Friday, January 6, 2017

Lecţia 74 – Pentru acestă viaţă şi pentru viaţa următoare


Practici avansate de yoga

Lecţii principale

 Autor: Yogani
Data primei publicări: 8 ianuarie 2004

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Am 73 de ani şi locuiesc singur, aşa că am crezut că voi avea destul timp să învăţ să meditez, dar mi s-a spus că durează o întreagă viaţă de meditaţie pentru a atinge starea extatică spre care aspiră toţi cei care meditează – şi e clar că nu mi-a rămas prea mult timp în această viaţă.  Aveţi vreun sfat pentru mine?

Răspuns: Este o adevărată inspiraţie că vreţi să folosiţi cât mai bine, din punct de vedere spiritual, timpul pe care îl mai aveţi la dispoziţie în această viaţă. Noi toţi ar trebui să adoptăm această atitudine, indiferent de vârsta pe care o avem.

Da, în general se spune că durează mult. Dar după cum ştiţi, „mult timp” e un lucru relativ. Ȋn Bhagavad Gita, faimoasa scriptură indiană, se spune că şi o singură cufundare în infinit şterge vieţi lumeşti de chin în viitor. Aşa că fie că avem 23 sau 73 de ani, dacă începem să ne adâncim în pura conştienţă beatifică, va fi un mare progres. Dacă puteţi să concepeţi posibilitatea reîncarnării în acest context, aceasta va fi un motiv important. După cum probabil ştiţi, este o formă de bhakti. Cu toţii avem multe de făcut pe calea spirituală, cu contează cât de tineri sau bătrâni suntem. Nu e nici un minut de pierdut.

Cândva, veţi porni din nou de acolo de unde v-aţi oprit şi veţi continua altundeva, urmând drumul dumneavoastră spre iluminare. Nu numai că am auzit şi citit despre acest lucru spus de toţi înţelepţii pe care i-am întâlnit de-a lungul anilor, dar aceasta este şi experienţa mea. M-am născut făcând practici spirituale. De ce? Trebuie să fi provenit de undeva. Poate, cândva în trecut, am fost un om de 73 de ani care făcea practici spirituale. Cine ştie? Tot ce pot spune este că m-am născut cu toate acestea susurând în mine. Faptul că sunteţi interesat arată că practicile spirituale nu sunt un lucru nou pentru dumneavoastră. Noi toţi am fost în acestă situaţie. Ceea ce facem cu practicile acum ne aduce mai aproape de iluminare. Nimic nu va fi pierdut.

Pe măsură ce avansaţi cu lecţiile, veţi descoperi că practicile devin mai intense. Nu se recomandă să încercaţi să faceţi totul, nu la vârsta dumneavoastră. Prea mult stres şi tensiune. Yoga în stil agresiv este pentru oameni mai tineri. Dar tot sunt multe lucruri pe care le puteţi face. Meditaţia făcută de două ori pe zi oferă cel mai bun fundament. Chiar dacă practica dumneavoastră spirituală consistă numai din meditaţie, va fi o mare realizare. Este scufundarea zilnică în infinit, aşa cum am menţionat mai sus. Nişte respiraţii spinale, făcute lejer înainte de a medita, pot fi de ajutor şi poate nişte posturi zilnice de yoga, dacă vreţi şi puteţi să le faceţi. Aproape peste tot se oferă clase de yoga (asane) pentru vârstnici. Aceste trei lucruri sunt mai mult decât suficiente. Dacă simţiţi orice discomfort cu pranayama (sau cu orice altceva), reduceţi sau încetaţi acea practică imediat. Cautaţi să stabiliţi o rutină zilnică, comfortabilă. Apoi practicaţi-o în fiecare zi şi veţi face o contribuţie importantă la viitorul dumneavoastră, în acestă viaţă şi în viaţa următoare.

Este o onoare să vă avem aici. Sunt onorat de prezenţa fiecărei persoane aici. Este un lucru sacru pentru mine. Vă mulţumesc din suflet.

Aş vrea ca toată lumea de pe pământ să poată să fie aici. Nu de dragul meu, ci pentru a răspunde la toate năzuinţele sincere din lume.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·         Pentru o discuţie detaliată asupra năzuinţei spirituale, a felului în care folosim practicile în această viaţă şi a consecinţelor lor karmice, consultă cartea AYP Bhakti şi Karma Yoga (AYP Bhakti and Karma Yoga) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment