Friday, September 4, 2015

Lecţia 20 – Iluminare fără Dumnezeu?



Practici avansate de yoga

Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 30 Noiembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiți de la începutul arhivei, deoarece lecțiile anterioare sunt necesare pentru a înțelege și practica această lecție. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce aceastădiscuţie? )

Întrebare: Sunt ateist. Un prieten mi-a spus de acest grup. Să fiu cinstit, găsesc aluziile religioase enervante. Dar am fost curios şi am încercat meditaţia şi am fost surprins în mod plăcut. Aş vrea să continui pentru că îmi calmează nervii şi sunt curios să văd ce pot să aflu despre mine insumi. Dar sunt tot ateist! Este posibil să atingi iluminarea fără Dumnezeu?

Răspuns: Iluminare există, cu sau fără Dumnezeu, pentru că fiinţele umane sunt în mod inerent capabile de iluminare, de a se transforma spre o stare mai înaltă de evoluţie, indiferent de sistemul de credinţe utilizat. Putem spune că toată existenţa este îndreptată în această  direcţie, de la pietre în sus, în toate regnurile fiinţelor vii. Totul avansează. Umanitatea nu este o excepţie. Noi, oamenii, avem o abilitate în plus să accelerăm conştient acest proces, să alegem un curs mai rapid, cum este cel oferit de practicile avansate de yoga. Este posibil să supra-accelerăm procesul de evoluţie.

Dintotdeauna evoluţia spirituală umană a fost ceva magic, esoteric. Este un mister practic, un mister cu un scop. Imagine pe care umanitatea a construit-o despre Dumnezeu a fost un construct relaţional necesar pentru că  a permis umanităţii să se lase în voia Divinului, să se încreadă în cel mai înalt destin şi să îl abordeze cu entuziasm. La cel mai înalt nivel, aceasta este acea credinţă în Dumnezeu – credinţa în cel mai înalt destin al umanităţii, izvorând din noi şi eventual fiind simţit peste tot în jurul nostru. Credinţa în Dumnezeu ajută oamenii să participe personal în cea mai fascinantă etapă a călătoriei umane – în procesul de iluminare. 

Este necesar să crezi în Dumnezeu ca acest proces să se petreacă? Nu, nu este. Dar este necesar să crezi în ceva, pentru a înainta în direcţia iluminării.

Dacă am sta împreună într-o cafenea în New York şi ţi-aş spune că există un loc minunat numit California, la trei mii de mile depătare şi că merită efortul să te duci să îl vezi, te-ai duce? S-ar putea să nu mă crezi, că nu fii convins că un astfel de loc există. Cum vei găsi atunci motivaţia să te duci să îl vezi? Ar fi greu. Dacă nu ai fost niciodată la vest de Mississippi, ai putea să crezi că toţi cei care au traversat Mississippi au căzut de pe marginea pământului. De fapt, aşa au crezul europenii despre Oceanul Atlantic pâna când oameni cum au fost Columb şi Magellan au dovedit că este o lume nouă de cealaltă parte.

Pentru a fi motivat să faci efortul să avansezi, trebuie să crezi în existenţa unei destinaţii. Pentru mulţi, călătoria spre iluminare este hrănită de credinţa în Dumnezeu. Dar nu este neapărat necesar să aibă de-a face cu Dumnezeu. Poate să aibă de-a face cu adevărul şi credinţa că exită un adevar ultim despre noi, în noi, pe care putem să-l trăim, cu credinţa că putem să devenim acel adevăr. Poate şi cu credinţa în procesul personal de transformare şi în propria noastră experienţă pe care o cultivăm atunci când facem meditaţie şi alte practici yoga.  Experienţa însăşi a aceastei călătorii interioare care se desfăşoară în mod natural în decursul practicilor poate fi mai mult decât suficient să ne facă să credem în ea, odată ce procesul a început şi experienţa tăcerii interioare şi a extazului aprinde focul dorinţei de a merge din ce în ce mai departe. Fie că suntem convinşi de propria noastră trăire crescândă a extazului şi liniştii interioare, fie din dorinţa de a afla adevărul ultim al vieţii, fie  ca suntem într-o relaţie cu Dumnezeu, rezultatul va fi acelaşi – un devotament dezdruncinat de a deveni una cu adevărul ultim.

Isus a spus: “Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” (Ioan 8:32)… Nici o menţiune a lui Dumnezeu aici.
Cuvântul “Dumnezeu” nu există în Budism sau Taoism. Fiecare a găsit propriile mijloace intelectuale şi emoţionale pentru a aborda infinitul interior. În toate abordările, acelaşi lucru este căutat, acel mare adevăr interior care sălăşluieşte adânc în inima, mintea şi simţurile noastre – Acela cu care putem să ne contopim prin mijloace directe şi care la rândul lui iluminează cu strălucirea sa inima, mintea şi simţurile noastre. Aceasta este unificarea pe care o căutăm. Oricare este numele sau structura credinţei, rezultatul este acelaşi, atâta timp cât aspirantul găseşte motivaţia să aplice metodele de transformare în fiecare zi. 

Aşadar, nu contează cum ai ajuns să crezi într-un loc numit “California”. Poate chiar îi dai acelui loc un alt nume. Dacă crezi suficient de mult ca să faci efortul de a pune un pas  înaintea celuilalt, până la urma vei ajunge sa îţi scufunzi picioarele în Oceanul Pacific. Dacă nu crezi că există un loc numit California, e foarte probabil că nu vei face efortul să ajungi acolo. Este atât de simplu.

Gândeşte-te la iluminare în orice fel te inspiră mai mult şi foloseşte această inspiraţie să meditezi în fiecare zi…
Fii tolerant faţă de fraţii şi surorile tale care imbrăţişează credinţe diferite. Cu toţii vom cultiva propria pasiune pentru această călătorie şi cu toţii ne îndreptăm spre casă.

Gurul este în tine.


Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
  • Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  „Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică” („AYP Easy Lessons for Extatic Living”). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.
  • Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.