Thursday, June 30, 2016

Lecţia 55 – Mulabandha: Trezirea şi ridicarea energiei sexuale



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

De la: Yogani
Data: 23 Decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Acum suntem gata să adăugăm nişte elemente noi de practică la sesiunea nostră de pranayama. Suntem gata să o facem în scriere şi în citire. În privinţa practicii tale propriu-zise, depinde foarte mult de timpul pe care l-ai investit în practică. Poţi reveni la Lecţia 38 – Unde te afli? să revezi acest subiect.

Fiecare dintre noi este diferit şi trebuie să înceapă practici noi în funcţie de capacitatea sa. Ceea ce înseamnă că trebuie să fii stabil şi comfortabil cu programul de pranayama şi meditaţie înainte să adaugi noi tehnici. Dacă practica ta este undeva între stabilă şi instabilă şi totuşi hotărăşti să adaugi o nouă tehnică, îţi vei da seama repede dacă ai adăugat prea mult. E în regulă. Când îţi dai seama că ai adăugat prea multe tehnici într-un timp relativ scurt, întoarce-te la un nivel comfortabil cu programul de yoga şi încearcă să adaugi tehnici noi mai târziu. Plănuieşte o abordare treptată a tehnicilor. Nu e nimic pierdut. Preşedintele american Teddy Roosevelt spunea că „Un om poate să atingă mai mult decât poate să apuce.” Bineînţeles că este la fel şi pentru femei. Aşa facem progres. Dar nu pierde un braţ în acest process. Foloseşte bunul-simţ şi ia numai atât cât poţi digera într-o perioadă rezonabilă de timp. Cunoştiinţele vor fi aici când eşti gata pentru ele. 

Trebuie să subliniem că practicile pe care le discutăm aici nu sunt recomendate fără o practică zilnică de pranayama şi meditaţie. Dacă încerci să le faci fără pranayama şi meditaţie, nu vei avea prea multe rezultate. Şi în plus s-ar putea să o iei într-o direcţie greşită. 
Deci, ţinând cont de toate acestea, ne vom ocupa de o practică numită „mulabandha”. Ceea ce se traduce ca „încuietoarea/lacătul de la rădăcină.” Cuvintele sunt mai puternice decât practica în sine. Tot ce facem aici facem cu blândeţe. „Convingere cu blândeţe”, se poate spune. Vrem să persuăm cu blândeţe sistemul nostru nervos să funcţioneze la un nivel mai înalt. Fără să-l forţăm.

Mulabandha este uşor de făcut. Şi totuşi va lua timp să ne obişnuim cu ea. Cam toate practicile avansate de yoga pe care le facem trebuie să treacă printr-un stadiu de neîndemânare, în care le simţim ciudate, până ne obişnuim cu ele. Este la fel cu cele mai multe lucruri în viaţă, când le facem pentru prima oară. Trebuie să trecem printr-o perioadă de neîndemânare cam cu orice este nou pentru noi. Îţi aduci aminte când ai pornit prima oară calculatorul? Aşa da exemplu de neîndemânare!

Pentru a face mulabandha, ne aşezăm pentru pranayama aşa cum facem de obicei. În acelaşi timp, contractăm uşor  sfincterul anal şi menţinem contracţia. În mod lejer. Este o contracţie de-abia dincolo de intenţie, în domeniul senzaţiei fizice. Urmărim să cultivăm obiceiul de a menţine această contracţie lejeră a sfincterului anal de-a lungul sedinţei de pranayama. În acelaşi timp, în timp ce facem acest lucru, contractăm lejer şi tragem în sus deasupra sfincterului anal contractat, în pelvis şi în partea de jos a abdomenului. Va fi puţină mişcare fizică, doar puţin dincolo de intenţie, doar destul pentru a crea un obicei fizic. Mai târziu, cea mai mică intenţie va fi suficientă pentru a trimite energia sexuală să zboare în sus. Acum începem să cultivăm o nouă sensibilitate în regiunea pelvisului. Aşa cum am menţionat în lecţiile anterioare, pranayama ridică prana din zona pelvisului printr-un proces biologic care are de-a face cu o reţinere lejeră a oxigenului în corp. Acum ajutăm ridicarea pranei printr-o stimulare directă, amplificând curgerea ei în sus.

Mulabandha este o manevră fizică care devine repede un obicei. La început, atenţia noastră va fi atrasă de senzaţiile sexuale pe care le produce. Acestea pot  distrage a atenţia pentru o vreme. Este normal. La început, energia sexuală trezită poate să vrea să meargă în jos la fel de mult cât vrea să meargă în sus. Şi aceasta este normal. Vom continua cu practica de pranayama ca de obicei, favorizând uşor respiraţia pe coloana vertebrală. Aceasta duce energia în sus şi în jos pe nervul spinal. Cu timpul, vom simţi senzaţii plăcute tot mai sus şi situaţia când energia sexuală merge în jos în timpul pranayamei va deveni o raritate şi eventual nu se va mai petrece niciodată. Cât timp va dura până atunci? Zile? Săptămâni? Luni? Depinde de practicant. Se va întâmpla pe măsură ce practicăm şi în acord cu procesul unic de purificare care se petrece în sistemul nervos al fiecăruia dintre noi.

Uneori în timp ce facem pranayama vom observa că mulabandha se relaxează. Când observăm aceasta,  restabilim lejer intenţia de a contracta şi continuăm respiraţia spinală. Relaxarea şi contractarea lejeră ocazionale sunt normale şi constituie ceea ce se numeşte „asvini mudra.” Nu vom face aceasta în mod intenţionat acum. Se va întâmpla de la sine. Cu timpul, o ondulare subtilă se va petrece în mod firesc în regiunea pelvisului şi deasupra ei. Asociate cu aceasta vom percepe o plăcere intensă şi o luminozitate interioară. Pe măsură ce energia sexuală circulă în sus prin corp, un nou mod de a funcţiona apare de la sine, o nouă biologie. O iniţiăm prin aceste practici avansate de yoga. Odată ce porneşte, se auto-susţine în corp atât în timpul practicilor cât şi în afara lor. Aşa ajungem să simţim o stare extatică continuă.

Plăcerea care se ridică este un lucru bun. Indică trezirea firească a acestui mod de a funcţiona biologic intr-o stare extatică. Continuăm cu practicile la fel ca înainte şi vom observa din ce în ce mai multă plăcere ridicându-se din ele. Este normal să se întâmple aşa.
Practicarea meditaţiei după pranayama este la fel de importantă ca întotdeauna. În timpul meditaţiei, nu facem intenţionat nici una dintre practicile pe care le facem în timpul de pranayama. Dacă descoperim că aplicăm mulabandha în timpul meditaţiei, nu o favorizăm şi nici nu încercăm să o eliminăm. Numai ne întoarcem lejer la mantră. Vrem să menţinem meditaţia noastră cât se poate de simplă şi pură – doar acea procedură simplă de folosire a mantrei. S-ar putea să observaţi o schimbare în experienţele din meditaţie atunci când mai multă energie extatică curge în mod firesc prin corp după pranayama. O stare de extaz este numai una din lucurile care se pot petrece în timpul meditaţiei, aşa cum sunt şi gândurile, sentimentele şi senzaţiile fizice. Noi doar favorizăm lejer mantra, o lăsăm repetat să se rafineze şi să dispară. Meditaţia va fi tot mai eficientă pe măsură ce conştienţa extatică se ridică şi pătrunde şi se extinde înăuntrul energiilor extatice care  curg prin sistemul nervos. Bucurie extraordinară!

Acum să mergem la celălalt capăt al nervului spinal – la punctul dintre sprâncene – şi să facem ceva acolo. Poţi să crezi sau nu, dar şi aceasta are de-a face cu ridicarea energiei sexuale.  

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind mulabandha, consultaţi cartea AYP Asane, Mudras şi Bandhas (AYP Asanas, Mudras and Bandhas) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment