Saturday, October 17, 2015

Lecţia 33 – O nouă modalitate de a sta aşezat în meditaţie



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 5 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare:  Am mers la un curs de yoga şi instructorul spunea că pentru a medita trebuie întotdeauna să stăm aşezaţi pe un covor sau pe o pernă, cu spatele perfect vertical, fără nici un suport. Am încercat această poziţie şi este destul de incomfortabilă. Este necesar să stăm aşezaţi aşa pentru o meditaţie reuşită?


Răspuns: Într-un cuvânt: nu. Meditaţia merge la fel de bine stând aşezat pe o suprafaţă moale cu suport pentru spate. Un fotoliu este bun. Stând aşezat pe pat cu câteva perne la spate este şi mai bine, pentru motive care vor deveni clare în curând. Nu medita într-o poziţie înclinată pentru că s-ar putea să te facă să adormi mai curând decât să meditezi. Ideea este să stau aşezat comfortabil, cu spatele drept. Nu vrem nici un discomfort inutil în corp, care să interfereze cu practica simplă de meditaţie. Dacă îţi este uşor să stai aşezat pe o suprafaţă tare, fără suport pentru spate, timp de douăzeci de iminute sau mai mult, atunci poţi face meditaţie aşa. Dar această poziţie, pe lângă faptul ca nu este confortabilă petru mulţi, nu este nicidecum obligatorie. Comfort redus este sinonim cu distracţie inutilă în timpul meditaţiei. Aşa că stai într-o poziţie comfortabilă.

Acestea fiind spuse, trebuie să adaug altceva. Odată ce eşti stabil în meditaţia zilnică şi simţi că eşti gata pentru pasul următor în practica ta de yoga, este o idee bună să încrucişezi picioarele când te aşezi să meditezi. Aici este punctul unde patul devine folositor. Dacă poţi să aduci un picior astfel încât talpa să se lipească de partea interioară a pulpei cu călcâiul aproape de perineu, aşa e şi mai bine. Nu are importanţă care dintre picioare este aşezat lângă perineu mai întâi. Este alegerea ta. Cu timpul, vei putea să schimbi picioarele, astfel încât oricare dintre ele poate fi în interior când stai cu picioarele încrucişate în timpul meditaţiei. Comfortul va fi factorul care va determina care picior este îndoit mai întăi.

Dacă acestă poziţie este nouă pentru tine, poate să pară dificilă. Pentru cei mai mulţi dintre noi, va cere ceva practică să ne obişnuim cu ea, dar nu trebuie să ne forţăm să stăm aşa. Vom aborda această poziţie încetul cu încetul. Avem motive importante pe termen lung să ne ocupăm de această poziţie acum, aşa că acordă-i atenţia necesară atât timp cât nu interferează cu meditaţia zilnică. 

La primele încercări, poate nu vei reuşi să aduci piciorul îndoit lângă pulpă. Poate vei descoperi că genunchii stau ridicaţi şi nu vor să se aşeze pe pat. Fă ce poţi să stai cu picioarele încrucişate, fără să te forţezi, folosind perne pentru a-ţi sprijini genunchii dacă este nevoie, astfel încât să fii cât mai comfortabil în timpul meditaţiei. Nu te chinui şi nu face din meditaţia o tortură, forţându-te să stai aşezat într-o poziţie incomodă. Scopul pe termen lung este să obişnuim picioarele să poată sta încrucişate. Pentru unii se va întâmpla imediat. Pentru alţii, va cere săptămâni sau luni de practică lejeră, treptată. Acesta este direcţia în care vrem să mergem în mod gradat. Roma nu a fost clădită într-o zi. 

Pe măsură ce devii familiar cu fiziologia picioarelor tale, vei descoperi că genunchii pot să se lase în jos pe pat mai uşor atunci când tălpile sunt întoarse un pic în sus. Degetele piciorului din interior pot să fie aduse sub pulpă, cu călcâiul lângă perineu, în timp ce degetele piciorului din afară pot fi puse sub gambă. Suprafaţa moale a patului este foarte bună  pentru a sta în această poziţie, pentru că tălpile picioarelor pot fi întorse cu uşurinţă în sus, în timp ce labele picioarelor se poate adânci un pic în saltea.    Dacă atunci când întorci tălpile în sus genunchii tot nu ajung să stea jos pe pat, poţi folosi perne să îi sprijini. Dar dacă întorci tălpile în sus, genunchii trebuie să coboare, ca atunci când îngenunchiezi pe pat cu genunchii îndepărtaţi. Foloseşte suport pentru spate când meditezi stând în acestă postură. Vei descoperi că după săptămâni sau luni de practică treptată, fără să forţezi, acestă postură va deveni comfortabilă pentru meditaţie. Dacă picioarele devin incomfortabile în timpul meditaţiei, este acceptabil să extinzi un picior pe pat sau amândouă şi să continui meditaţia. Sau poţi schimbi piciorul care este în interior, alternând între cele două picioare din când în când, şi poţi continua aşa meditaţia. Fă ce poţi să fii comfortabil în timpul meditaţiei şi în acelaşi timp favorizează lejer poziţia cu picioarele încrucişate. Suport la spate este recomandat tuturor, cu excepţia celor mai viguroşi. Mâinile pot fi aşezate în poală, pe pulpe, pe genunchi sau unde este mai comfortabil pentru noi. Cu timpul, poziţia cu picioarele încrucişate va deveni o a doua natură şi vei putea să meditezi aşa cu uşurinţă, fără nici măcar să îţi dai seama de poziţia în care stai.



Aşezat cu picioarele încrucişate şi cu spatele sprijinit


Dacă este vreo problemă fizică sau orice alt factor care fac postura cu picioarele încrucişate imposibilă pentru bine, este în regulă. Poţi să meditezi şi să beneficiezi de toate avantajele şi în această situaţie. Nimic nu e pierdut. Pe măsură ce adăugăm noi practici avansate de yoga, există metode să compensăm pentru o poziţie în care nu încrucişăm picioarele. Picioarele încrucişate sunt preferabile, dar nu sunt obligatorii. 



Evident, când ne aflăm în situaţii în care medităm în avioane, la seviciu, în săli de aşteptare etc., vom sta aşezaţi normal pe scaun, fără nici o poziţie specială pentru picioare.  Dar când medităm  acasă, preferăm întotdeauna o poziţie lejeră cu picioarele încrucişate aşa cum am descris. Este o poziţie pregătitoare care va constitui o fundaţie pentru un stagiu dramatic al  transformării noastre spirituale prin practici avansate de yoga.



Această lecţie este o pregătire pentru o postură importantă numită “siddhasana”, care va fi introdusă mai târziu.



Gurul este în tine.


Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică (AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.
·        Pentru o discuţie detaliată privind dieta în yoga, consultă cartea AYP Dietă, Shatkarmas şi Amaroli (AYP Diet, Shatkarmas, and Amaroli).