Monday, September 4, 2017

Lecţia 79 – Să ne amintim câteva lucruri despre mantră


Practici avansate de yoga
Lecţii principale
Autor: Yogani
Data primei publicări: 11 ianuarie 2004

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Am încercat să fac meditaţie şi mantra mi se schimbă în minte în ceva mai puţin precis, ceva care sună mai mult ca AHHHHHHMMMMMMM. Pare să vină firesc cu inspiracţia şi expiraţia, fără să fac aceasta în mod intenţionat. Uneori capătă înţelesuri.

Toate acestea constinuie un un experiment curios pentru mine. Meditaţia cu mantra nu e ceva nou pentru mine, cum am practicat un număr de meditaţii de-a lungul anilor. Nu am avut prea multe experienţe în meditaţie. Mi s-a spus că această lipsă de experienţe se datorează unei „karme rele.” Orice sugestii sunt bine-venite.

Răspuns: Este In regulă ca mantra să se schimbe, să se lungească, să se scurteze, etc., dacă toate acestea se petrec  de la sine în timpul meditaţiei. Dacă diferite semnificaţii sunt asociate cu mantra, este în regulă. Tot ce avem de făcut este să favorizăm mantra. Ne întoarcem întotdeauna la originalul I AM (pronunţat „AIEM”). Dar este o strategemă pentru a face aceasta şi ea este menţionată în lecţii. Poate eşti foarte interiorizat şi mantra are o pronunţie foarte neclară, fluidă. Știi cum sună şi te întorci la ea fără să forţezi o pronunţie clară atunci când mantra este de la sine neclară, fluidă. Ne întoarcem la cel mai simplu nivel, pentru că acolo am fost ultima oară cu atenţia. Astfel, începem un ciclu mai profund de meditaţie întorcându-ne la mantră în acest fel, în loc să încercăm să o forţăm să aibe o pronunţie clară, distinctă, răspicată.
Ține minte: Jocul acesta constă în a pierde mantra în mod repetat. Nu putem să o facem să se piardă. Se pierde de la sine. Acest lucru are de a face cu abilitatea naturală a minţii de a se linişti, de a se opri. Noi doar creeăm condiţiile necesare prin tehnica meditaţiei cu mantra.  Mintea face restul. La început, experienţa de liniştire a minţii şi a sistemului nervos poate va fi subtilă – puţină linişte, un sentiment de pace, o senzaţie de relaxare. Vom lua toate acestea cu noi atunci când ne întoarcem la activitate, după meditaţe. Treptat, poate să apară profunde stări de beatitudine în timpul meditaţiei. Este pura conştienţă extatică care sălăşluieşte în sistemul nostru nervos. Și ea continuă să persiste atunci când ne întoarcem la activitate. Aceasta este calea.

Ȋn privinţa respiraţiei, dacă descoperi că mantra se coordinează cu respiraţia, continuă doar să favorizezi procedeul de a te întoarce la mantră. Nu căuta să elimini atenţia asupra respiraţiei şi nici nu te agăţa de ea. Trateaz-o la fel ca orice gând care apare. Aşa cum am discutat in detaliu în lecţiile anterioare, a încerca să menţii atenţia atât asupra mantrei cât şi asupra respiraţiei împarte mintea şi diminuează eficacitatea meditaţiei. Dacă o asociaţie între mantră şi respiraţie apare, e în regulă, dar nu creea această asociaţie în mod deliberat, ca o practică dublă. Nu este abordarea promovată în aceste lecţii.
Poate alte practici avansate de yoga, pe lângă tehnica de meditaţie profundă, vor oferi alte deschideri pentru tine. Toată karma se va dizolva eventual. Nici una dintre practicile eficiente pe care le faci să pătrunzi în infinit nu este degeaba. Este evident că ai mult bhakti (devotament spiritual) – altfel cum ai putea să meditezi atâţia ani? Cortina se va deschide şi ceea ce vei descoperi va fi minunat. Cu timpul, divinul  dinăuntrul tău va înflori în afară.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·         Pentru o explicaţii detaliată privind meditaţia profundă, consultă cartea AYP Meditaţia Profundă  (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment