10 – De ce această discuție?



Practici avansate de yoga

Lecții principale

Notă: Vorbitorii de limbă engleză sunt  sfatuiți să consulte lecțiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate in două volume sub titlul  „Practici avansate de yoga: Lecții simple pentru o viață extatică” („AYP Easy Lessons for Extatic Living”). Consultă AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi mult mai multe surse.

Autor: Yogani
Data primei publicări: 16 noiembrie 2003

Fiecare dintre noi intuiește că este o ființă deosebită, că există ceva mai mult decât această naștere, această viață și moarte.  Ideea aceasta rezonează undeva adânc în noi. Ne petrecem viața încercând, într-un fel sau altul, să devenim ceva mai mult decât ceea ce suntem. Câteodată nu reușim. Câteodată facem progres. Dar mult prea adesea rătăcim la întâmplare sperând că cineva ne va deschide o ușă. Doar dacă o ușă s-ar deschide pentru noi, am alerga spre ea. Sau poate că nu?

Acesta este primul pas crucial: dorința de a alerga spre acel ceva special în noi. Voința de a face lucrul acesta. Setea de acel ceva. Disperarea de a găsi acel ceva. Sunt aici pentru că și eu am fost la fel pentru mulți ani și știu că sunt alții în aceeași situație. Vreau să ofer niște metode, niște metode care funcționează. Unelte, înțelegi. Sunt aici pentru tine să le încerci. Restul depinde de tine.

Vom vorbi despre filosofie, dar nu prea mult. Vom vorbi mai ales despre practicile yoga, cum funcționează, ce efect au și cum se folosesc. Şi cum se îmbină împreună și se ajută una pe alta ca prin minune. Acesta e motivul pentru care vei auzi aici atât de mult expresia “practici integrate”. Nu este o idee nouă. “Yoga Sutras” scrisă de Patanjali descrie opt părți (sau membre) ale practicii de yoga. Cele mai multe tradiții pun accentul  pe o componentă sau pe alta. Este destul de firesc. Cu câte mingi poate cineva să jongleze?  Dar dacă vrei să faci progres în această viață, trebuie să îți intensifici eforturile în direcția în care vrei să mergi. Se întâmplă la fel în multe alte domenii. Este la fel și cu practicile spirituale.

Vom discuta aici despre multe căi spre înăuntru – căi spre sinele tău divin. Cum să te deschizi cu adevărat. Ești gata pentru aceasta? Tânjești după aceasta? Nu toată lumea este gata. Dar fiecare va fi gata, mai devreme sau mai târziu. De fapt, puțină practică deschide ușa suficient pentru că aspirația divină să izvorască în tine. Atunci, suntem pe jar și dorim mai multe practici și mai multe căi spre interior. Este un fel de adicție – o adicție divină. Mărturisesc că am o adicție pentru acest joc al practicii spirituale. Este o spirală extatică care ne trage în sus, în afara percepțiilor noastre pământene limitate. Totul va arată diferit, întâi numai un pic, iar mai târziu foarte mult. Așa că dacă  nu vrei să capeți inspirație divină, adicția spre divin, mai bine stai departe de aceste lecții. Pentru că cele mai bune metode sunt aici. Dacă iți pui mintea și inima în ele, vei reuși. E adevărat. Şi apoi nimic nu va mai fi la fel. Vei râde când vei vedea  cum stau într-adevăr lucrurile.

Aceasta discuție este pentru sufletele înțelepte, pentru aceia care sunt gata să facă ceea ce este de făcut, pentru durata necesară de timp. Oare înțelepții din vremurile de demult au fost mai puțin motivați? Sigur că nu. Suntem uimiți de poveștile remarcabile din scripturi. Este același lucru acum. Vei obține din practici ceea ce pui în ele. Totdeauna a fost la fel.

De ce să iți bați capul cu toate acestea?  La drept vorbind, este cel mai intens extaz pe care îl putem avea. Este o plăcere dincolo de orice este pământesc. Cu adevărat. Esența experienței divine este nesfârșită beatitudine devastatoare și o pace adâncă și de nezdruncinat. Pare o contradicție, nu e așa? Și totuși așa este. Dar nu trebuie sa mă crezi pe cuvânt. Încearcă tu insuți aceste metode și vei vedea. Totul te așteaptă înlăuntrul tău. Începe prin a face câțiva pași mărunți și curând vei înainta în salturi. Aceasta presupunând că ești gata și că în fiecare zi de acum inainte vei decide  să mergi din ce în ce mai departe. Ține minte: acesta este singurul lucru pe care îl luăm cu noi când părăsim această viață.

Cîteva dintre practicile pe care le vom discuta sunt:

-        Cultivarea liniștii interioare permanente prin meditație.

-        Deschiderea nervilor subtili prin pranayama (controlul respirației).

-        Stimularea energiei divine prin posturi fizice și manevre avansate.

-        Cultivarea dorinței și purtării divine.

-        Cultivarea energiei sexuale pentru un nou scop.

-        Dirijarea spre exterior a liniștii interioare prin metode extrem de eficace.

Unele dintre aceste practici vor părea familiare. Alte vor părea radicale. Combinate în anumite feluri, ele constituie un sistem puternic de yoga. Aceste metode sunt mult prea folositoare pentru a fi rezervate numai câtorva. Ele aparțin tuturor. Așa că răsfață-te pe tine însuți. Dacă tânjești pentru știința transformării spirituală, le meriți și ai venit unde trebuie.

Învățătorul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii limbii engleze:
  •  Consultați lecțiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate in două volume sub titlul  „Practici avansate de yoga: Lecții simple pentru o viață extatică” („AYP Easy Lessons for Extatic Living”). Consultă AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi mult mai multe surse.
  • Pentru o perspectivă  completă şi detaliată asupra organizării unui program de practică zilnică şi auto-reglarea practicii, consultă cartea AYP „Eight Limbs of Yoga” („Cele opt ramuri ale practicii yoga”) şi AYP Plus.