Thursday, June 30, 2016

Lecţia 54 – Kundalini: Un cuvânt de cod pentru sex



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 22 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

„Kundalini” a devenit un cuvânt la modă în multe din nenumăratele comunităţi spirituale răspândite peste tot pe glob în zilele noastre. Are toate elementele care atrag oamenii: cunoştiiţe, putere, mister, intimitate, surescitare, alchimie, romanţă, aventură, pericol, extaz şi aşa mai departe. Dar ce este de fapt kundalini?

În cele mai simple cuvinte, kundalini este legătura noastră dintre sexualitate şi transformarea spirituală. Sunt mii de modalităţi de a descrie acest lucru, dar la urma urmei se reduce la expansiunea funcţiei sexuale in arena spirituală, adică în sus, în sistemul nostru nervos. Unii spun că este o „transformare” a funcţiei sexuale, dar acesta însemnă că lăsăm în urmă viaţa noastră sexuală din prezent. „Expansiunea” funcţiei sexuale este o descriere mai bună. Pe măsură ce încurajăm în mod conştient dimensiunea spirituală a sexualităţii, poate vom lăsa sexualitatea lumească în urmă sau poate că nu. Numai tu poţi să hotărăşti, nimeni altcineva. Este alegerea noastră. A lăsa sexualitatea în urmă nu este o condiţie pentru a avea experienţe spirituale avansate, nu e o condiţie cerută de aceste lecţii sau de viaţă.

Pentru mii de ani, tradiţiile spirituale ale lumii au încercat să pună restricţii asupra sexualităţii, de obicei în detrimentul aderenţilor lor şi uneori cu rezultate dezastruoase. De ce? Pentru că sexualitatea este cea mai mare forţă a umanităţii. Dacă nu este îndreptată într-o direcţie productivă, poate fi destructivă. Neavând mijloace sigure de a folosi sexualitatea în transformarea spirituală, tradiţiile spirituale au avut tendiţa de a încercă să o suprime. Este un efort nereuşit de a o suprima. Dar duhul fermecat găseşte totdeauna o cale să scape din sticlă. Nu e posibil să îl ţii sechestrat pentru mult timp. Când nu vine să creeze bebeluşi, se exprimă în multe alte feluri în umanitate, având grijă de familie, caritabilitate, arte, filozofie, stiinţă, bani, politică, creerea de imperii, război, abuzuri, crime... Şi aşa mai departe. Multe lucruri sunt bune. Unele sunt oribile. Oricum sunt, sunt expresii ale forţei vitale în fiinţele umane, expresia pranei umane. Marele depozit de prana în fiinţele umane este în anatomia sexuală. Elementul cheie în stăpânirea energiei sexuale nu înseamnă să o suprimăm, ci să o îndrumăm pe un curs firesc care satisface instinctele evoluţionare. Aceasta cere o acţiune conştientă. Avem nevoie de alte pârghii, sub forma altor practici avansate de yoga, pentru a facilita expresia sexualităţii într-o direcţîe nouă şi firească.

Până acum am evitat subiectul sexualităţii în aceste lecţii. Am menţionat uriaşul depozit de prana de la baza coloanei vertebrale. Am discutat despre felul în care prana este „ridicată din regiunea pelvisului” în timpul pranayamei. Am descris începuturile experienţei extatice atunci când prana se mişcă prin nervul spinal şi se răspândeşte în noi. Şi am vorbit despre pura conştienţă extatică trezită în meditaţie care ne iluminează cu pură bucurie din interior prin sistemul nervos cultivat în pranayama. În toate aceste discuţii am evitat cuvântul „sex”. Am putea continua să îl evităm în timp ce trecem la practici avansate de yoga care stimulează direct funcţia sexuală pentru a ridica energia într-o manifestare mai înaltă în procesul de transformare spirituală. Dar care ar fi folosul să continuăm să evităm acest subiect? Sigur nu va fi în beneficiul tău.

Trăim într-o era de progres ştiinţific. Mai presus de toate, vrem să ştim adevărul despre lucruri, pentru a putea să îl folosim să îmbunătăţim viaţa noastră şi viaţa celorlalţi oameni.

Isus a spus: „Vei afla adevărul şi adevărul te va elibera.” (Ioan, 8:32)

Oare nu ştim acest lucru? Uite-te la ceea ce ştiinţa (aplicarea sistematică a adevărului) face pentru noi în cam toate domeniile efortului uman. Este fantastic ce a făcut umanitatea cu adevărul până la acest moment. Am dat greş numai într-un domeniu – în aplicarea sistematică a adevărului spiritual inerent sistemului nostru nervos. Aplicarea cu succes a adevărului spiritual adresează imediat problemele etice şi morale ale lumii şi sentimentele răspândite de insecuritate şi izolare care afectează pe mulţi dintre noi, chiar dacă trăim în comfort material. Standardele sunt înalte şi nu putem să ne permitem să evităm nimic care are de-a face cu aplicarea a cunoştiinţelor spirituale în siguranţă.

Aceasta înseamnă că vom vorbi de energia sexuală şi legura ei cu dezvoltarea spirituală? Desigur. Multe depind de ea. Vom face aşa într-un mod decent. Consideră aceasta ca fiind o extensie a educaţiei tale originale despre păsări şi albine. Acum va fi despre păsări şi albine şi îngeri. În acestă direcţie. Pe măsură ce intram în această etapă, vor fi nişte surprize uimitoare. Este ca şi cum am intra într-o a doua pubertate.

Sunt mult mai multe lucruri de spus despre kundalini şi expansiunea funcţiei sexuale – despre dinamica sa internă. Vom discuta despre toate acestea pe măsură ce discutăm de experienţe directe. Acum să ne concentrăm să lăsăm duhul fermecat să iasă din sticlă şi să o pornească în direcţia pe care o preferă, în sus în sistemul nostru nervos cultivat prin pranayama. Este casa ei, templul ei. Sunt atât de multe pentru ea de făcut acolo şi îi vom da mult ajutor. Pe lângă faptul că vrea să facă curat în casă, ea îşi caută iubitul acolo, iar noi îi vom aduce mirele. Să sperăm că facem aşa. Altfel ne va creea multe necazuri. Vom discuta mai mult despre acest lucru.

Vorbim în simple metafore aici despre un proces care este înculcat în sistemul nostru nervos, un proces evoluţionar care este complet firesc. Pe măsură ce facem anumite lucruri în practica noastră zilnică, natura va lua rolul conducător. Limbajul metaforic privind kundalini nu se referă la nimic altceva decât la dinamica internă a sistemului nervos. Aşa se întâmplă cu limbajul metaforic al fiecărei tradiţii spirituale. Totdeaună se referă la sistemul nervos uman. Sistemul nervos este elementul comun, un lucru care transcende toate diferenţele, singurul lucru care acordă tuturor acces egal la divinitate, fără deosebire de rasă, religie, cultură, educaţie sau statut în viaţă.

Cu toţii intuim adevărul din interior, cât de importat este fiecare dintre noi. Suntem tot timpul la limita de a afla cine şi ce suntem. Este atât de aproape, este o parte din noi, şi totuşi pare să fie dincolo de ceea ce putem atinge. Dar lucrurile se schimbă acum. Dacă vrei cu adevărat, poţi să afli adevărul şi să fii liber, aşa cum a spus Isus. Ingredientul esenţial pentru aceasta este dorinţa. Poţi să-ţi deschizi porţile spre infinit dacă alegi să faci acest lucru.

Gurul este în tine.
Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  „Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică” („AYP Easy Lessons for Extatic Living”). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.
·        Pentru o discuţie detaliată privind rolul lui kundalini extatic în procesul de iluminare, consultaţi cartea AYP Asane, Mudre şi Bandhas (AYP Asanas, Mudras, and Bandhas).
·        Pentru tehnici sexuale de trezire a energiei kundalini, consultă cartea AYP Tantra (AYP Tantra) si AYP Plus.

No comments:

Post a Comment