Thursday, December 24, 2020

Lecţia 103 – Destinul şi liberul arbitru

 

Întrebare: Practic yoga şi meditaţie de mulţi ani şi fac progres treptat şi continuu în „experienţe”. Una din problemele pe care presupun că le am este faptul că încerc multe tehnici fără să menţin nici una din ele pentru lungă durată. Este karma noastră cea care ne împiedică să facem progress în meditaţie? Trebuie să renunţăm şi să lasăm lucurile să se pretreacă de la sine sau trebuie să folosim liberul arbitru (libertatea de a alege) pentru a face anumite lucruri să se întȃmple? Petru mine, uneori ceea ce se întȃmplă e liberul arbitru şi uneori e destinul meu... E destul de neclar. Vă rog să comentaţi asupra acestui subiect.

Răspuns: Cred că întrebarea ta despre liberul arbitru este discutată parţial in lecţia 84 – „Arta de a nu face nimic”. Dacă permitem să devenim parte din evoluţie, vom face ceva. Tot ce face parte din natură face ceva. Chiar şi atunci cȃnd alegem să nu facem ceva în mod conştient facem ceva. Secretul este să facem foarte puţin pentru a permite deschiderea naturală a sistemului nostru nervous spre conştienţa extatică divină. Dorim să permitem acestui proces să fie condus de abilităţile naturale ale sistemuliui nostru nervous. Pentru a face aceasta este necesar să îmboldim din loc în loc cu pȃrghii potrivite. Acesta este scopul practicilor avansate de yoga.

               Karma/samskaras/blocajele din sistemul nostru nervous sunt ceea ce se află între noi şi experienţa divină. Experienţele spirituale stimulează purificarea sistemul nervous, eliminȃnd blocajele. A nu acţione în această direcţie şi a lăsa totul la voia „destinului” prelungeşte călătoria, amȃnȃnd curăţenia casei. Avem libertatea de a alege ceea ce să facem în această privinţă.  Dacă amȃnăm, s-ar putea să ne fie mai uşor dătorită eforturilor altora şi poziţiei stelelor. Cei mai muţi doresc să contribuie mai degrabă decȃt să stea şi să aştepte ca altcineva să aprindă lumina.

               Probabil te-ar interesa lecţia 93 – „Timpurile se schimba” care discută cum „noua eră” („new age”) influenţează felul în care alegem practicile spirituale. În concluzie, „destinul” este in stele şi restul depinde de noi.

               Cȃt despre tendinţa de a încerca multe metode, aceasta este similară cu „a săpa o fȃntȃnă”. Dacă săpăm în acelaşi long pentru sufiecient de mult timp, eventual vom da de apă. Dacă săpăm un pic aici, pe urmă acolo, pe urmă în alt loc, poate va dura mai mult să dăm de apă. Deci în general este mai bine să practicăm aceeaşi metodă pentru o perioada lungă, presupunȃnd că este o metodă verificată şi adevărată.

               În aceste lecţii discutăm o întreagă gamă de metode verificate şi adevărate, organizate într-un sistem de practici pe care fiecare persoană îl adoptă şi îl dezvoltă treptat pentru sine, în acord cu capacitatea şi experienţa sa unică. Pntru cei care deja urmează o altă tradiţie, tot ce este oferit aici este „hrană pentru minte.” Aceasta este abordarea de aici.

Gurul este în tine.

No comments:

Post a Comment