Monday, August 8, 2016

Lecţia 63 – Pranayama: Curenţi reci şi calzi



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 31 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Cred că am început să integrez practicile de respiraţie spinală, mulabandha şi sambhavi. Respiraţia este foarte înceată, uneori oprindu-se de la sine. Am senzaţii ciudate de răcoare care re ridică de la rădăcină în timpul inspiraţiei şi senzaţii de caldură ce coboară spre rădăcină în timpul expiraţiei. Ce se întâmplă? Este un lucru bun?

Răspuns: Da, este un lucru foarte bun. Un adevărat semn că esti pe drumul spre iluminare. Energia sexuală are o notă de răcoare atunci când se ridică şi o notă de căldură atunci când coboară. Deci, ai o experienţă directă a trezirii energiei kundalini. Aceasta este una din modalităţile de a simţi trezirea lui kundalini. Poate fi simţit şi în alte feluri. Kundalini nu se trezeşte la fel pentru toată lumea. Dar aproape toată lumea va simţi într-o anumită măsură curenţi reci şi calzi mai devreme sau mai târziu.

Putem amplifica aceste senzaţii de răcoare şi căldură pentru a îmbunătăţii practica. Este ca şi cum ne-am ridica pe noi înşine, trăgând de bretelele lui kundalini. Facem aceasta folosind puterea obiectivă a respiraţiei. Deja folosim respiraţia pentru a conduce curgerea pranei în sus şi în jos în nervul spinal. Acum putem adăuga alteceva la această practică. Ridicarea şi coborârea respiraţiei implică senzaţii de răcoare şi căldură. Aceasta este o trăsătură pe care o putem folosi pentru a trece de la imaginarea nervului spinal la perceperea lui directă. Pentru aceia care nu simt răcoare şi căldură in pelvis, adăugarea acestor senzaţii la respiraţie poate ajuta în a îl percepe. Pentru aceia care au deja senzaţii de curenţi de răcoare şi căldură, poate să îmbunătăţească aceste percepţii. 

Iată cum procedăm: Strânge buzele şi trage aer în plămâni. Simţi răcoarea aerului care intră printre buze, prin gură şi trece pe căile respiratorii până la plămâni? Acum procedează invers şi expiră aerul. Simţi căldura care vine dinăuntru şi iese afară printre buze? Acum încearcă să faci acelaşi lucru cu gura închisă, aşa cum faci când practici pranayama. Răcoare şi căldură merg în sus şi în jos pe căile respiratorii, nu e aşa? Acum, permite acestei senzaţii de răcoare care vine pe căile respiratorii cu inhalaţia să insoţească atenţia când merge în sus în nervul spinal. Începi la perineu şi mergi în sus până la locul dintre sprâncene şi simţi răcoarea ridicându-se până sus. Nu uită să te îndrepţi spre faţă când ajungi în mijlocul capului.  Când expiri, permite senzaţiei de căldură care apare când aerul iese din plămâni să îţi însoţească atenţia care coboară prin nervul spinal. Continuă în acest fel în timpul când faci respiraţia spinală. Ca şi celelalte lucruri pe care le facem în timp ce practicăm pranayama, cu timpul această practică va deveni un obicei. Cu puţină răbdare, vei trece de fază stângace de început într-un timp relativ scurt. La fel ca şi cu celelalte practici pe care le-am discutat, nu începe acestă tehnică până nu te simţi relativ stabil în practicile pe care deja le faci. Nu este nici o grabă. Prea multe lucuri adăugate prea repede nu ne vor fi de ajutor. 

Dacă nu simţi răcoare şi căldură în nervul spinal, nu te îngrijora. Îi vei simţi la un moment dat, atunci când energia sexuală se va ridică mai mult. Între timp, poţi să încurajezi această experienţă folosind toate mijoacele pe care le-am prezentat. Şi vor fi şi alte mijloace de folosit. 

Cu timpul, răcoarea energiei sexuale care se ridică şi căldura care coboara se vor schimba. Vor începe să se răspândescă şi crească de la sine. Pot deveni intense, crescând într-o coloană de energii tumultoase. Acesta este kundalini care se trezeşte în noi. În timpul de pranayama, continuăm în mod simplu cu practica, fără să încercăm să forţăm o anumită senzaţie legată de energia care se mişcă în noi. La un moment dat vom realiza că nu mai controlăm în mare măsură ce se întâmplă în noi. În schimb, colaborăm cu energia dinăuntru, adaptându-ne la nevoile ei. Respiraţia spinală joacă un rol important în acest proces, pentru că echilibrează polarităţile, ceea ce e necesar pentru ca energia kundalini să îşi împlinească destinul în noi. Meditaţia cu AIEM echilibrează energiile masculine şi feminine deasemenea, aşa cum am discutat acum două lecţii.  Fără acest echilibru, lucrurile pot deveni mai impredictibile. Kundalini poate să se comporte nebuneşte dacă nu îl găseşte pe soţul ei. Chiar şi în cel mai simplu scenariu de trezire a lui kundalini vor fi unele simptome. Dacă este un dezechilibru între energiile masculine şi cele feminine din interior, simptomele pot deveni incomfortabile. Vom discuta despre simptome legate de kundalini, despre dezechilibre şi remedii în lecţiile următoare. Scopul este de a face acestă călatorie cât mai uşoară. 

Aminteşte-ţi că trăieşti o mare şi minunată aventură – o călătorie scrisă în destinul tău, spre casa Eu-lui tău divin.

Gurul este în tine. 

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru intrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultă cartea AYP Respiraţia spinală pranayama (AYP Spinal Breathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment