Saturday, March 19, 2016

Lecţia 45 – Respiraţia se încetineşte



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 15 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: De când am început pranayama, mi s-a schimbat respiraţia. La început parcă nu puteam să-mi găsesc ritmul şi respiram prea repede sau prea încet faţă de nevoia mea de aer. Dar în ultimul timp, respiraţia s-a regulat. Am suficient aer, în ciuda faptului că respiraţia este din ce în ce mai înceată. Uneori respiraţia parcă se opreşte în anumite locuri pe parcursul ei. Este normal să fie aşa? Mă pun în pericol dacă respiraţia îmi încetineşte atât de mult că aproape se opreşte?

Răspuns: Experienţa pe care o descrii este foarte bună. Demostrează că foarte multe schimbări benefice se petrec în sistemul tău nervos şi că forţa vitală (prana) se ridică înăuntrul tău să suplimenteze consumul redus de oxigen. Acesta este motivul pentru care te simţi comfortabil şi nu eşti tensionat deşi respiraţia ţi se încetineşte. Este o consecinţă firească a pranayamei şi nu îţi va fi dăunătoare atâta timp cât nu forţezi acest proces. 

Un proces natural important se petrece aici. Este motivul pentru care pranayama este atât de eficientă în cultivarea sistemului nervos. Aminteşte-ţi că pranayama înseamnă „reţinerea forţei vitale.” Când reţinem forţa vitală într-un mod simplu, neforţat, se petrece ceva. Uşoara reţinere a respiraţiei creează un efect biologic de vid, o mică aspiraţie a forţei vitale din noi. Corpul trebuie să facă faţă cumva acestui deficit de forţă vitală. Face aceasta apelând la uriaşul depozit de prana din corp şi acestă prana se revarsă din adâncul sistemului nostru nervos. Aceasta este o nouă dinamică în sistemul nostru nervos şi  revărsarea de prana din interior produce considerabilă relaxare şi purificare a nervilor. Acest process este prezent în toate efectele care decurg din pranayama. Curgerea de prana stimulată de pranayama este urmată imediat de o bogată revărsare a conştienţei extatice pure, presupunând că facem meditaţie în fiecare zi. 

Suntem cu toţii familiari cu avantajele aplicării principiului de reţinere în diferite aspecte din viaţă. Dacă ne reţinem puţin de la ceea ce ni se pare că avem nevoie, vom beneficia invariabil într-un fel sau altul. Aceasta este adevărat mai ales dacă exagerăm în satisfacerea nevoilor pe care credem că le avem, aşa cum avem tendinţa să o facem în stilul de viaţă occidental orientat spre consumarism. Este multă înţelepciune în zicala „Totul cu măsură.”

Un exemplu simplu şi evident este dieta. Dacă limităm uşor consumul alimentar, începem să ardem grăsimea din corp pentru a suplimenta consumul alimentar redus. Acest process are un efect de purificare generală în corp şi va contribui la îmbunătăţirea sănătăţii, atât timp cât nu îl ducem la extrem şi nu devenim anorexici. 

Principiul reţinerii operează în multe domenii din viaţă. Dacă ne reţinem de la cheltuieli, chiar şi numai puţin, descoperim că avem mai mulţi bani. Dacă ne pierdem slujba, ceea nu este perceput adesea ca un eveniment pozitiv, adesea se întâmplă să găsim o slujbă mai bună. Viaţa are un mod de a compensa pentru orice este reţinut, limitat, adesea oferind o alternativă mai bună. Nu e nici o îndoială că moderându-ne excesele, căpătăm mai multe de la viaţă. Ne dăm seama că mai puţin înseamnă mai mult în multe lucruri din viaţă.

Acest principiu operează de asemenea în meditaţie.  Atunci când favorizăm uşor mantra, reţinem uşor nesfârşitele şuvoiuri de gânduri în care suntem de obicei scufundaţi. În timpul meditaţiei, ne creem în minte o stare în care atenţia nu este concentrată asupra înţelesului. Şi totuşi menţinem mintea activă cu mantra. Nu trimitem mintea la culcare. Astfel, dând mai puţine şanse atenţiei să se agaţe de înţeles, se creează un fel de vid în minte. Ce se întâmplă? Aşa cu ştii, atenţia atinge nivele de linişte tot mai adânci, până când mintea devine complet liniştită în marea expansiune tăcuta a conştienţei extatice pure. Limitând uşor activitatea, creeăm un vid care atrage conştienţa extatică pură din noi.

Se spune că „Natura detestă vidul şi se grăbeşte să îl umple.” Este adevat. O mare parte din yoga se bazează pe aplicarea  acestui principiu pentru a stimula sistemul nervos uman spre un nivel mai înalt de funcţionare şi trăire. De obicei nu suntem înclinaţi să limităm în mod voluntar lucruri pe care le considerăm esenţiale pentru existenţă noastră. Şi totuşi dacă înţelegem principiul compensaţiei care operează peste tot, vom descoperi multe oportunităţi de a ne îmbunătaţii viaţa. Pranayama este un exemplu extraordinar de aplicare a acestui principiu. Aşa cum veţi vedea, pranayama atinge esenţa fiinţei noastre şi joacă un rol major în a releva ceea ce suntem, făcând posibil să radiem extaz.

 Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultaţi cartea AYP Respiraţia Spinală Pranayama (AYP Spinal Breathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment