Wednesday, January 11, 2017

Lecţia 76 – Siddhis: Sunt aceste puteri reale?

Practici avansate de yoga

Lecţii principale


Autor: Yogani
Data primei publicări: 10 ianuarie 2004

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Sunt faimoasele siddhisuri reale? Ȋn experienţă dumneavoastră, desigur. Dacă sunt, practicile de yoga pot să conducă la experienţe directe cu ele? Știu că muţi învăţători avertizează că sunt numai o distracţie şi o capcană creată de ego, dar pentru mine ar fi dovezi ale capacităţii umane de a depăşi condiţia obişnuită.

Răspuns: Eşti cumva din Missouri, statul lui „arată-mi dovada”? Glumesc, desigur. Este o întrebare bună. Dacă  crezi în Noul Testament din Biblie şi în alte numeroase mărturii, puterile sunt reale. Dar aceasta nu înseamnă că voi începe în curând să zbor prin cer sau să trec prin pereţi ca să-ţi dovedesc aceasta. Nici nu voi hrăni 5000 de oameni sau învia morţii. Nu am nici o pretenţie să fiu un guru aici, deci nu trebuie să fac nici unul dintre aceste lucruri. Sunt un om obişnuit, ca oricare.

Este important să remarcăm ca noi, oamenii obişnuiţi, putem cultiva constant experienţe miraculoase în viaţă noastră. Practicile sunt elementul de legătură dintre aceste experienţe şi siddhisuri.

După cum probabil ştii, în Yoga Sutra a lui Patanjali, o tehnică numită „samyama” este identificată ca fiind sursa siddhisurilor. Samyama presupune a lansa constant intenţii specifice în pura conştienţă extatică. Dar samyama nu este practicată pentru siddhisuri. Este făcută pentru purificarea pe care o produce în sistemul  nostru nervos pe calea spre siddhisuri. Samyama este o practică spirituală care poate fi integrată cu toate celelalte practici spirituale pe care le-am discutat. Efectele principale pe care le are samyama constau în mişcarea purei conştienţe beatifice şi expansiunea extatică în şi dincolo de corp. Samyama reprezintă expansiunea a tot ceea ce facem in practicile avansate de yoga. Am menţionat în prima lecţie, în lista de subiecte care vor fi abordate, că vom „cultiva prin modalităţi efective conştienţa interioară tăcută care se deschide spre exterior”. Aceasta este samyama.

Vom discuta samyama în lecţii viitoare. Vom face aceasta pentru a promova mai departe expansiunea purei conştienţe beatifice şi a extazului divin şi nu pentru a obţine siddhisuri, deşi vom progresa implicit în acea direcţie. Atunci când apar siddhisurile, ne vor mai interesa? Viaţa va deveni o beatitudine extatică permanentă înainte să ajungem la siddhisuri. Este cu adevărat un miracol.

Ȋnţeleg întrebarea ta şi motivaţia ei. Este suficient pentru tine pura conştienţă beatifică şi un extaz nesfârşit? Putem trăi aşa ceva din plin dacă facem efortul de a practica. Acesta este scopul lecţiilor pe care le oferim. Poţi porni pe drumul spre siddhisuri dacă începi practicile avansate de yoga. Dar probabil nu îţi va păsa de ele atunci când le vei avea. Ego-ul va fi deja contopit de mult timp cu infinitul.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·         Pentru o explicaţii detaliată privind samyama şi siddhisurile, consultă cartea AYP Samyama (AYP Samyama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment