Monday, July 16, 2018

Lecţia 85 – Puncte de reper in calea spre iluminare: O re-examinare


Practici avansate de yoga
Lecţii principale

 Autor: Yogani

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Doresc să vă mulţumesc pentru aceste lecţii foarte folositoare şi pentru excelentul program pe care îl oferiţi, care pare să includă toate opţiunile posibile. Urmez învăţăturile unui alt yogin şi sunt mulţumit cu ele, dar am uitat de meditaţia kundalini pe care ar fi trebuit să o practic săptămȃnal. Lecţiile acestea nepreţuite umplu perfect golul din programul meu spiritual. (Lucram cu inima şi coroana capului pentru a ridica energia kundalini, fără să mă concentrez direct asupra energiei kundalini).

Adaug treptat exerciţiile pe care le propuneţi. Practic acum numai primele cȃteva lucruri, o singură dată pe zi, deoarece am avut o problemâ cu kundalini acum cȃţiva ani care aproape m-a omorȃt – bătăi de inimă extrem de neregulate, probleme de respiraţie, intensificarea lui kundalini care aproape mă trȃntea jos la fiecare izbucnire şi mă paraliza parţial în timpul izbucnirilor ce durau aproape o oră, timp în care energia creştea tot mai mult de fiecare dată. Era ca şi cum eram înconjurat de un rȃu dezlănţuit. Ciudat, părea că acest rȃu curgea atȃt în afara corpului meu cȃt şi în corpul meu, mişcȃndu-se furios în sus de la nivelul coloanei vertebrale. Un master spiritual m-a ajutat şi mi-a salvat viaţa, scoţȃnd energia din corpul meu în timpul izbucnirilor şi în perioada dintre ele (poate că el transforma energia kundalini într-o altfel de energie). Apoi, ca o ultimă soluţie, el a încercat să dreneze toată energia. Din fericire, a reuşit şi izbucnirile au incetat instantaneu. Cred că aş fi murit fără el şi ajutorul lui rapid. A fost o criză serioasă. Deci e de înţeles că sunt mai prudent decȃt obişnuiam să fiu.

Am o întrebare despre un vis pe care l-am avut aseară. Mă întreb acum dacă nu e un avertizment să încetinesc cu aceste practici. Trebuie să îl ignor? Mă întreb dacă poate a fost provocat de kundalini. Am visat ca energia kundalini izbucnea în sus pe spinare, ajungȃnd în partea de sus în centrul coroanei (înăuntru, în creştetul capului). Lovea acolo de fiecare dată cȃnd pornea în sus. Ȋn vis, creştetul capului devenea foarte sensibil în acel loc din cauza acestor lovituri. Credeţi că simt motive să fiu îngriorat şi să reduc din practici?

Răspuns: Vă mulţumesc pentru împărtăşirea experienţei dumneavoastră. Da, ţinȃnd seama de toate prin care aţi trecut, sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie să fiţi foarte prudent şi atent în practicile spirituale. Orice intuiţie de nenorocire trebuie luată în serios. Aceasta nu înseamnă că trebuie să o „luaţi la fugă” de orice e legat de procesul de iluminare, ceea ce e clar că nu faceţi. Este vorba de a ne cunoaşte pe noi înşine, de a ne cunoşte propriile noastre limite, posibilităţile noastre pentru un progres stabil şi a considera modul de a proceda în acestă direcţie. Este important să acordăm atenţie experienţei pe care o avem. Avem nenumărate tehnici, dar felul care le aplicăm va determina rezultatul pe care îl obţinem. Fiecare dintre noi urmează propria sa cale, adaptată la propriul său ritm, la propria sa capacitate. Aceasta este responsabilitatea fiecaruia dintre noi.

Scopul acestor lecţii este să ofere fiecărei persoane posibilitatea de a se aşeza la volanul calătoriei sale spirituale. Cine altcineva poate să fie acolo? Este o abordare inovatoare a modului de transmitere a practicilor spirituale. Este în acord cu unei creşterea rapide a aplicaţiilor practice a cunoştiinţelor ştiinţifice în ultimele cȃteva secole. Multe lucruri bune au rezultat din aplicaţiile practice ale descoperirilor ştiinţifice. Putem vedea aceste efecte peste tot în jurul nostru. Sunt toate aceste efecte bune pentru toată lumea? Nu, nu sunt. întotdeauna vor fi unii pentru care oferirea liberă a unor cunoştiinţe avansate va constitui un risc. Aceasta înseamnă că nu putem să avem maşini, avioane, electricitate sau internet? Faptul că există riscuri ocazionale datorită cunoaşterii practicilor avansate de yoga înseamnă că aceste practici nu ar trebui dezvăluite tuturor? Sper că nu. Cum ar putea întrega umanitate să descopere călătoria pe drumurile interioare spre conştienţa extatică pură şi extazul divin fără aceste cunoştiinţe? Aceasta este problema. Astronauţii vor ajunge eventual pe Marte şi dincolo de el. Noi toţi vom cunoaşte eventual unificarea cu infinitul din noi şi vom manifesta această experienţă în viaţa de zi cu zi. Aceasta este călătoria spiritului omenesc spre mai mult – mereu tot mai mult. Cu toţii intuim că suntem infiniţi. Nu există nici o limită pentru experienţa umană.

Să revenim la eceste experienţe legate de kundalini pe care le-am discutat aici. Unele au fost destul de puternice. Sunt aceste experienţe necesare pentru a atinge iluminarea? Putem parcurge această cale fără să trecem prin experienţe extreme? Vă invit să facem un pas înapoi pentru a căpăta o perspectivă a acestor experienţe legate de kundalini, a modului în care ele apar şi a rolului lor pe drumul spre iluminare. Pentru aceasta, putem să mergem înapoi şi să revedem lecţie 35 – Puncte de reper pe drumul spre iluminare.

În acea lecţie am menţionat trei stadii ale procesului de iluminare, uneori suprapunȃndu-se în experienţa noastră, fiecare cu anumite caracteristici distincte.

Primul stadiu se caracterizează prin trezirea tăcerii în sistemul nostru nervos. Tăcerea adȃncă reprezintă natura esenţială a purei conştienţe extatice. Este o stabilitate absolută. Nimic nu o clinteşte. Este precum o fundaţie solidă de piatră care vine şi susţine tot ceea ce suntem şi facem. Este esenţa a ceea ce suntem. Vine în principal din meditaţie, este sursa păcii interioare şi a securităţii neclintite pe care le aflăm pe măsură ce avansăm pe calea spirituală. Este fiinţa noastra nemuritoare şi trezirea ei în sistemul nostru nervos stă la baza întregii dezvoltări spirituale.

Al doilea stadiu se caracterizează prin trezirea extazului. Este rezultatul pranei care amplifică modul de funcţionare a sistemului nostru nervos. Este datorat ridicării energiei sexuale. Este o expresie a lui kundalini. Este şi rezultatul purei conştienţe extatice, a tăcerii adȃnci care începe să se mişte în noi. Experienţele senzoriale se deschid spre tărȃmurile extatice. Această schimbare este promovată prin practicile de pranayama şi alte tehnici care  stimulează prana, trezind energia kundalini. De obicei este este un stadiu plăcut. Dar uneori expereinţele pot fi extreme, cum este cazul problemelor legate de kundalini. De ce? Vom reveni la acest subiect.

Al treilea stadiu se caracterizează prin trăiri de unitate, de unificare, în care începem să vedem totul ca o expresie a Unului în care ne recunoaştem. Ego-ul individual, pura conştienţă beatifică, extazul divin şi tot ce există în planul temporal sunt unificate. Acest stadiu se dezvoltă pe măsură ce încurajăm sistematic pura conştienţă beatifică să treacă dincolo de corp. Aceasta este iluminarea, realizarea, fructul practicii de yoga. Trăim realitatea de a „iubi vecinul ca pe tine însuţi”. Experienţa noastră face evident faptul că vecinul este tot eu însumi. Acest stadiu are desigur un impact considerabil asupra comportamentului nostru – un efect positiv cu beneficii extinse.

Există practici avansate de yoga asociate cu fiecare dintre aceste stadii. Deasemenea, aceste stadii urmează o evoluţie logică. Cel puţin aceasta este abordarea în aceste lecţii: primul stadiu, al doilea stadiu şi al treilea stadiu.

Totul depinde de nivelul de purificare. Dacă sistemul nostru nervos este foarte pur, foarte curat, dacă într-un fel sau altul toate „seminţele de karma” acumulate de-a lungul nenumăratelor vieţi anterioare sunt îndepărtate, atunci ne-am naşte iluminaţi. Vom fi precum Krishnamurti, spunȃnd tuturor:

-Nu e nimic de făcut. Doar fii conştient.

Nu e nevoie de meditaţie, de nici o experienţă cu kundalini care să ne ridice părul în sus, nu este nici măcar o evoluţie spirituală. Doar beatitudine şi extaz!

Da, numai că cei mai mulţi dintre noi avem multe de făcut pȃnă să ajungem acolo. Nu este ceva ce se întȃmplă peste noapte. Nu este ca şi cum am angaja o firmă să vină să facă curat cȃteva ore şi apoi toată treaba este terminată. Chiar şi cu cele mai bune practici spirituale, acest proces durează de obicei mulţi ani de zile. Poate vieţi întregi. Nici un efort de purificare nu este de prisos, cum am menţionat deja. Este un lucru pe care îl luăm cu noi cȃnd plecăm de aici.

Deci procesul de purificare determină evoluţia noastră spirituală, experienţa pe care o avem. Felul în care procedăm este foarte important. Unele metode par să pornească de la mijlocul drumului spiritual. Adesea aceste metode se concentrează în mod direct asupra trezirii energiei kundalini. Ce se întȃmplă atunci? Uneori kundalini se trezeşte. Uneori nu se trezeşte. Dacă se trezeşte, poate să se ridice printr-un sistem nervos care nu este pregătit, nu este purificat suficient. Atunci avem de a face cu o trezire prematură a lui kundalini şi aceasta este situaţia în care apart experienţele extreme cu energia kundalini. Sunt situaţii problematice, deaorece cineva care poate nu a făcut nimic în această viaţă pentru a stimula kundalini în mod direct tot poate trece printr-o prematură trezire a lui kundalini. Sistemul lor nervos pare să fie susceptibil la aşa ceva. Poate aceşti oameni au făcut aceste practici în vieţile lor anterioare, iar acum trebuie să stabilizeze sistemul. Cine ştie? Dar fără nici o îndoială unii sunt susceptibili la o prematură trezire a lui kundalini. Fiecare dintre noi descoperă destul de repede dacă aceasta este situaţia. Dacă acesta este cazul nostru, trebuie să procedăm cu grijă. Unii vor progresa rapid, fără nici o problemă. Ar fi grozav dacă noi toţi am fi binecuvȃntaţi să facem aşa.  Pentru cei mai mulţi, evoluţia spirituală este un proces treptat, iar practicile avansate de yoga ţin cont de acest lucru şi nu caută să producă un miracol peste noapte. Urmărim să facem progres în mod continuu şi stabil.

Abordarea noastră este orientată spre a face mai întȃi o purificare globală, o curăţenie generală. Aceasta însemnă că vom medita, trezind tăcerea neclintită din noi, pura conştienţă beatifică. Îmbăiem întregul sistem nervos în ea. Este un mod foarte eficient de a purifica întregul sistem nervos şi de obicei este foarte uşor. Întȃi ne ocupăm de primul stadiu al procesului de iluminare. Chiar şi aşa, dacă cineva este susceptibil la o trezire prematură a lui kundalini, meditaţia poate creea probleme. În acest caz, meditaţia trebuie adaptată în funcţie de persoană: timpul de meditaţie poate fi scurtat, activitatea fizică poate fi intensificată, putem pune accent pe metodele de stabilizare. Pentru unii oameni, meditaţia este suficientă. Experienţa noastră ghidează felul în care trebuie să practicăm.

Dacă meditaţia decurge bine şi aduce tăcere şi pace, atunci putem adăuga respiraţia spinală. Aceasta concentrează purificarea în nervul spinal, în sushumna, ceea ce încurajează un proces uşor de ridicare a conductivităţii extatice. În acest fel, kundalini este stimulat încetul cu încetul, menţinȃndu-l în canalul central, în contact permanent cu energia de la polul opus – energia masculină ce coboară  din sus cu fiecare expiraţie.

Dacă meditaţia şi respiraţia spinală decurg bine, putem adăuga alte practici. Acest proces prin care adăugăm treptat alte practici poate dura luni, ani sau chiar decade, în funcţie de fiecare dintre noi. Experienţa va fi factorul determinant, iar nu un program arbitrar. În mod sigur, acest proces nu trebuie condus cu o ambiţie nestăpȃnită de a găsi o scurtătură rapidă spre iluminare. Ar fi ca şi cum am conduce pentru prima dată o maşină şi am merge cu 100 de mile pe oră. Ne dăm seama care va fi rezultatul dacă procedăm aşa.

Orice practici am făcut în trecut, ele aparţin trecutului. Bune sau rele, trebuie să mergem mai departe. Astăzi putem porni din nou la drum, avȃnd grijă de felul în care începem înainte să ne repezim spre linia de sosire. Dacă mai întȃi cultivăm tăcerea neclintită a purei conştienţe beatifice pȃnă este stabilă în noi, vom aveam cea mai mare şansă pentru o trezire uşoară a lui kundalini. Adică o trezire extatică în loc de una oribilă. Trezirea lui kundalini este numai un pas pe acest drum, undeva pe la mijloc. Trezirea lui kundalini nu reprezintă întreaga călătorie. Este numai partea de la mujlocul ei. Ridicarea tăcerii neclintite a purei conştienţe extatice reprezintă întreaga călătorie: începutul, mijlocul şi sfȃrşitul ei. Tot restul depinde de ea. De aceea am spus la începutul acestor lecţii că meditaţie este suficientă pentru cei care doresc numai să mediteze. Meditaţie trebuie să rămȃnă întotdeauna la centrul practicilor noastre. Pentru cei care sunt ambiţioşi şi doresc să termine călătorie în această viaţă oferim şi alte practici. Dar nu este recomendat niciodată să sărim peste meditaţie. Fără meditaţie, putem avea o călătorie spirituală foarte dificilă, căutȃnd să facem alte lucruri fără o fundaţia stabilă a tăcerii adȃnci, a purei conştienţei extatice.

Cȃt timp ar trebui să ne curăţăm casa prin meditaţie înainte de a proceda la stimularea directă a lui kundalini? Depinde de fiecare dintre noi. Dacă avem tăcere interioară şi este stabilă, putem să o facem poate mai repede. Pentru alţii, mulţi ani şi decade de meditaţie zilnică sunt o cale mai bună. Cursul pe care îl alegi este o combinaţie între capacitatea pe care o ai şi dorinţa ta (bhakti). Unii vor proceda cu prudenţă. Alţii vor fi foarte agresivi. Orice faci, aminteşte-ţi că Roma nu a fost clădită peste noapte. Descoperă care este viteza adecvată pentru tine, află care e capacitatea ta şi procedează cu chibzuinţă. Este o călătorie îndelungată. Nu este nevoie să distrugem roţile la prima tură pe acest drum, nici la o a suta oară.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·        Pentru detalii privind felul în care putem să dezvoltăm un program echilibrat de practici, consultaţi cartea AYP Cele opt ramuri de yoga (AYP Eight Limbs of Yoga) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment