Sunday, August 26, 2018

Lecţia 99 – Practicile – de la începutul şi de la sfȃrşitul programului


Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)
Întrebare: Doresc să vă ofer feedback şi să vă cer sfatul cum să procedez mai departe. Respiraţia spinală are un efect calmant aproape instantaneu, reducȃnd intensitatea şi frenezia furtunilor emoţionale pe care obişnuiam să le am. La momentul de faţă, sunt comfortabil cu toate practicile pȃnă la yoni mudra kumbhaka (încă nu fac această practică). Prin comfortabil înţeleg că deşi practicile sunt uneori neîdemȃnatice, nu simt tensiuni sau dezechilibre.

Am încercat să fac yoni mudra kumbhaka într-o zi şi trei zile după aceea am trecut printr-o „furtună” emoţională serioasă. Parcă întregul meu sistem nervos era ars – eram complet epuizat. Aşa că am renunţat complet la această practică pentru moment. Am cȃteva întrebări:

-Deşi am avut două experienţe de vȃrf în viaţa mea (una înainte chiar de a începe să meditez), nu am stări de beatitudine sau altceva similar. În general, meditaţia este numai „meditaţie.” Dacă am orice aşteptare, atunci devine repede un exerciţiu de frustrare. Aveţi sugestii sau comentarii?

-Pot în general să dirijez energia aşa cum vreau, inclusiv energia kundalini. Şi totuşi corpul meu pare incapabil să facă faţă energiei dacă fac acest lucru – e ca şi cum aş avea o maşină de curse fără nici un pic de ulei la motor. Dacă o pornesc, motorul explodează. Din nou, aş aprecia orice sugestia sau comentariu.

Răspuns: Mă bucur că respiraţia spinală este de ajutor. Este o practică minunată, nu numai pentru echilibrare, dar şi pentru trezirea treptată, fără probleme,  a uniunii lui Shiva şi Shakti în sushumna şi prin tot sistemul nervos – ceea ce se simte ca o creştere a conductivităţii extatice. Desigur că respiraţia spinală îmbunătăţeşte mult meditaţia şi acesta este motivul principal pentru care o practicăm.

Dacă aţi început să practicaţi mulabandha, sambhavi şi siddhasana într-un timp atȃt de scurt făra să va suprasolicitaţi, este fantastic. Yoni mudra kumbhaka este un alt pas mare. Creşte volumul tuturor practicilor. Chiar şi numai cȃteva minute au un efect mare. Cȃnd vă simţiţi din nou gata de ea, încercaţi să faceţi numai un ciclu şi vedeţi ce se întȃmplă. Pot apare reacţii întȃrziate la kumbhaka, aşa cum confirmă experienţa dumneavoastră. Trebuie să procedaţi înainte cu grijă. Pentru moment, faceţi o pauză înviorătoare. Nu e nici o grabă. Veţi şti cȃnd sunteţi gata să o practicaţi din nou.

Această afacerea de a „direcţiona energia” unde vreţi poate fi o sabie cu două tăişuri. Poate să ne aducă ceva extaz, dar poate şi să ne ardă în interior. Este prematur să o faceţi dacă rezultă în dificultăţile pe care le descrieţi. Este discutabil dacă ar trebui făcută în afara programului de practici, chiar dacă suntem curioşi să vedem ce putem face înăuntrul nostru.

Fie că dumneavoastră înşivă mişcaţi energia sau o faceţi prin practici (aşa cum se întȃmplă în bandhas, mudras, siddhasana şi kumbhaka), este nevoie de mult mai multă „purificare generală” a sistemului nervos. Facem acesta prin meditaţia şi respiraţia spinală. O meditaţie dificilă (plictisitoare, frustrantă, incomfortabilă, etc.) uneori este un semn că se petrece prea multă purificare – chiar ceea ce e necesar pentru a îndepărta sursa blocajelor pe care le întȃlniţi. Discomfortul poate fi minimizat urmȃnd sfaturile legate de practici. Revedeţi lecţiile anterioare pentru sugestii privind modul de a proceda cȃnd diferite lucruri se petrec în meditaţie. Ţineţi minte că aşteptările sunt tratate ca orice alt gȃnd ce apare în timpul meditaţiei şi ne întoarcem simplu la mantra. întotdeauna lăsaţi suficient timp să vă odihniţi cȃnd terminaţi meditaţia. Dacă nu faceţi aceasta, poate fi ceva iritabilitate sau discomfort în timpul zilei.

Meditaţia este cea care face posibil ca în cele din urmă să puteţi face mai mult spre sfȃrşitul practicilor (yoni mudra, etc.). Deci vă sfătuiesc să consideraţi să faceţi mai mult la începutul programului pentru a reuşi să faceţi mai mult la sfȃrşitul său.

Sunt multe lucruri pe care le puteţi face pentru a creşte profunzimea, puterea şi uşurinţa meditaţiei. Durata meditaţiei dumneavoastră este bună la acest moment. Douăzeci de minute este optim pentru cei mai mulţi dintre oameni. Dacă adăugaţi asane înainte de pranayama, va fi un pas suplimentar spre interior şi va ajuta să calmeze lucrurile. Apoi, dacă pranayama merge bine, puteţi să creşteţi durata ei, în mod treptat, pentru a merge şi mai adȃnc înăuntru înainte de meditaţie. Încercaţi să adăugaţi încă cinci minute de pranayama. Dacă lucrurile merg bine pentru cȃteva săptămȃni, încercaţi să adăugaţi alte cinci minute. Respiraţia spinală va ajuta nu numai meditaţia, ci deasemenea va „dirija energia”într-un mod mai echilibrat pentru o trezire interioară. În timpul respiraţiei spinale, dirijaţi energia în sus şi în jos prin sushumna între al treilea ochi şi rădăcină şi veţi avea cea mai eficientă practică, cu cele mai mici şanse de a avea probleme.

Dacă puteţi face şi zece minute de asane, douăzeci de minute pe pranayama şi douăzeci de minute de meditaţie, veţi promova un intens proces de curăţenie generală. Dacă totul merge bine, veţi turna mult ulei în motorul maşinii dumneavoastră de curse – curăţȃnd şi lubricȃnd sistemul nervos pentru a permite o curgere mai bună a pranei. Veţi şti că se întȃmplă aşa cȃnd veţi putea face yoni mudra kumbhaka fără să treceţi prin tumulturi emoţionale şi veţi cunoşte numai extaz. Veţi avea experienţe mult mai plăcute şi cu celelalte practici. Poate dura un timp să ajungeţi la acest stadiu, dar veţi fi pe drumul bun dacă vă concentraţi mai mult asupra practicilor de la începutul programului. Se pare că sunteţi mai avansat în privinţa curgerii energiei decȃt în privinţă purificării sistemului nervos. Deci, mergeţi înapoi şi aveţi grijă să curăţaţi maşina. Altfel nu este posibil să mergem mai departe, dacă nu vrem să păţim ca Gopi Krishna  şi să avem prea multă energie curgȃnd furios în interior, ducȃnd la ani de probleme, pȃnă cȃnd sistemul nervos este complet curăţat prin ardere şi fumul se împrăştie. Nu există nici o scurtătură bună pe acest drum. Este mult mai bine şi plăcut dacă folosim drumul marcat.

Gurul este în tine.



Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·        Pentru detalii privind alcătuirea unui program stabil de practici cu auto-feedback-ul (auto-reglarea) consultaţi cartea AYP Cele opt ramuri de yoga (AYP Eight Limbs of Yoga). Şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment