Friday, October 2, 2015

Lecţia 31 – Bucurându-ne de natură



Practici avansate de yoga

Lecţii principale


Autor: Yogani
Data primei publicări: 5 Decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare:  Am mers la munte weekendul trecut şi am meditat afară, având priveliştea unei văi imense. Era frumos şi meditaţia a fost minunată. Eram plin de fericire în aerul dulce de munte. Este un avantaj să medităm în locuri frumoase din natură?

Răspuns: Avem multe beneficii din a fi în mijlocul frumuseţilor naturii, dar nu neapărat din a medita acolo. A fi în stare să apreciem frumuseţea profundă a naturii este una dintre cele mai mari bucurii din viaţă. De ce suntem aici dacă nu să ne bucurăm de oceanul infinit de armonie din noi şi din jurul nostru? Meditaţia regulată cultivă treptat capacitatea noastră naturală de a aprecia frumuseţea vieţii.

Dar aminteşte-ţi ce facem în meditaţie. Gândim mantra fără efort şi o lăsăm să meargă aşa cum vrea.  Apoi, când ne dăm seama că am pierdut mantra, o gândim din nou. Acest procedeu îl urmărim timp de douăzeci de minute, de două ori pe zi. Nu medităm pentru a avea o anumită experinţă în timpul practicii. Procesul de purificare are traseul său de parcurs, traseu pe care nu putem să îl controlăm sau să îl prevedem. Urmărim procedeul simplu de meditaţie şi îl lăsăm să se întâmple de la sine. 

Deci practica meditaţiei nu are de-a face cu a sta pe vârful muntelui sau în oricare loc anume, ci  de a ne folosi de cel mai bun loc pe care îl avem la îndemână când vine timpul să medităm, un loc unde atenţia ne este cel mai puţin distrasă. Isus a spus: „Când te rogi, intră în cămara ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău.” (Matei, 6:6). Acesta este ideea. Meditaţia este un proces interior, aşa că ne retragem într-un loc unde nu suntem distraşi pentru a o practica.

Dacă suntem într-un avion, într-o sală de aşteptare sau pe vârful muntelui, poate nu avem de ales, aşa că facem ce se poate şi medităm acolo. Aşa cum am spus înainte, este uşor să ne acomodăm. Dar nu alegem să mergem afară, să stăm pe vârful muntelui cu scopul de a medita. Este mult mai bine în cabană unde este linişte şi pace. Atunci putem medita, putem merge înăuntru, cu cea mai puţină stimulare posibilă din exterior. Mai târziu, când suntem pătrunşi de calităţile conştienţei pure extatice, când percepţia ne este iluminată de acestea, putem merge afară să apreciem peisajul măreţ al muntelui. Atunci poţi închide ochii dacă vrei, fii una cu splendoarea naturii din jurul tău şi savurează starea aceasta de fericire.

Meditaţia va duce la îmbogăţirea experinţei noastre de zi cu zi. Practica ei necesită o retragere din universul exterior în conştienţa pură extatică dinăuntru, pentru ca apoi să ne întoarcem şi să percepem universul exterior într-un mod mult mai rafinat. Dacă amestecăm practica noastră de meditaţie cu experienţa universului exterior în acelaşi timp, rezultatele nu vor fi optime. Întâi mergem înăuntru. Apoi ne întoarcem în afară. Meditaţia noastră nu constă în a fi în acelaşi timp înăuntru şi în afară. Abilitatea de a fi simultan înăuntru şi în afară va veni in mod firesc, ca rezultat al meditaţiei zilnice. A fi înăuntru şi în afară în acelaşi timp nu este forma noastră de meditaţie. Este fructul meditaţiei.

Lasă-te inspirat de frumuseţea naturii. Află că poţi să te bucuri de natură în moduri din ce în ce mai rafinate datorită practicii zilnice a meditaţiei.Foloseşte acestă inspiraţie pentru a-ţi dubla motivaţia de a medita zilnic. Și aşa, cu timpul, vei incepe să percepi natura într-un fel care te va topi permanent în extaz. Atunci starea ta normală va fi aceea de a fi complet înăuntru şi complet în afară în acelaşi timp. Vei deveni natura şi peisajul grandios pe care îl întâlneşti. Acesta este fructul adevăratei yoga şi adevăratei religii. Aceasta este iluminarea.

Gurul este în tine.


Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
  • Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment