Monday, August 20, 2018

Lecţia 98 – Yoga şi căsătoria


Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Este posibil să fim căsătoriţi şi totuşi să medităm să atingem „scopul”? Casătoria ajută sau împiedică evoluţia noastră spirituală?

Răspuns: Casătoria nu este neapărat incompatibilă cu practica spirituală. Căsătoria poate fi o parte importantă a practicii spirituale, pentru că ne ajută să evoluăm spre of viaţă compasionată în serviciul tuturor. Aspectul sexual nu trebuie nici el să fie o piedică. Lecţia anterioară despre tantra a deschis discuţia pe această temă.

Sunt căsătorit, copiii mei sunt acum adulţi şi sunt dedicat practicilor mai mult ca niciodată, ducȃnd o viaţă plină de bucurie. Cea mai mare problemă pe care o ridică căsătoria şi copiii pentru practicile spirituale este legată de nevoia de a avea grijă de toată lumea, în timp ce găsim timp şi pentru practici.  Cere un o dedicaţie puternică, mult bhakti. Sunt multe răsplate dacă reuşim să le facem pe toate.

Unii preferă să se concentreze exclusiv asupra vieţii lor spirituale. Nici această opţiune nu e simplă. Cei care renunţă la cele lumeşti riscă să devină rupţi de lume şi înguşti la minte, cu puţină grijă de alţii şi blocaţi în progresul lor spiritual chiar dacă fac multe practici de yoga. A servi „o familie” de oricare fel este necesar pentru a continua să ne deschidem inima şi să evoluăm spiritual. Familia poate fi reprezentată de o vecină care are nevoie de ajutor, de soţia şi copiii noştri, de comunitatea în care trăim sau de întreaga umanitate. Este important să fim conectaţi într-un fel cu alţii prin serviciul pe care îl facem. Dacă aceasta înseamnă căsătoria, este grozav. Dacă nu este aşa, atunci e bine să ne punem într-o poziţie în care suntem responsabili să ajutăm pe altcineva în afară de noi.

Cȃnd îi ajutăm pe alţii, ne ajutăm pe noi înşine.  Este o veche vorbă înţeleaptă din scripturi.

Pȃnă la urmă, progresul spiritual depinde mai puţin de mediul exterior decȃt de mediul nostru interior. De aceea facem mai întȃi meditaţie. Ea merge direct la sursă şi începe imediat să construiască mediul interior adecvat – pura conştienţă tăcută şi beatifică. Apoi este timpul să facem ceva cu această state de tăcere interioară. Vom proceda înţelept dacă luăm această pură conştienţă beatifică şi o dăm lumii sub forma unui serviciu, a unui ajutor dezinteresat. în acest fel devenim un canal prin care pura conştienţă beatifică şi extazul divin curg spre toţi ceilalţi.

Cȃnd suntem dedicaţi să ne dezvoltăm mediul intern, toate situaţiile externe devin firesc prilejuri de a servi, ceea ce însemnă că devin prilejuri de a practica. Aceasta este karma yoga, yoga acţiunii de a servi cu dragoste şi compasiune. Karma yoga nu este ceva ce poate fi forţat să se întȃmple. Se petrece de la sine atunci cȃnd spiritul creşte în interior. Toate formele de yoga sunt conectate în acest mod. Noi toţi suntem Unul, exprimat ca mulţi.

Deci să facem practici avansate de yoga şi apoi să ieşim din camera de meditaţie şi să vedem cum putem să ajutăm pe cineva. Ne vom ajuta astfel pe noi înşine.

Gurul este în tine.



Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·       Pentru detalii privind dezvoltarea pozitivă a relaţiilor tantrice consultaţi cartea AYP Tantra (AYP Tantra).

·       Pentru detalii privind auto-feedback-ul (auto-reglarea) şi sfaturi legate de copiii consultaţi cartea AYP Cele opt ramuri de yoga (AYP Eight Limbs of Yoga).

No comments:

Post a Comment