Wednesday, August 12, 2015

Lecţia 13 – Meditaţia – germinarea seminţei tăcerii interioare



Practici avansate de yoga

Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 16 noiembrie 2003

Mintea noastră are o abilitate naturală de a deveni tăcută. Când mintea este tăcută, vei fi în contact cu geniul tău interior. Albert Einstein spunea că ideile care l-au dus la teoria relativităţii i-au venit în momente de reflecţie tăcută. Mozart auzea sonate şi simfonii rezonând în colţurile tăcute ale minţii lui. Tot ce avea el de făcut era să le transcrie. Ştim că Isaac Newton a formulat legile mişcării şi gravitaţiei stând sub un măr. Dacă de fapt a fost sau nu lovit în cap de un măr nimeni nu ştie, dar nu e nici o îndoială că mintea sa tăcută a produs un tezaur de cunoştinţe. Pot da alte exemple, dar ai înţeles deja ce vreau să spun. Mintea tăcută are o extraordinară creativitate. Dar aceasta nu este tot. Mintea tăcută este împăcată, fericită şi sănătoasă şi radiază aceste calităţi de la persoană spre mediul înconjurător. Oamenii care ştiu cum să cultive o minte tăcută nu numai că au acces la creativitatea lor interioară, dar radiază tinereţe şi optimism, influenţându-i pe toţi cei din jur. Au “vibraţii pozitive”. 

Mai devreme am vorbit despre conştienţă (observatorul, cel care observă) şi despre lumea obiectivă (cea care este observată). Natura fundamentală a conştienţei noastre este tăcerea beatifică. Este ceea ce există în spatele minţii, ceea ce găsim în interior atunci când mintea devine tăcută. Este un rezervor infinit de calităţi aşa cum am menţionat, ceea ce numim „împărăţia lui Dumnezeu”, prezentă mereu, în noi toţi. De aceea se spune în Psalmi: “ Opriţi-vă şi cunoaşteţi că Eu sunt Dumnezeu.” – sau, într-o altă traducere: „ Stai nemişcat şi află că eu sunt Dumnezeu.” („Be still and know that I am God.”) (Psalmi 46:10) Pentru a atinge divinul, tot ceea ce avem de făcut este să ştim cum să fim tăcuţi.

Meditaţia este procesul sistematic prin care mintea este lăsată să se linişteasca pentru perioade specifice de timp în fiecare zi. Procedând astfel în fiecare zi de-a lungul săptămânilor, lunilor şi anilor, tăcerea interioară şi conştienţa devin progresiv tot mai evidente, în timp ce atunci când nu medităm, mintea este activă şi participă la îmbogăţirea vieţii obişnuite. Prin meditaţie, relaţia dintre conştienţă şi lume se schimbă treptat. Acesta este procesul de yoga, de împreunare. Este primul pas. O dată ce tăcerea beatifică apare în experienţa noastră zilnică, multe lucruri pot fi făcute pentru a o îmbunătăţi şi extinde. Dar mai întâi trebuie să ne stabilim o bază în conştienţă, să germinăm sămânţa tăcerii interioare a ceea ce suntem.

Am menţionat că mintea are o abilitate naturală de a deveni tăcută, liniştită. Metoda de meditaţie profundă pe care o vom practica aici se foloseşte exact de această abilitate naturală. De fapt, în toate practicile pe care le vom prezenta aici (şi vor fi destul de multe), ne vom folosi de abilităţile noastre naturale. Idea este de a-ţi arăta cum să foloseşti talentele pe care le ai deja. Tot ce vom face este să adăugăm citeva pârghii din loc în loc pentru a activa capacităţile tale naturale. Restul va depinde de tine. Dacă vei aplica ceea ce înveţi aici şi vei practica regulat, într-o bună zi vei descoperi că eşti capabil de o beatitudine perpetuă, care va depăşi orice experienţă pe care mintea ar putea să o anticipeze. Da, chiar aşa. Meditaţia este primul pas.

Gânduri ne vin în minte din clipa când ne trezim dimineaţa până în clipa când adormim seara şi pe urmă alte gânduri vin în timp ce visăm. Totuşi spunem că mintea are o capacitate naturală să se liniştească şi să devină tăcută. Cum aşa?

Vom folosi un gând pentru a ajunge acolo. Nu orice gând. Un gând special numit “mantră”. Vom folosi o metodă specială de a gândi aceasta mantră, o metoda care dă voie minţii să facă ceea ce poate face în mod natural dacă are ocazia: să se liniştească.

De fapt, orice gând poate fi folosit într-o meditaţie, cum a fost demonstrat pe larg de către cercetători în ultimii treizeci de ani. Dar noi dorim să folosim un anume gând, unul care are anumite calităţi vibratorii speciale, care produce anumite efecte asupra sistemul nervos. De asemenea, este un gând pe care îl putem rafina pe măsură ce practica noastră avansează, dar vom vorbi mai târziu despre aceasta. Mantra pe care o vom introduce aici este:

AIEM … (audio)

Nu ne vom concentra asupra înţelesului lui AIEM. Fără îndoiala, are înţelesuri sacre în special în tradiţia iudeo-creştină şi se aseamănă cu alte sunete sacre ale altor tradiţii. Suntem interesaţi de sunet, nu de înţeles. Sunetul  este cel pe care îl vom folosi, în interior. Este calitatea vibratorie profundă a sunetului care are efect, adânc înăuntrul minţii şi a sistemului nervos. Este posibil ca aceste efecte profunde înlăuntrul fiinţei umane sa fie motivul pentru care AIEM a fost venerat de-a lungul secolelor. Ce e important este sa ne  concentrăm pe folosirea corectă a mantrei în practica meditaţiei. Atunci vom avea  rezultate optime.

Iată cum vom proceda:

Căută un loc liniştit unde poţi şedea confortabil, de preferinţă sprijinindu-ţi spatele. Vrem să îndepărtăm distrageri inutile, inclusiv cele legate de menţinerea posturii. Aşează-te într-o poziţie relaxată undeva unde poţi să închizi ochi pentru douăzeci de minute fără să fii întrerupt. 

O dată ce te-ai aşezat confortabil, închide lejer ochii. Vei observa gânduri, o mulţime de gânduri. Este normal. Doar observă gândurile, fără să devii preocupat de ele. Cam după un minut, introduce încet gândul… AIEM …şi începe să îl repeţi în minte lejer şi fără efort. Dacă mintea se pierde în alte gânduri, la un moment dat o să-ţi dai seama de acest lucru. Acesta nu este o problemă. Este normal. Când iţi dai seama că nu mai repeţi mantra, întoarce-te uşor la ea. Aceasta este tot ce ai de făcut. Repetă mantra în minte, cu lejeritate, fără să o spui cu voce tare. Când iţi dai seama că nu te mai gândeşti la mantră, întoarce-te în mod relaxat la mantră. Obiectivul nu este să stai cu mantra. Acestă practică  constă în a gândi mantra, a o pierde şi a te întorce la ea ori de cite ori îţi dai seama că ai pierdut-o. Nu opune rezistenţă dacă mantra are tendinţa să devină mai puţin clară. Repetarea mantrei nu presupune neapărat o pronunţare clară. AIEM poate fi resimţit la multe niveluri în minte şi în sistemul nervos. Când te întorci la mantră, fă-o la un nivel la care eşti confortabil, fără să forţezi o anume pronunţare a mantrei, fie ea clară sau vagă.

Urmează acest procedeu timp de douăzeci de minute şi pe urmă odihneşte-te câteva minute cu ochii închişi înainte de a te ridica.
Această practică trebuie urmată de două ori pe zi, o data la începutul zilei şi din nou seara devreme. Cel mai bine este să o faci înainte de masă, deoarece digestia poate interfera cu procesul de meditaţie. Ia hotărârea să faci această meditaţie timp de câteva luni. Dă-i timp să lucreze. Vei fi uimit de rezultate şi atunci vei vrea să continui cu practica meditaţiei. 

Atât deocamdata. În lecţiile următoare ne vom ocupa în detaliu de procesul şi de rezultatele meditaţiei. După care vom începe să lucrăm cu o altă abilitate naturală, anume abilitatea noastră de a folosi respiraţia pentru a face ca tăcerea dinăuntrul nostru să devin extatică. 

Vezi lecţia 106 pentru întrebări & răspunsuri privind mantra şi respiraţia în timpul meditaţiei. Fragment: ...nu are importanţă dacă mantra este sau nu corelată cu respiraţia. Lăsăm respiraţia să se petreacă de la sine când medităm şi nu ne ocupăm de ea. Facem aceasta pentru că vrem să lăsăm mantra liberă să-şi schimbe în mod natural viteza şi claritatea, astfel încât mintea să fie liberă să se liniştească cu uşurinţă. Vrem ca meditaţia să dirijeze cu uşurinţă respiraţia şi nu invers.


Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
  • Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  „Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică” (AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.
  • Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.