Tuesday, July 26, 2016

Lecţia 62 – Durata unui ciclu de respiraţie spinală



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 31 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Cât de lung ar trebui să fie un ciclu de respiraţie spinală?

Răspuns: Variază de la persoană la persoană şi chiar şi de la un moment la altul pentru aceeaşi persoană. Depinde de felul în care sistemul nervos funcţionează la acel moment. Funcţionarea sa variază cu ciclurile de purificare care se petrec. Când respiraţia este înceată, puţine blocaje sunt eliminate, dar pregătirea pentru eliminarea blocajelor se petrece în timpul respiraţiei încetinite. Când blocajele sunt dislocate şi eliminate, respiraţia nu va fi atât de înceată. Instrucţiunile pentru respiraţia spinală spun să respirăm încet şi profund în mod lejer şi să nu împingem dincolo de limitele nostre normale din prezent. Aceste limite se pot schimbe de la o zi la alta şi chiar şi în timpul unei singure sedinţe de pranayama.

Ţând seama de toţi factorii menţionaţi mai sus, putem spune că un ciclu de respiraţie spinală (care include o inhalaţie şi o exhalaţie) poate varia de la 15 secunde la o jumătate de minut. Poate fi mai scurt sau mai lung decât aceste limite. Nu îţi stabili un gol pentru durata unui ciclu. Lasă-ţi corpul să hotărască ce este potrivit pentru el. Uneori poate avem nevoie de mai mult aer. Alte ori poate respiraţia noastră se va opri complet în timp ce practicăm pranayama. Este un proces natural. Continuăm şi urmărim procedeul de pranayama. 

Asemănător, s-ar putea să observi schimbări in ritmul respiraţiei în timpul meditaţiei, unde nu încerci deloc să controlezi respiraţia – numai foloseşti mantra. Corpul se va purifica singur dacă are această posibilitate. Schimbări în respiraţie indică că ceva positiv se întâmplă. Practicile avansate de yoga lucrează pentru noi. Numai continuă cu programul.

Gurul este în tine. 

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru intrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultă cartea AYP Respiraţia spinală pranayama (AYP Spinal Breathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment