Saturday, January 20, 2018

Lecţia 81 – Cănd avansăm prea repede


Practici avansate de yoga
Lecţii principale


Autor: Yogani
Data primei publicări: 11 ianuarie 2004

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie? )

Întrebare: Mai întâi vreau să vă muţumesc pentru aceste lecţii! Am descoperit că practicând lucurile pe care le descrieţi simt că fac progres în yoga, ceea ce e minunat. Am o întrebare cu privire la sambhavi: Atunci când o practic, mă dor ochii şi simt o durere surdă în Ajna (al treilea ochi). Credeţi că practic prea mult? Aşa se manifestă kundalini în mod normal? Respiraţia spinală mi-a fost de ajutor datorită sugestiilor de a îl face pe Shiva să participe. Vizualizez că în timpul exhalaţiei Shiva coboară să o întâlnească pe Shakti şi în timpul inspiraţiei Shakti se ridică să îl întâlnească pe Shiva. De obicei îi las să stea împreaună şi să se îmbrăţişeze pentru câteva clipe într-o pauză între inhalaţie şi exhalaţie. Adesea totuşi atenţia îmi este distrasă – poate că pentru că micul meu ego simte că se petrece o mică iubire divină? Vă mulţumesc din nou pentru lecţii. Mă bucur de ele în fiecare zi şi practic cu regularitate în fiecare zi. Vă mulţumesc.

P.S. Este în regulă dacă practic partea de meditaţie mai mult de cele 20 de minute recomandate? Uneori o fac pentru 45 de minute sau chiar mai mult, depinde de momentul când vreau să ies din starea de uniune – pentru că aşa mi-o închipui – o uniune cu sufletul, o uniune ce hrăneşte sufletul.

Răspuns: Este grozav ceea ce faci. Este minunat.
Discomfort în regiunea celui de-a treilea ochi (sau în orice altă parte) poate fi un semn că forţăm unele practici. Poate să fie un semn că energia kundalini presează în acel loc. Pot fi amândouă lucrurile în acelaşi timp. Ştii ce să faci, nu e aşa? Reduci practicile până ajungi la un program care este mai comfortabil. Dacă simptomele de exces continuă, uită-te din nou la lecţia despre dezechilibre legate de kundalini şi remediile lor şi explorează opţiunile pe care le în acest context. Nu căuta să avansezi cu practicile prea repede până nu eşti stabil. Te antrenezi ca un atlet spiritual. Trebuie să progresezi treptat. Acesta este cea mai bună abordare.

Da, cred că ţi-ai răspuns singur la întrebarea privind vizualizarea dragostei dintre Shiva şi Shakti In timpul respiraţiei spinale. Are de-a face cu prea mult bhakti (devotament) în ceea ce este un foarte simplu procedeu de respiraţie spinală. Divizează şi atenţia. Acelaşi lucru se aplică şi la sesiuni lungi de meditaţie făcute pentru „experienţe.” Ține minte că facem aceste practici pentru a obţine rezultate care apar în afara lor, în viaţa de zi cu zi. Mutăm munţi de obstrucţii înăuntrul nostru, chiar dacă nu observăm pentru că suntem într-o reverie extatică. Aceste încercări entuziate de a adăuga tot mai multe practici pot produce dezechilibre în energia kundalini şi în acelaşi timp pot reduce eficienţa practicilor. Deci, fii sistematic, organizat, în felul în care practici. Aceste îndrumări sunt făcute pentru un motiv.
Ȋngheţata este buna, dar cât e de bine să mâncăm doua kilograme deodată? Toate aceste practici sunt foarte puternice, în special dacă sunt integrate aşa cum este recomandat şi dacă sunt făcute în mod simplu şi precis. Dacă eşti interesat să creşti durata de practică, fă-o cu măsură, pentru a putea observa ce se întâmplă la fiecare pas în acest proces. Chiar şi aşa poţi ajunge treptat într-o situaţie instabilă. Deci, foloseşte-ţi bunul simţ. Dacă activitatea în viaţa obişnuită, de zi cu zi, decurge firesc, procedezi bine. Dacă nu, atunci este probabil că mergi prea repede sau practici prea îndelungat. Ai grijă să fii activ în viaţa de zi cu zi. Aceasta este la el de important ca şi practicile. Activitatea stabilizează pura conştienţă extatică şi divina beatitudine pe care la cultivăm prin practici.

Ceea ce faci este fabulos, eşti ca un copil în magazinul de bomboane. Eşti exact genul de persoană pentru care aceste lecţii au fost scrise. Este grozav. Te rog să fii responsabil de felul în care aplici aceste cunoştiinţe, pentru că atunci vom fi amândoi bucuroşi că aceste lucruri au fost revelate.
Gurul este în tine.


Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni privind felul în care putem să dezvoltăm un program echilibrat de practici, consultaţi cartea AYP Cele opt ramuri de yoga (AYP Eight Limbs of Yoga) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment