Monday, February 8, 2016

Lecţia 42 - Pranayama – Este normal ce mi se întâmplă?



Autor: Yogani
Data primei publicări: 11 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie? )

Întrebare: Mă străduiesc să încorporez toate elementele care fac parte din respiraţia pe coloană (spinal breathing pranayama, prescurtată SB) şi nu am  prea mult succes. Aceasta pare să fie în contradicţie cu ceea ce menţionezi repetat când spui că aceste practici sunt „naturale”, „normale”. Sunt cu siguranţă diferite de meditaţie, pe care o găsesc uşoară şi plăcută. Şi pranayama ar trebui să fie uşoară şi plăcută?

Răspuns: Da, pranayama va deveni uşoară. Şi plăcută – „plăcută” este puţin spus. Extatică este o descripţie mai bună pentru ceea ce pranayama va deveni. Totuşi s-ar putea să dureze o vreme până să încorporezi toate elementele în practică. Lasă-ţi timp să ajungi acolo. Dă-i o şansă în practica ta regulată şi nu o să regreţi. Vei primi ajutor în forma unor elemente de practică ce vor face pranayama mult mai plăcută. Vei învăţa cum să aprinzi totul din interior. Dar să pornim cu primele lucururi. Formează-ţi obiceiurile de bază de practică. Cu timpul, practica devine treptat tot mai uşoară şi plăcută. Meditaţia este uşoară şi plăcută pentru cei mai mulţi dintre oameni chiar de la început. Când e vorba de prananyama, poate va dura un pic mai mult.  

Este pranayama un lucru normal? Nu e nici o îndoială că pranayama cu toate elementele ei suplimentare este o practică complexă şi s-ar putea să nu pară naturală chiar de la început. Totuşi, la fel ca şi meditaţia, pranayama accesează o abilitate naturală inerentă în noi toţi. În cazul meditaţiei, este abilitatea naturală a minţii de a deveni tăcută şi de a avea experienţa purei conştienţei extatice. Doar asigură condiţiile optime de meditaţie şi mintea devine tăcută de la sine. În cazul pranayamei, folosim abilitatea naturală a sistemului nervos de a se rafina şi a funcţiona cu radianţă extatică din interior. A asigura condiţiile optime cere mai multe lucruri de făcut. Dar o dată ce facem paşii necesari în pranayama, condiţia de radianţă extatică vine de la sine. O dată ce apare, va continua complet automat. Atunci îţi dai seama fără nici o îndoială că  acest corp a fost făcut pentru a trăi extazul divin – ceea ce este o adevărată revelaţie. Aşa cum pura conştienţă extatică interioară este starea noastră naturală trezită prin meditaţie, tot aşa radianţa extatică este starea noastră naturală trezită prin pranayama. O dată ce este stimulată prin pranayama, radianţa extatică se adânceşte în meditaţie. Pranayama cultivă solul sistemului nostru nervos până la punctul în care meditaţia este capabilă să înflorească în mod dinamic pura conştienţă extatică. Pranayama permite sămânţei tăcute pe care o trezim în meditaţie să crească într-o radianţă extatică şi să inunde din belşug viaţa noastră de zi cu zi.

Aici obiectivul este să structurăm practicile avansate de yoga astfel încât să fie cât mai simple, plăcute şi agreabile. Altfel nu vor fi mulţi care să se ocupe de ele. Răbdare şi persistenţă vor fi uneori necesare în stagiile iniţiale de practică. Pe măsură ce continui în practica zilnică, experienţele vor avansa. Va veni o vreme când te vei grăbi să ajungi la locul tău de meditaţie, pentru că extazul pe care îl vei trăi acolo va fi atât de puternic. Atunci, înainte să îţi dai seama ce se întâmplă, extazul va fi peste tot. Întrega lume se va transforma în faţa ochilor tăi plini de dragoste.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind respiraţia pe coloană, consultaţi cartea AYP Pranayama: Respiraţia pe Coloană (AYP SpinalBreathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment