Wednesday, July 18, 2018

Lecţia 89 – Caduceul: Fotografia noastra instantatee


Practici avansate de yoga

Lecţii principale

Autor: Yogani

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: ştiu că promovaţi o abordare simplă şi nu una complicată, cu referinţă la toate lucrurile care stau la baza acestor fenomene, „sub capotă.” Totuşi sunt curios despre ida şi pingala. Bazat pe cunostiinţele dumneavoatră, ida şi pingala corespund unor nervi descrişi de medicina şi neuroanatomia occidentale? Dacă da, puteţi să îmi daţi aceste referinţe?

Răspuns: O întrebare bună. Vă mulţumesc pentru ea.

Sunt sigur că există o corespondenţă de acest fel în neurologie, dar nu sunt doctor şi nu pot să vă dau un răspuns definitiv. Cu toate aceste, este interesant de observat că simbolul profesiei medicale este caduceul – un sceptru pe care sunt încolăciţi doi şerpi, care muşcă aripile unui glob situat la vȃrf. Este uşor de recunoscut că este o reprezentare pentru sushumna, ida, pingala şi chiar ceva mai mult. Deci grecii (sau cine a inventat caduceul) au înţeles în mod clar legătura dintre ştiinţele medicale şi anatomia nostră spirituală. Este o altă întrebare dacă medicina modernă mai păstrează o asemenea memorie. Poate este vremea unei epoci de renaştere a acestor cunoştiinţe? Dacă noi toţi vom continua cu practicile spirituale zilnice şi vom trezi adevărul extatic ce se mişcă în noi, o astfel de epocă desigur va trebui să vină. Cine va putea să o ignore atunci?

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·        Pentru detalii privind anatomia spirituală şi respiraţia spinală, consultaţi cartea AYP Respiraţia spinală (AYP Spinal Breathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment