Friday, January 6, 2017

Lecţia 73 – Din nou despre chakre


Practici avansate de yoga

Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 8 ianuarie 2004

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Sunt un vindecător şi am crezut întotdeauna că chakrele trebuie să fie în echilibru şi că yoga este una dintre metodele de a echilibra aceste centre energetice. Recent, am aflat de o teorie care susţine că numai chakrele bazală, sacrală şi din plexul solar ar trebui deschise şi că chakrele inimii, gâtului, de la sprâncene şi de la coroană ar trebui închise. Toate acestea mi se par ciudate şi aş aprecia opinia dumneavoastră în această privinţă.

Răspuns: Dacă consulţi lecţia 47 „Chakrele”, vei afla cum abordăm chakrele în practicile avansate de yoga. Nu propunem o manipulare directă a chakrelor, ci le lăsăm să intre în funcţiune în mod firesc, pe măsură ce pura conştienţă beatifică şi experienţele extatice cresc prin practici, în special prin meditaţie şi respiraţia spinală.
Ținând seama de toate acestea, trebuie să menţionăm că toate practicile acţionează fie direct sau indirect asupra chakrelor, dar fără să acordăm atenţie specială mecanismelor lor interiore. Deoarece abordarea aceasta este concentrată asupra practicilor în loc de a fi orientată asupra controlării chakrelor, nu ne preocupăm de care chakre trebuie deschise şi care nu trebuie deschise. Singura excepţie este coroana, care poate creea probleme dacă este deschisă prematur, aşa cum am discutat în lecţia recentă despre simptomele de kundalini şi remediile lor. Sunt multe istorii neplăcute cu acest subiect. Cartea pe care Gopi  Krishna a scris-o cu mulţi ani în urmă, „Kundalini – Energia evoluţionară umană”, este un astfel de exemplu. Este o carte excelentă care arată cum se poate creea o cale dificilă spre iluminare. Deci nu vream să deschidem coroana prea repede. Dar vrea să o deschidem când este timpul şi lecţiile viitoare se vor ocupa de acest lucru.

Teoria pe care ai menţionat-o care susţine că chakrele de jos trebuie deschise şi cele de sus trebuie închise nu pare să fie în acord cu echilibrarea energiilor feminine şi masculine din corp şi nu va conduce spre iluminare, care este scopul aici. Este clar că nu poate explica rolul pe care îl îndeplinesc meditaţia profundă şi respiraţia spinală, care amândouă acţionează în mod general asupra tuturor chakrelor şi în special asupra sushumnei (nervului spinal), de la perineu până la al treilea ochi. La fel, nu poate explica ce se întâmplă în sambhavi la al treilea ochi şi în multe alte practici făcute în partea de sus a corpului şi în zona capului pe care le vom discuta mai târziu. Această teorie sugerează stimularea numai a jumătaţii inferioare a sushumnei şi a chakrelor, în speranţa că energia va găsi singură o cale să se ridice şi fără să ofere nici o modalitate pentru coborârea energiei pentru a se uni cu energia ascendentă. Aceasta pare să fie o abordare centrată asupra lui Shakti. Ȋn mod sigur va evita problemele la coroană pe care le-am menţionat. Dar va evita deasemenea sau cel puţin va întârzia semnificativ activarea în întregime a sushumnei. Pare o abordare limitată. Și totuşi, poate e de folos pentru cineva, altfel de ce ar fi scrisă? Cu excepţia cazului în care este numai ceva pur teoretic. Experienţa este arbitrul final al tuturor teoriilor.
S-ar putea să vorbim de două lucruri diferite aici. Aceste lecţii au de a face cu facilitarea procesului de iluminare în fiinţele umane şi prezintă numeroase metode active ce vizează corpul, mintea şi inima. „Echilibrarea chakrelor” şi alte abordări asemănătoare probabil se ocupă în primul rând de restabilirea sănătăţii mai curând decât spre folosirea tuturor mijloacelor pentru iluminarea spirituală, ceea ce reprezintă un scop mult mai ambiţios. Ȋn orice caz, s-ar spune că balansarea energiilor feminine şi masculine ar fi esenţial, ca să nu menţionăm trezirea purei conştienţe extatice peste tot în interior prin meditaţie, ceea ce este o condiţie atât pentru sănătate cât şi pentru iluminare.
Scopul acestor lecţii este să evităm cât se poate abordări teoretice pentru yoga. Preferăm în schimb o aboradare bazată pe experienţă, adică ceea ce sperăm să fie o perspectivă practică. Ȋn acest sens, poţi să vezi direct din lecţii ce poţi să faci. Aceasta este o abordare ştiinţifică sau cel puţin cât se poate de ştiinţifică când e vorba de partea subiectivă din noi.
Fără îndoială că şi tu ai de-a face cu experienţe practice în procesul de vindecare, ceea ce te face să ai întrebări privind această presupunere că numai chakrelei de jos trebuie deschise. Se pare că aceasta nu are sens pentru nici unul dintre noi.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·         Pentru instrucţiuni detaliate privind creearea unei rutine de practici zilnice, consultă cartea AYP Opt ramuri de yoga (AYP Eight Limbs of Yoga) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment