Sunday, March 6, 2016

Lecţia 44 – Localizarea nervului spinal



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 13 decembrie 2003 

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Îmi este dificil să-mi închipui nervul spinal. Arată ca un nerv sau ca un tub? Ai menţionat amândouă alternativele. Are vreo culoare, gust, senzaţie sau orice altă caracteristică senzorială?

Răspuns: Fără să facem efort, ne imaginăm nervul spinal ca un mic canal tubular pornind de la perineu (localizat între anus şi sex) şi ajungând la locul dintre sprâncene. În timpul inhalaţiei, parcurgem traseul prin centrul măduvei spinării până în mijlocul capului, apoi ne întoarcem spre faţă - spre locul dintre sprâncene. În timpul expiraţiei, parcurgem acelaşi traseul invers, în jos, pâna la perineu şi continuăm la fel, mergând în sus şi apoi în jos, pe toată durata de pranayama. Dacă ne dăm seama că nu trasăm nervul spinal în sus şi în jos în timpul sesiunii de pranayama, ne întoarcem pur şi simplu la această procedură. Nu forţăm imaginea mentală a nervului spinal. Detaliile vor veni de la sine.
Ce este nervul spinal? Ce este acestă sushumna? Este ceva ce noi numai ne imaginăm pentru totdeauna în pranayama şi aceasta e tot? Din fericire, nu este aşa. Îmaginând nervul spinal şi trasându-l în sus şi în jos în timpul de pranayama este numai începutul. Întâi, este ca şi cum am face o explorare a teritoriului unde am auzit că ar fi o mină bogată de aur. Pe urmă săpăm şi în curând dăm de aur. Pe urmă, imaginarea, trasarea mentală a acestei imagini capătă o calitate diferită. Descoperim că suntem într-o mină de aur şi nu mai căutăm. Ştim unde este. Străluceşte în faţa noastră. Imaginarea este suplimentată de realitatea crescândă că este aşa.
Deci imaginarea nervului spinal este numai începutul. Trebuie să începem undeva. Pe măsură ce trasăm acest parcurs continuu cu respiraţia, ceva începe să se întâmple. Ceva începe să apară. Pot fi senzaţii. Pot fi culori. Pot fi sunete. Vom simţi ceva. Continuăm practica noastră, fără să facem detururi cu senzaţiile care apar. Toate simţirile operează in tărâmurile interioare şi le deschidem treptat spre aceste spaţii. Cum percepem la început nervul spinal depinde de condiţia noastră unică, de paternul nostru unic de purificare care se petrece atât în pranayama cât şi în meditaţie. Oricât de unic este propriul nostru patern de purificare, vom descoperi cu toţii acelaşi lucru: sushumna, nervul spinal. În acest fel ne deschidem autostrada nostră spre infinit.
Ceea ce facem în timpul respiraţiei spinale este simultan să găsim şi să deschidem nervul spinal. Îl găsim deschizându-l şi pe urmă continuăm să îl deschidem. Nu va fi simplă imaginare pentru mult timp.
În curând vom adăuga alte elemente puternice la practica nostră de pranayama, care vor ajuta la deschiderea mai rapidă a nervului spinal. Respiraţia şi imaginarea vor fi ajutate mult. Atunci când minezi să găseşti aur,  s-ar putea să vrei să foloseşti nişte dinamită. Este multă dinamită valabilă. Va fi adusă la tine în curând. Atunci vei descoperi repede ceva foarte real in timp ce mergi în sus şi în jos în respiraţia spinală. Nervul spinal va deveni tangibil în interior, în mod palpabil.Va fi mai puţină imaginare a lui. Vei fi în el, având experienţa dimensiunilor tale interioare. Radianţa extatică te va găsi şi va începe să te extindă din interior.
La un momemnt dat vei realiza ceva care poate să-ţi aducă o consolare şi o teamă în acelaşi timp. Vei realiza că în timp ce căutai nervul spinal, nervul spinal te căuta pe tine. Găsind nervul spinal, nervul spinal te-a găsit pe tine. Atunci, actul de „a face” se va schimba. Înainte, tu erai cel care căuta, sâpând tot timpul. Găsind nervul spinal schimbă situaţia. Acum nervul spinal trezit este cel care caută, răspândindu-se peste tot înăuntrul tău şi purificând fiecare celulă din corpul tău. Vei deveni martorul unui proces vast şi glorios de curăţire cosmică şi vei cădea într-un abis nesfârşit de extaz. Este o experienţă care provoacă umillitate şi gratitudine. Acum vei fi un martor direct a ceea ce e scris de sute de ani în scripturi şi în scrierile adevărate ale umanităţii.
Aşa se simte când găsim nervul spinal. Este ca şi cum ne re-găsim. Pe urmă trecem la un stadiu de abandonare a controlului propriu, acomodând procesul divin care se petrece în noi, pentru că nu mai suntem singuri în acestă căutare. Nu am fost niciodată. Nu ne relaxăm şi nu facem nimic. Sunt multe de făcut – sunt multe modalităţi de a facilita această transformare. Aşa că noi continuăm cu practica noastră zilnică şi adăugăm alte practici avansate de yoga, pe măsură ce suntem capabili să le digerăm. Nu ne odihnim pe lauri. S-ar putea să fim plini de extaz, dar acesta e numai un început, mult mai multe lucruri se vor întâmpla şi nu ne oprim aici.
 Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultaţi cartea AYP Respiraţia Spinală Pranayama (AYP SpinalBreathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment