Tuesday, August 14, 2018

Lecţia 95 - Să stabilizăm extazul


Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Nu am cuvinte să spun cȃt de mult mă bucur de aceste practici. Am rămas la siddhasana de o vreme pentru că simt atȃt de mult extaz şi uneori o energie incredibilă se ridică, de parcă întregul corp pulsează! Totul este beatitudine pentru mine! Uneori îl văd pe Dumnezeu, fiinţa universală, peste tot. Astăzi, în timp ce conduceam, m-am simţit extraordinar de bine. Mă simţeam de parcă aş fi vrut să strig pe ferestră că iubesc pe toată lumea şi cu toţii ar trebui să facă aceste practici. A trebuit să dansez cȃnd am ajuns acasă... Acum întrebarea mea este dacă trebuie să rămȃn cu practicile la acest nivel şi să mă bucur de ele sau pot să adaug alte practici? Nu vreu să o stimulez pe kundalini prea mult să nu se supere pe mine. Uneori simt legătura extatică mai puternic, alteori o simt mai puţin.

Răspuns: Ma bucur să aud că lucrurile merg atȃt de bine. ţinȃnd seama de sensibilitatea dumneavoastră (e minunată!), ar fi o idee bună să menţineţi acest nivel de practici pentru o lună sau două. Poate chiar mai mult. Aţi învăţat multe practici într-un timp foarte scurt. Permite-ţi lucrurilor să se echilibreze. Aveţi grijă ca practicile şi viaţa de zi cu zi să continue normal. Marile puseuri de extaz au de a face cu purificarea. Este partea distractivă a curăţeniei generale. Cu timpul va fi mai puţină fricţiune in sistemul dumneavoastră nervos şi extazul se va rafina, ca un tăcut zȃmbet divin radiind continuu dinăuntru spre afară – foarte liniştit şi foarte puternic.

Veţi şti că sunteţi gata pentru pasul următor atunci cȃnd nivelul la care vă aflaţi devine stabil, fără atȃt de multe puseuri. Yoni mudra kumbhaka este foarte puternică şi trebuie să aveţi grijă să fiţi stabil la nivelul la care vă aflaţi înainte de a trece la ea. Cȃnd veţi trece la yoni mudra, luaţi-o încet, poate făcȃnd numai una sau două repetiţii în fiecare sesiune şi fiţi atenţi la cum vă simţiţi. Fiţi foarte precaut, deoarece pot apare reacţii întȃrziate datorită lui kumbhaka. Procedaţi mai departe în funcţie de capacitatea pe care o aveţi.

Cȃt despre dorinţa de a spune altora despre aceste lecţii, sigur că puteţi să o faceţi dacă credeţi ca sunt de valoare. Aceaste abordare liberală ce promovează o transmitere deschisă a practicilor avansate de yoga va progresa numai dacă mulţi vor afla de ea şi vor folosi-o cu rezultate bune. Cine se va îndoi atunci de validitatea ei? Este cu adevărat un test pentru cȃt de pregătiţi suntem să avem acces liber la ştiinţa spirituală şi să ne aşezăm la volanul propriei noastre maşini. Numai timpul o va spune.

Gurul este în tine.


Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·        Pentru o discuţie detaliată privind stabilirea unui program personal stabil de practici cu auto-reglare, consultaţi cartea AYP Cele opt ramuri de yoga (AYP Eight Limbs of Yoga). şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment