Tuesday, July 17, 2018

Lecţia 86 – Stabileşte propriul tău program de meditaţie


Practici avansate de yoga

Lecţii principale


Autor: Yogani

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie? )

Întrebare: Recent am început să practic sistem dumneavoastră de yoga (am pornit de la început). Fac yoga şi meditaţie de cȃţiva ani. Mă întreb dacă e bine să continui să folosesc un fundal muzical şi tămȃie sau parfumuri pentru a-mi îmbunătăţii meditaţia? Sau poate acestea mă distrag de la meditaţie? Pot să folosesc mătănii (mala)? Deasemenea, acum pot meditata continuu pentru 10 minute. Cȃt este de important să meditez pentru toate cele 20 de minute în fiecare zi?

Răspuns: Sigur că nu este treaba mea să perturb mediul dumneavoatră preferat pentru meditaţie. Dacă preferaţi şi vă simţiţi mai bine meditȃnd cu un fundal muzical, cu tămȃie, parfumuri sau orice altceva, este alegerea dumneavoastră. Considerȃnd toate acestea, vă sugerez să citiţi cu atenţie lecţiile de meditaţie, pentru detalii privind mediul înconjurător care susţine meditaţia. Ţineţi minte că meditaţia este o metodă de a merge spre interior. Dacă vibrăm cu muzica sau alte senzaţii exterioare, acestea nu fac parte din meditaţia cu mantra şi poate că ne vor diviza atenţia. Toate aceste pot să interfereze cu tendinţa naturală a atenţiei de a se linişti şi adȃnci spre pura conştienţă extatică. Desigur, aşa cum am menţionat în lecţii, este posibil să medităm cu uşurinţă în avioane, în săli de aşteptare şi practic oriunde vrem. Aşa că ce contează puţină muzică în fundal? Poate nu ne dăunează, dar nici nu este parte din meditaţie. Este un alt element, pe lȃngă gȃndurile pe care le lăsăm să treacă în timp ce favorizăm uşor mantra. Tu hotărăşti ce este cel mai bine pentru tine. Tu eşti cel care decide.

Zece minute de meditaţie sunt mai bune decȃt zero minute de meditaţie. Zece minute de meditaţie de două ori pe zi sunt mai bune decȃt douazeci de minute numai o singură dată pe zi. Atunci cȃnd medităm de două ori pe zi optimizăm un ritm natural de meditaţie şi activitate în viaţa de zi cu zi. A medita de două ori pe zi este cel puţin la fel de important ca şi durata fiecărei meditaţii.

Dacă te simţi bine cȃnd te întorci la activitatea normală după douăzeci de minute de meditaţie, atunci ar fi bine să planifici pentru douăzeci de minute de meditaţie în programul tău zilnic. Vei beneficia de mult mai multă purificare dacă îţi faci un obicei de a medita pentru douăzeci de minute de două ori pe zi. Pe de altă parte, încearcă să nu fii eratic în practică – făcȃnd douăzeci de minute o dată, zece minute data următoare, apoi cincisprezece minute... Cu cȃt  ai o practică mai regulată, ca la ceas, cu atȃt mai mult sistemul tău nervos o va place. Odată ce îţi formezi acest obiceu, sistemul nervos va medita practic de la sine. Vei închide ochii şi vei fi imediat în beatitudinea conştienţei pure şi pacea şi extazul vor rămȃne cu tine zi şi noapte. Meditaţia obişnuieşte sistemul nostru nervos să fie în beatitudinea conştienţei pure în mod firesc. Este exact ceea ce se întȃmplă. Cere practică regulată, zilnică, pentru mult timp. Pe măsură ce blocajele sunt eliminate treptat, experienţa conştienţei beatifice pure devine tot mai clară. Este ca şi cum am privi cum creşte un copac. Aş vrea să spun că este la fel de repede cum creşte o buruiană (extrem de repede). Poate pentru cȃteva suflete avansate al căror sistem nervos este pur de la naştere chiar este atȃt de repede.

Mătăniile implică o altă abordare a procesului de meditaţie şi de pranayama. Mătăniile sunt folosite pentru a număra. Mătăniile au existat cu mult înaintea ceasurilor.  Au fost folosite epntru a număra repetiţiile mantrei şi ciclurile de respiraţie pentru a măsura practiciile, astfel încȃt să nu se exagereze sau scureze durata lor. Acest procedeu pune o anumită limită în special asupra meditaţiei, deoarece leagă meditaţia de o activitate externă, în care trecem cu degetele de la o mărgea la alta. Devine un obicei inconştient, dar totuşi noi reglăm mantra printr-o activitate externă. Atunci cȃnd folosim ceasul pentru a măsura durata practicii, putem lăsa mantra (şi respiraţia în pranayama) să meargă de la sine aşa cum cere procesul unic de purificare a sistemului nostru nervos. Deja am discutat acest lucru pe larg. Folosirea ceasului este o modalitate flexibilă de a măsura durata practicilor interioare. Desigur,  la început ne uităm la ceas din cȃnd în cȃnd, dar cu timpul vom descoperi că ceasul nostru intern funcţionează automat la fel de bine ca un ceas extern. Ceasul extern devine o confirmare exterioară a ceasului intern. Acest fenomen este discutat în lecţia 23 -  Folosirea ceasului în meditaţie .

Mătăniile pot avea şi o valoare sentimentală, legată de bhakti şi aceasta poate fi un motiv să le purtăm. Orice cultivă bhakti este folositor, atȃt timp cȃt nu explodăm în spaţiu de o o supra-doză de kundalini. Mătăniile pot fi parte din idealul ales de tine (ishta), dacă sunt legate de acest ideal. Sau poate ai învaţat undeva o meditaţie sau o tehnică de pranayama care cere folosirea mătăniilor. şi acesta este acceptabil. Mătăniile nu sunt depăşite şi nu vor fi date uitării în viitorul apropiat. Au fost folosite pentru mii de ani. Dar ţine minte că mătăniile reprezintă o modalitate de a măsura durata practicilor. În aceste lecţii folosim ceasul pentru aceasta. Aceasta este diferenţa.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·        Pentru detalii privind practica de meditaţie, consultaţi cartea AYP Meditaţia profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment