Saturday, March 24, 2018

Lecţia 83 – Cum se manifestă kundalini.


Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani

Data primei publicări: 13 ianuarie 2004

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Namaste. Am dat atenţie sfatului dumneavoastră şi am redus practica la 20 minute de meditaţie. Cu toate acestea, in timpul pranayamei, am simţit căldură şi furnicături, iar în timpul meditaţiei, am simţit cum căldura se ridică din zona sacrală şi continuă în sus pe spate. Un bâzâit ascuţit mi-a răsunat în urechi şi apoi un impuls extraordinar de energie a trecut prin mine. Am încheiat meditaţia cu o rugăciune şi am continuat cu o rugăciune pe respiraţie, apoi am făcut o inspiraţie-reţinere-expiraţie 7-7-7 pentru a mă calma pentru că energia era atât de intensă. Am ieşit afară să-l caut pe soţul meu să mă ajute să mă stabilizez şi el putea să simtă energia pulsând prin mâinile şi prin spatele meu aşa cum stăteam rezemată de el – şi aceasta a continuat pentru aproximativ o oră. Iată întrebarea mea: Acesta este calul nărăvaş de care aţi vorbit sau este kundalini făcându-se cunoscută? Am redus în acestă dimineaţă din practica de respiraţie spinală şi din meditaţie, eliminând sambhavi, mulabandha şi siddhasana. Am făcut numai respiraţia spinală şi meditaţia cu „I AM” (AIEM). Tot am simţit energie pulsând şi acel bâzâit ascuţit, dar nu atât de intens. Viziunea mea interioară îmi sugerază să continui în acest fel pentru 4 zile, adăugând apoi sambhavi şi mulabandha pentru 2 zile după pauzade 4 zile pentru a vedea care este reacţia, apoi continuând cu siddhasana atunci când mă simt în echilibru. Dilema mea este aceasta: Să continui cu practicile avansate de yoga şi sa încerc să îmblânzesc acest cal nărăvaş sau să îl las să se domolească şi apoi să încerc să câştig treptat controlul? Pe lăngă toate acestea, astăzi voi face nişte plimbări lungi, respiraţie yogică completă, respiraţie abdominală şi posturi de refacere. Deasemenea, voi bea nişte ceaiuri medicinale cu gura lupului, ovăz şi muşeţel. Am renunţat complet la cafea – cine are nevoie de un stimulant când avem acest motor în noi?

Răspuns: Iat-o cum porneşte. Vorbesc de kundalini, desigur. Ceea ce ai de făcut este să cauţi să integrezi totul în activitatea de zi cu zi. Eşti foarte înţeleaptă să nu forţezi înainte orbeşte cu practicile. Găseşte un nivel de practică şi  un stil de viaţă la care eşti stabilă pe cursul întregii zile. Este foarte important. Vei şti când este timpul să înaintezi din nou cu practicile. Toate mijloacele necesare vor fi la dispoziţia ta. Treaba ta este acum să aştepţi. Sau cum se spune în Mississippi, „Stai între şanţuri.” – şi afară din ele.

               „Calul nărăvaş”la care m-am referit In lecţia despre siddhasana este energia sexuală care saltă, stimulată de felul în care stăm în siddhasana. Cu timpul, se schimbă şi este simţită ca o energie extatică constantă, ce curge în sus în corp tot timpul ca o fântână. Se pare că tu treci printr-o schimbare bruscă, cu energia sexuală ridicându-se repede şi manifestându-se rapid ca energia kundalini. Nu este o schimbare atât de rapidă pentru toată lumea. Sistemul nervous este diferit pentru fiecare dintre noi, în funcţie de acţiunile şi practicile noastre trecute – inclusiv din trecutul dinaintea acestei vieţi. Ai dreptate să nu practici sisddhasana acum. Acelaşi lucru este valabil pentru celelalte practici stimulante. Nu ezita să reduci şi din pranayama şi din meditaţie dacă aceste simptome persistă. Se petrec deja multe lucruri. Concentreză-te asupra stabilizării situaţiei. Mai târziu poţi adăuga din nou mai multe practici stimulante la programul tău, când va fi evident că îţi vor fi de folos.

               Acum e evident că ai suficiente lucruri de integrat. Ai grijă să stai angajată fizic. Este esenţial pentru a integra energia kundalini în sistemul nervos. Dacă este nevoie, mănâncă o dietă mai consistentă pentru o vreme, până când lucrurile vor fi integrate. Re-citeşte lecţie 69 despre remedii pentru kundalini şi vezi dacă sunt şi alte metode care te-ar interesa să le explorezi. Totul se va calma pe măsură ce continui cu activităţile de stabilizare. Lasă-te ghidată de această experienţă. Cheia succesului în acest stadiu este să înveţi cum să acomodezi energia kundalini şi să lucrezi cu ea. Rolul unui yogi sau al unei yogini se schimbă de la instigator la cel de partener al energiei kundalini. Cu timpul, vei descoperi că este doar Unul singur acolo şi peste tot altundeva.

               Ţine minte că acestă transformare nu se petrece peste noapte. Este un proces îndelungat care va dura ani de zile. Sistemul nervos trebuie să treacă prin multe purificări şi transformări. Deci fii prudentă, ai răbdare şi pregăteşte-te pentru o perioadă îndelungată de schimbări. Cursa este câştigată de cei înceţi şi perseverenţi. Nu vrem să transformăm acest proces într-un rollercoster. Continuă să ai o viaţă activă şi plină şi permite acestei iluminări crescânde să o trăiască cu tine. Călătoria aceasta poate fi atât de minunată.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·        Pentru instrucţiuni privind felul în care putem să dezvoltăm un program echilibrat de practici, consultaţi cartea AYP Cele opt ramuri de yoga (AYP Eight Limbs of Yoga) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment