Monday, April 4, 2016

Lecţia 46 – Pranayama: Care este direcţia corectă?



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 15 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: De ce mergem în sus pe sushumna in timpul inspiraţiei şi în jos în timpul expiraţiei? Nu este acelaşi lucru dacă procedăm invers şi  mergem în jos în timpul inspiraţiei şi în sus în timpul expiraţiei?

Răspuns: În etapele iniţiale, pranayama poate funcţiona în oricare fel. Putem aduce argumente pentru oricare variantă când e vorba de respiraţia spinală simplă. Cu toate acestea, devine evident mai târziu, în stadiile mai avansate ale practicii, că este preferabil să învăţăm respiraţia spinală mergând în sus în timpul inspiraţiei şi în jos în timpul expiraţiei. Acest lucru va deveni evident când învăţăm o nouă practică avansată de yoga care implică reţinerea respiraţiei cu plămânii plini de aer. Această tehnică cere ca atenţia să fie la partea de sus a sushumnei pentru că atenţia se va concentra în partea de sus a corpului.  De asemenea, va veni o vreme când respiraţia se va opri de la sine în timp ce plămânii se golesc de aer, datorită proceselor biologice interne prin care prana este eliberată din marele depozit energetic de la baza coloanei vertebrale. Vom învăţale tehnici de a stimula această eliberare de prana care se petrece atunci când plâmânii sunt goliţi, iar atenţia va trebui atunc să fiei la baza coloanei şi nu la vârful ei. Aceste două tipuri de suspendare a respiraţiei sunt factorii principali care determină în ce direcţie mergem cu atenţia pe coloană în timpul respiraţiei spinale.

Atunci când respiraţia se opreşte, vom şti exact în ce direcţie este în sus. În cele din urmă, direcţie pe care o urmează respiraţia spinală în sushumna nu este deloc arbitrară.

Vom intra în mai multe detalii în privinţa reţinerii respiraţiei (numită „kumbhaka”) într-o lecţie mai avansată (lecţia 91). Deprinzându-ne acum să mergem în sus cu atenţia în interiorul sushumnei în timpul inspiraţiei şi în jos în timpul expiraţiei punem fundaţia corectă pentru ceea ce se întâmplă mai departe. 

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultaţi cartea AYP Respiraţia Spinală Pranayama (AYP SpinalBreathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment