Saturday, August 11, 2018

Lecţia 93 – Timpurile se schimbă


Practici avansate de yoga
Lecţii principale

 Autor: Yogani

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Simt că meditaţia merge bine şi tocmai am adăugat respiraţia spinală, care se dovedeşte să fie dificilă acum, în stadiul de început. Cu toate celelalte practici pe care le introduceţi, mă simt de parcă mă scufund. Sunt atȃt de multe practici minunate şi eu par incapabil să le fac. Mă îndoiesc că sunt vrednic de ele, dar doresc mult să continui pe acestă cale pȃnă la sfȃrşit. Aş fi vrut să o fi început acum douăzeci de ani. Mă înnebuneşte nerabdarea şi totuşi ştiu că dacă forţez prea mult pot apare probleme. Ce mă sfătuiţi să fac?

Răspuns: Este bine cum procedaţi, adăugȃnd practile treptat la programul dumneavoastră. În timp ce emoţiile sunt dezlănţuite căutȃnd divinul, vă daţi seama în mod clar de ce se cere şi în ce ordine, de ce aţi făcut pȃnă acum şi ce urmează să faceţi. Veţi reuşi. Este ceea ce se petrece chiar acum. Ocupaţi-vă de ziua de azi. Veţi şti ce să faceţi mai departe.

Suferiţi de cea mai binecuvȃntată boală –  intens bhakti (devotament). Măcar dacă noi toţi am avea acestă boală. Dacă am avea-o, lumea ar fi transformată de-a lungul unei generaţii. Înţeleg că a auzi aceasta nu rezolvă nerăbdarea dumneavostră, dar aşa se întȃmplă cu bhakti. Cȃnd devenim conştienţi clar de condiţia în care ne aflăm, rȃvnim yoga la nebunie. Devenim nebuni pentru Dumnezeu. Este o condiţie binecuvȃntată. Această condiţie se va îmbunătăţii pe măsură ce experienţa progresează spre unitate, ceea ce se va întȃmpla pe măsură ce continuaţi cu practicile zilnice.

Bhakti va continua să crească în noi pe măsură ce trece timpul. Forţe puternice lucrează să ne pună vȃnt în pȃnze. Tot ce avem noi de făcut este să ne întindem pȃnzele şi vȃnturile spirituale ale sistemul nervos vor avea grijă de restul.

Să facem un pas înapoi şi să considerăm tabloul general din care noi toţi facem parte. Trăim timpuri foarte interesante. În anii 60, Bob Dylan cȃnta, „The times, they are a-changing.” – „Timpurile se schimbă.” Era adevărat atunci şi este şi mai adevărat acum.

În funcţie de perspectiva astrologică pe acare o adoptăm, pămȃntul a intrat sau va intra în curȃnt într-o nouă eră de iluminare. În sanskrită, aceste ere sunt numite „yugas.” Noua era a început poate cu mai mult de o sută de ani în urmă. Sau poate abia începe. Acesta a rămas un subiect popular de cȃnd Dylan cȃnta despre el. Dar această schimbare s-a făcut simţită în yoga cu mult înainte. Trecerea la o nouă eră nu se petrece instantaneu, ci începe cu o creştere treptată, accelerată pe măsură ce capătă moment. Destul de multe lucruri s-au petrecut deja, iar acum mergem la o rată tot mai accelerată.

Pe la sfȃrşitul ultimului secol, Vivekananada, unul dintre principalii discipoli ai lui Ramakrishna, a venit în Occident petru a planta primele seminţe de yoga, care au găsit un sol fertil şi au răsărit. Douăzeci de ani mai tȃrziu, Paramahansa Yogananada a venit şi a descoperit şi mai mult interes în yoga decȃt a găsit Vivekananda. Înainte ca Maharishi Maheshi Yogi să călătorească în Occident în ani 60, o întreagă generaţie de tineri nemulţumiţi de ceea ce se întȃmpla era gata să adopte yoga ca pe o cale de viaţă nouă, avȃnd desigur ceva ajutor de la Beatles. De atunci, sute de yogini au venit în Occident din India şi o generaţie nouă de mii de yogini şi yogine occidentale a început să predea yoga. De fapt, în ultimele cȃteva decade lucrurile au devenit cumva comfuze: Cu atȃt de multe stiluri de yoga promovate poate fi greu de distins care este yoga reală, dacă putem vorbi de aşa ceva ca „yoga reală.” Yoga reală, poţi te rog să te ridici în picioare? Sunt desigur multe abordări ce candidează pentru această poziţie. Unele metode au mers chiar şi la tribunal pentru a găsi suport pentru access la sistemul nostru nervos! Totdeauna vor fi unii care vor dori să aibă cheia porţii noastre spre paradis. Dar nu trebuie să ne îngrijorăm.

Deci într-un secol am mers de la a nu avea nici un fel de yoga la o situaţie în care sunt atȃt de multe stiluri de yoga încȃt putem vorbi de „Turnul Balel” de yoga.

Este în regulă. Este un lucru bun. Evident, nu se poate continua la infinit împrăştiat în o mie de stiluri.  Mai devreme sau mai tȃrziu toate aceste stiluri de yoga se vor distila într-unul singur (sau numai cȃteva stiluri) pe care cineva-care-este-gata-de-iluminare le poate folosi în acest scop. În următoarele decade stilurile de yoga se vor îndrepta spre consolidare, integrare, optimizare şi simplificare.

Orice stil veţi alege, veţi înţelege ceea ce se întȃmplă. Practica va acţiona ca o metodă ştiinţifică de distilare a cunoştiinţelor de yoga, astfel încȃt aplicarea lor pe scară largă să devină eficientă.

Ceva similar s-a întȃmplat cu computerele: Cȃnd au apărut, era nevoie să ştii un limbaj tehnic cum era BASIC sau DOS pentru a le folosi. Computerele aparţineau unei lumi esoterice a celor obsedaţi de tehnologie. Apoi au apărut mouse-ul, tastatura şi interfeţele grafice şi deodată s-au deschis uşile astfel încȃt oricine să poată folosi computerele. A fost o revoluţie.

De-a lungul secolelor s-a petrecut acelaşi lucru cu multe alte aplicaţii ale cunoştiinţelor noastre. La început numai cȃţiva specialişti stabilesc o modalitate de a folosi anumite cunoştiinţe. Apoi vin nişte cercetători care găsesc o medotă ce permite tuturor să folosească aceste cunoştiinţe. Aproape întotdeauna aceasta are de a face cu simplificarea interacţiunii cu utilizatorul, simplificarea comenzilor principale, pentru ca orice să poate aplica cunoştiinţele cu bune rezultate. O tehnologie folositoare este uşor de utilizat. Vă amintiţi de fraţii Wright? De Henry Ford? De Thomas Edison? Ei toţi au simplificat interacţiunea dintre utilizatori şi aplicarea unor cunoştiinţe valoroase.

La fel se va întȃmpla şi cu yoga. Trebuie să se întȃmple. Mii de oameni simt cum vȃnturile spirituale se amplifică în ei în acestă eră nouă şi pȃnzele practicilor trebuie ridicate în sus. Este timpul ca toate cunoştiinţele de yoga să devină uşor de utilizat de către practicanţi.

Nimic nu e nou în yoga. Toate componentele practicii au existat de mii de ani. Principiile naturale nu se schimbă. Sistemul nervos uman a avut întotdeauna aceleaşi abilităţi înnăscute. Au fost alte ere iluminate în trecut în care yoga a  înflorit. În vremuri întunecate, viziunea posibilităţilor ce există în noi a fost mai puţin clară. Au apărut îndoieli adȃnci, superstiţii şi frică. Dar mereu au fost unii care au continuat să exploreze posibilităţile de aplicare a cunoştiinţelor de yoga – au făcut-o în secret în vremurile întunecate pentru că ar fi fost persecutaţi dacă o făceau în mod public. Erau primii „tehnicieni”, obsedaţi de yoga. Erau pionerii tradiţiilor ezoterice. Le datoram mult acestor bătrȃni yogini. Ne-au transmis seminţele cunoştiinţelor necesare pentru a merge cu mare viteză într-o nouă eră. Acum totul depinde de noua generaţie şi de generaţiile care urmează pentru a dezvolta şi folosi aceste metode simplificate de purificare a sistemului nervos uman, optimizȃnd aplicarea cunoştiinţelor de yoga astfel încȃt mulţi oameni să le poată folosi pentru a obţine rezultate bune.

Noua eră nu depinde numai de vȃnturile spirituale ce ne împing de la spate din întregul cosmos. Sportul iluminării nu este un sport pentru spectatori. Trebuie să participăm în acest sport dacă dorim să beneficiem de el. Trebuie să ne ridicăm pȃnzele în sus dacă  dorim să ajungem undeva. Pe măsură ce o facem, pămintul acesta va deveni un loc mai bun. Pe măsură ce aducem realitatea purei conştienţe beatifice şi a extazului divin în planul pămȃntesc prin practicile noastre, totul se va schimba. Va fi o completă transformare energetică, palpabilă pentru toţi care trăiesc pe pămȃnt. Cu nenumărate sisteme nervoase ce radiază puternic pura conştienţă beatifică şi extazul divin peste tot, nimeni nu va fi lăsat deoparte. Îndoielile rămase vor fi înlăturate. Forţa lui bhakti ne va împinge tot mai departe. Tot ce trebuie să facem este să menţinem ridicate pȃnzele practicii zilnice. Sistemul nostru nervos va avea grijă de restul.

Gurul este în tine.


Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·        Pentru detalii privind modul de crea o rutină personală echilibrată de practici,  ţinȃnd seama de auto-reglare, consultaţi cartea AYP Cele opt ramuri de yoga (AYP Eight Limbs of Yoga). şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment