Sunday, September 2, 2018

Lecţia 100 - Ce este iluminarea?


Practici avansate de yoga

Lecţii principale

Autor: Yogani

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: înainte de a ne apuca de toate aceste practici nu ar avea sens să definim clar iluminarea? „Ce este iluminarea?” Mă gȃndesc că mulţi oameni practică  tehnicile pentru a căpăta puteri, a rezolva probleme, etc. Puţini practică pentru a atinge iluminarea... Contează aceasta?

Răspuns: Da, sunt de acord, este important ca toată lumea să ştie care este scopul Practicilor Avansate de Yoga. Ce importanţă are aceasta? Să explorăm acest subiect.

Ne-am concentrat discuţia asupra procesului de iluminare de cȃteva ori (inclusiv realizarea unităţII/singularităţii), ca şi asupra „puterilor”.  Iată cȃteva dintre aceste lecţii:

# 35 – Puncte de reper pe calea spre iluminare

# 76 – Siddhisurile: Sunt aceste puteri reale?

# 85 – Puncte de reper pe calea spre iluminare – O recapitulare

Pe lȃngă acestea, am discutat tot timpul de-a lungul lecţiilor despre locul unde ne aflăm în procesul de iluminare. Sunt multe sub-repere ce pot fi recunoscute. În general, încerc să evit speculaţiile filozofice şi teoretice pentru a ne concentra asupre practicilor şi experienţelor directe pe care le avem. Cautăm să facem lecţiile relevante orientȃnd cȃt mai mult discuţia asupra experienţelor. Aceasta are o valoare practică pe măsură ce avem diferite experienţe. Dacă înţelegem locul experienţelor noastre  în perspectiva întregului proces de iluminare, putem avea o abilitate crescută de a conduce practicile noastre şi tot ceea ce facem – cȃnd să facem mici schimbări, cȃnd să mergem mai departe şi cȃnd să stăm pe loc. Astfel, fiecare poate sta la volanul propriei practici  - ceea ce este într-adevăr o nouă abordare. Se pare că acestă abordare este folositoare multora, ceea ce îmi umple inima de bucurie.

Trebuie subliniat că a începe meditaţia sau alte practici avansate de yoga nu înseamnă neapărat că ne concentrăm asupra golului final. Cu toţii am dori să găsim o cale să ne uşurăm greutăţile prin care trecem în viaţa de zi cu zi – cu mai multă pace interioară, mai multă beatitudine, găsind mai multă energie şi creativitate care să ne ducă spre scopurile noastre, oricare sunt ele. Fiecare are propriile sale idealuri spre care ţinteşte, propriul său bhakti dacă putem spune aşa. Propria sa idee despre ce este „iluminarea”. Deci, în timp ce trecem printr-un proces de iluminare, fiecare dintre noi are propria sa abordare, propriul său ideal pe care speră să îl atingă.

Pe măsură ce avansăm prin practicile noastre zilnice, idealul nostru devine tot mai cuprinzător, în timp ce sistemul nostru nervos se purifică. Cu vremea, ţintim tot mai sus. Aşa evoluează bhakti în sistemul nostru nervos. Apoi, într-o bună zi, vedem pe toată lumea ca o expresia a sinelui nostru beatific şi devenim un izvor de dragoste. Pot să fie a mie de niveluri de trăiri tot mai cuprinzătoare pe drumul spre aceea, fiecare la fel de adevărată ca şi cele de dinaintea  şi de după ea.

Să spuneam adevărul: nu are importanţă pentru ce motiv fac oamenii practici avansate de yoga. Fiecare dintre noi are propriille sale motive. Practicȃnd, vom deschide poarta noastră spre infinit indiferent de care a  fost motivaţia noastră originală atunci cȃnd am pornit pe această cale. Purificarea şi deschiderea sistemului nostru nervos spre adevăr va extinde perspectiva noastră asupra a ceea ce este adevărat, indiferent de care a fost perspectiva noastră iniţială. Deci, chiar dacă este bine să ştim că scopul nostru final este iluminarea, este mai bine să fim oameni mai împliniţi astăzi decȃt am fost ieri. Acesta este beneficiul real al practicilor avansate de yoga, deoarece ele au efect atunci cȃnd sunt practicate regulat, în fiecare zi – aici este locul unde roţile ating drumul, adică locul unde rezultatul acţiunilor noastre este vizibil imediat.

Deci, ce este iluminarea? Este un proces, o călătorie, un drum. Ceea ce este mai important este idealul pe care l-aţi ales care vă face să practicaţi zi de zi.

Gurul este în tine.



Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·        Pentru detalii privind puncte de reper pe calea spre iluminare, consultaţi cartea AYP Cele opt ramuri de yoga (AYP Eight Limbs of Yoga). Şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment