Thursday, September 10, 2015

Lecţia 30 – Dieta şi meditaţia



Practici avansate de yoga

Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 4 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare:  Practica mea de meditaţie se va îmbunătăţi dacă devin vegetarian?

Răspuns: Numai dacă eşti înclinat natural spre aceasta. Diete forţate nu sunt de obicei cele mai bune diete, deoarece introduc stres şi auto-critică. La prima şansă pe care o are, corpul se va întoarce repede la vechea dietă. Acesta este motivul pentru care programele dietetice prescrise strict rareori funcţionează pe termen lung. Schimbarea trebuie să vină dinăuntru. 

Dacă meditezi regulat, vei descoperi cum, cu timpul, vei fi atras firesc spre o dietă mai uşoară şi mai hrănitoare. Preferinţele tale se vor schimba în mod firesc. Urmează-le. Corpul ştie de ce are nevoie ca să susţină procesul de purificare provocat de meditaţie. Pe măsură ce pura conştiinţă extatică se trezeşte, obiceiurile alimentare se vor modifica corespunzător.

„Uşor şi hrănitor” este tot sfatul dietetic pe care îl vei găsi aici în aceste lecţii.  „Uşor” pentru a ajuta în curăţirea naturală a sistemului nervos prin practici avansate de yoga, iar „hrănitor” pentru a menţine sănătatea organismului. Prea uşor nu este de obicei hrănitor, iar prea hrănitor nu este de obicei uşor. Echilibrul este elementul esenţial şi meditaţia regulată ne va conduce natural în această direcţie. O preocupare cu dieta nu ne va ajuta în meditaţie. Aşa că relaxează-te şi meditează de două ori în fiecare zi. Dacă faci această, dietă se va regula de la sine.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză: 

·        Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică (AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.

·        Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.

·        Pentru o discuţie detaliată privind dieta în yoga, consultă cartea AYP Dietă, Shatkarmas şi Amaroli (AYP Diet, Shatkarmas, and Amaroli).