Monday, August 6, 2018

Lecţia 92 - Steaua


Practici avansate de yoga

Lecţii principale
Autor: Yogani

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Meditez cam de zece ani. Pot spune că nu am fost niciodată bun la meditaţie. Cred acest lucru pentru că orice gȃnd mă distrage uşor de la meditaţie. Ţinȃnd cont de aceasta, a fost întotdeauna o chestie de şansă dacă am reuşit să meditez sau nu. Cu alte cuvinte, nu am practicat zilnic, ci numai de 3-4 ori pe săptămȃnă.

Înainte să fac parte din acest grup, am fost învăţat yoni mudra. Nu o făceam corect, dar de primele două ori cȃnd am făcut-o am văzut un cerc frumos cu o stea în mijloc. Nu ştiam la acea vreme că este ceea ce se întȃmplă cȃnd faci yoni mudra. La cȃteva zile după ce am văzut-o, am găsit în cutia poştală o broşură de la Asociaţia pentru Realizarea Sinelui [Self-Realization Fellowship, fundată de Sri Yogananda] care avea o ilustraţie identică cu ceea ce am văzut. Deşi am continuat să practic yoni mudra, nu am mai văzut-o de atunci.

Revenind la povestea mea, după o perioadă m-am alăturat grupului dumneavoatră. Apreciez factul că spuneţi că este în regulă să apară gȃnduri. Dacă vin gȃnduri, e suficient să continuăm cu meditaţia şi să ne întoarcem la mantră. Poate făceam corect meditaţia şi înainte şi numai aşteptările mele erau nerealiste. Am hotărȃt să practic de două ori pe zi. Pentru că am dorit să ţin seama de întregul curs al evoluţiei spirituale, nu m-am grăbit să trec repede prin practici. Aşa că am adăugat încetul cu încetul practicile avansate de yoga. Nu am avut nici o izbucnire a energiei kundalini cum au alţi oameni, dar am continuat să practic.

Azi dimineaţă am încercat să fac yoni mudra pentru prima oară de cȃnd m-am alăturat grupului dumneavoastră. Imediam am văzut o mulţime de lumini orbitoare.  Am continuat să le privesc în timp ce făceam practica. Apoi au apărut cercuri cu steaua la centru. Era un cerc luminos cu un cerc întunecat în interiorul său. În centru era steaua. Steaua apărea şi dispărea treptat în timp ce practicam. Nu vroiam să dispară complet. Am intrat în meditaţie şi a dispărut.

Ce este această stea? De ce vreu atȃt de mult să o văd cȃnd nici măcar nu ştiu ce este? Îmi dau seama că este parte din proces, dar nu ştiu în ce fel şi  de ce apare. O să o văd cȃnd meditez sau numai cȃnd fac yoni mudra? Pot să fac ceva să menţin steaua în timpul meditaţiei? De ce apare în timp ce fac yoni mudra? Trebuie să fac ceva cȃnd o văd?

Răspuns: Procedeul simplu de meditaţie nu este afectat de apariţia gȃndurilor sau de orice altceva. Este o artă delicată, lăsȃnd mantra să se rafineze spre pura conştienţă beatifică. Mintea merge singură spre tăcere cȃnd renunţăm la lupta cu gȃndurile şi doar pur şi simplu favorizăm mantra în mod firesc, la niveluri tot mai adȃnci, cȃnd ne dăm seama că nu mai suntem cu mantra. Aceasta este calea spre interior.

Cȃt despre faptul că vezi steaua, este un lucru firesc datorat purificării lui sushumna (nervului spinal) şi deschiderii celui de-al treilea ochi. Am menţionat în lecţia despre yoni mudra kumbhaka faptul că mai devreme sau mai tȃrziu atenţia va fi atrasă dincolo de punctul dintre sprȃncene. Este o prelungire a lui sushumna dincolo de corpul fizic. La sfȃrşitul lui sushumna sunt tărȃmurile de lumină albă strălucitoare. La început acestea sunt văzute ca o stea strălucitoare. Culorile care apar în cercuri în jurul stelei sunt datorate interiorului lui sushumna. Cum priviţi din interiorul lui sushumna spre afară, vedeţi interiorul lui sushumna în corp şi sfȃrşitul lui sushumna la distanţă, reprezentat de steaua strălucitoare. Priviţi din interiorul tunelului lui sushumna şi vedeţi „lumina de la capătul tunelului” cum se spune. În interiorul tunelului suntem cu adevărat un curcubeu de lumini, începȃnd cu un roşu închis la perineu şi terminȃnd cu albastru şi violet la vȃrf. Aţi auzit expresia „Are o inimă de aur.” Ei bine, cu toţii avem o inimă de aur. Doar avem nevoie să facem curat în casa noastră pentru a o vedea. Aceasta este inelul de la exterior pe care îl vedeţi.

Unele dintre cele mai grafice şi cele mai frumoase descrieri ale interiorului lui sushumna sunt presentate de Norman Paulsen în cartea sa „ştiinţa sacră” (Sacred Science). Paulsen este unul dintre puţinii discipoli în viaţă a lui Paramanhamsa Yogananda, un yogi faimos, fodator al Asociaţiei pentru Realizarea Sinelui (Self-Realization Fellowship) şi autor al „Autobiografia unui yogin.” În cartea sa, Paulson prezintă o formă mai complicată de respiraţie spinală. Există diferite forme şi stiluri de respiraţie spinală. Variantă pe care o prezentăm în aceste lecţii este aleasă pentru simplitatea ei şi eficienţa sa recunoscută. Fiecare persoană are libertatea de a alege, deci recunoştem existenţa diferitelor stiluri de practică.

Diagrama sacră numită Sri Yantra este tot o reprezentare a realităţii interne – cercuri concentrice de energie feminină formȃnd un tunel ce permite unirea lui Shiva cu Shakti la centru. Cȃnd facem respiraţia spinală unificăm aceste două energii pe întregul parcus al lui sushumna şi în fiecare parte a sistemului nostru nervos. Aceasta este una din puţinele situaţii în viaţă în care a avea „ochelari de cal” are unele conotaţii pozitive.

Ce trebuie să faceam atunci cȃnd vedem steaua şi cȃnd devenim conştienţi de tunelui format de sushumna, aşa cum se petrece adesea? Puneţi o întrebare importantă. Da, suntem în mod firesc atraşi de stea. Este „raiul.” Acolo mergem cȃnd murim. Cei care au experienţe aproape de moarte (near death experiences) descriu adesea tunelul şi lumina albă. Tunelul este deasemenea calea pe care am venit în acestă existenţă pe pămȃnt. Acum putem înţelege mai bine de ce respiraţia spinală este atȃt de importantă în practica noastră. Curăţam autostrăzile noastre spre rai. Dar încă nu este timpul să plecăm!

Şi aici stă răspunsul la întrebarea: Ce să facem cȃnd vedem steaua? Diferiţi oameni vor da răspunsuri diferite la acestă întrebare. Sunt multe discuţii pe acest subiect.

În aceste lecţii, răspunsul este: Nu facem mare lucru cȃnd vedem steaua. Permitem acestei experienţe să decurgă firesc, aşa cum facem cu toate experienţele ce apar ca rezultat al practicilor noastre. Cȃnd steaua apare, o privim ca pe orice altă parte a funcţionării noastre interne şi revenim la practica pe care o facem. Este la urma urmei doar o altă caracteristică a anatomiei noastre spirituale, la fel ca nadisurile, chakrele şi aşa mai departe. Tot ce este în rai şi pe pămȃnt se află în noi. Nu tebuie să mergem nicăieri pentru a fi ceea ce deja suntem. Dacă extazul nostru din timpul sau din afara practicilor ne atrage spre stea, este în regulă. Orice se întȃmplă este parte din experienţa noastră de expansiune  divină. Dacă extazul nostru ne duce în orice altă parte a anatomiei nostre spirituale, aceasta este deasemenea normal. Dacă aceasta se întȃmplă în timpul practicii, favorizăm practica, asa cum o facem întotdeauna. Nu ne lăsăm prinşi de experienţele ce pot apare în timpul practicilor. Dacă nu suntem în perioada de practică şi vedem ceva ce se întȃmplă în anatomia nostră spirituală, ne bucurăm de ce se întȃmplă! Aici, în aceste lecţii, suntem mai întȃi yogini şi yogine şi pe urmă turişti. Este în regulă să ne bucurăm de peisaj cȃnd suntem în afara periaodei de practică. Vom avea multe de văzut. În timpul practicii, continuăm să favorizăm practica pe care o facem.

Pe acest pămȃnt, misiunea noastră este să aducem sistemul nostru nervos la un mod de funcţionare spirituală optimă. De aceea suntem aici. Acesta poate fi realizat numai prin continua îmboldire zilnică a sistemului nervos spre nivele tot mai înalte de funcţionare. Dacă devenim obsedaţi de orice aspect al anatomiei noastre spirituale, riscăm imediat să compromitem întregului nostru proiect de iluminare. Pentru acest motiv este bine să lăsăm toate experienţele şi mecanismele interne să se petreacă „după cortină” (sau „sub capota maşinii”), în timp ce călătorim cu mare viteză pe calea practicilor avansate de yoga spre iluminare.

Să revedem analogia pe care am făcut-o cu o călătorie spre California. Să presupunem că ne construim un drum spre California, unul care să ne permită să ne ducem şi să ne întoarcem de acolo cȃnd dorim. Atunci cȃnd contrucţia drumului se apropie de Los Angeles, vom vedeam luminile oraşului strălucind în depărtare. Poate că suntem tentaţi să ne oprim din munca de a contrui drumul, pentru ca în schimb să o pornim peste cȃmp spre Los Angeles. Dacă procedăm aşa, vom ajunge la Los Angeles şi  vom lăsa drumul neterminat undeva în afara oraşului. Sigur, Los Angeles nu are nevoie de încă o şosea, dar aceasta este numai o analogie.  Mai devreme sau mai tȃrziu va trebui să ne întoarcem şi să terminăm drumul. Călătoria pȃnă la Los Angeles nu este completă pȃnă nu putem să mergem acolo şi să ne întorcem cȃnd vrem. La fel, raiul nu este complet rai pȃnă nu putem să mergem acolo şi să ne întoarcem cȃnd vrem. De aceea avem nevoie de un sistem nervos complet purificat.

Iluminarea nu înseamnă să fugim la rai şi să abandonăm sistemul nervos nepurificat, pentru a ne întoarce la el să terminăm treabă într-o viaţă viitoare. Iluminarea înseamnă completa purificare a sistemului nostru nervos. Apoi avem totul, devenim totul – rai, pămȃnt, cosmosul, Los Angeles, totul. Atunci devenim o expresie a raiului pe pămȃnt şi putem face multe pentru alţii, care sunt şi ei tot expresii ale raiului, avȃnd nevoie numai de o curăţenie bună pentru a realiza aceasta. Deci, nu e vorba de a pleca la stea. Este vorba de a aduce steaua aici, pe pămȃnt. Facem aceasta purificȃnd şi deschizȃnd sistemul nostru nervos. Cum spune Isus: „Tu eşti lumina lumii.”

Deci dacă vedeţi steaua sau simţiti extaz ce se duce dincolo de punctul dintre sprȃncene, mergeţi acolo în timp ce faceţi respiraţia spinală. Va amplifica mult efectele practicii. Dacă vedeţi steaua sau simţiţi un extaz ce se întinde dincolo de punctul dintre sprȃncene în yoni mudra kumbhaka, mergeţi acolo firesc în timp ce faceţi kumbhaka, aşa cum am discutat. Nu încercaţi să vă agăţaţi de ea. Se petrece o purificare şi o conexiune firească. Lăsaţi-o să se petreacă de la sine. Tineţi minde că lucrăm pentru a purifica sistemul nervos aici pe pămȃnt. Facem aceasta prin meditaţie, respiraţie spinală, kumbhaka, bandhas, mudras şi tot restul practicilor. Ne bucurăm de beatitudinea raiului cȃnd ne podideşte extazul. Ne întoarcem la corpul nostru cu practicile pe cale le facem. Amintiţi-vă că ceea ce facem se petrece aici, in această formă pămȃnteană. Ceea ce realizăm aici luăm cu noi unde mergem atunci cȃnd plecăm de aici. Sistemul nostru nervos este poarta. Dacă avem grijă de el, tot restul se va petrece de la sine.

Se spune că îngerii din rai sunt un pic geloşi pe noi, fiinţele umane muritoate. De ce? Deoarece în acest plan de existenţă avem acces direct la sistemul nervos pentru a-l purifica şi avem motivaţia (mortalitatea nostră) de a face ceva în această direcţie. Este mult mai uşor de făcut aceasta aici pe pămȃnt decȃt în rai. De aceea îngerii sunt puţin geloşi. Ei aşteaptă ocazia de a face ceea ce facem noi acum şi aici – practici avansate de yoga. Deci înainte de a fugi repede spre rai, să luăm avantaj de oportunităţile pe care le avem aici şi acum. Raiul va fi acolo cȃnd e timpul nostru să mergem. Cu cȃt purificăm mai mult sistemul nervos aici şi acum, cu atȃt mai uşor va fi pentru noi mai tȃrziu.

Există o tendinţă în unele cercuri de a promova o anumită viziune sau o anumită experienţă. A avea o anumită experienţă sau o anumită viziune înseamnă totul în unele abordări. Dar nu trebuie să fie aşa. Manifestarea adevărului nu va fi aceeaşi pentru toată lumea. Deci, a ne concentra asupra trăirii unei anumite experienţe poate fi o greşeală. Poate unii dintre noi nu vor vedea niciodată o stea sau un tunel. Poate ei vor trece prin toate la mare viteză şi totul va fi pură lumină albă. Sau poate vor fi alte culori şi apoi lumina albă. Sau poate nu va fi nici o lumină albă, doar tot mai mult extaz, pȃnă cȃnd dintr-o dată – Bum! Lumina albă este peste tot în corp şi în afara corpului. Poate să se întȃmple în diferite feluri, în funcţie de modul unic de purificare ce are loc în  fiecare dintre noi. De aceea nu ne procupăm prea mult cu viziuni în aceste lecţii. În fiecare zi facem practici care ştim că încurajează sistemul nostru nervos să se purifice şi să se deschidă firesc. Vom avea experienţele pe care le vom avea. Dacă continuăm să curăţăm autostrăzile spre rai, fără îndoială vom ajunge acolo în  forma cea mai bună şi vom avea capacitatea de a ne duce şi de a ne întoarce de acolo aşa cum dorim.

A avea o viziune sau o experienţă nu este o mare realizare în yoga. Realizarea adevărată este eliberarea eternă prin iluminare!

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·        Pentru detalii privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia profundă (AYP Deep Meditation).

·        Pentru detalii privind respiraţia spinală, consultaţi cartea AYP Respiraţia spinală (AYP Spinal Breathing Pranayama) şi AYP Plus.

·        Pentru detalii legate de avantajele favorizării practicilor în locul experienţelor, consultaţi cartea AYP Cele opt ramuri ale yogăi (AYP Eight Limbs of Yoga). şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment