Friday, August 14, 2015

Lecţia 14 – Nu se întâmplă mare lucru în timpul meditaţiei



Practici avansate de yoga

Lecţii principale

Notă: Vorbitorii de limbă engleză sunt  sfatuiţi să consulte lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate in două volume sub titlul  „Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică” ( AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultă AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi mult mai multe surse.

Autor: Yogani
Data primei publicări: 18 noiembrie 2003

Întrebare: Mulţumesc pentru îndrumările de meditaţie, dar nu par să funcţioneze pentru mine. Repet mantra şi nimic nu se întâmplă. Mă pierd in gânduri despre lucruri de zi cu zi şi mă întorc la mantră atunci când îmi aduc aminte, aşa cum aţi spus, şi tot aşa pentru douăzeci de minute. Este destul de plictisitor. Poate nu sunt făcut pentru meditaţie?

Răspuns: Sistemul nostru nervos are capacitatea de a trăi tăcerea extatică. Cu adevărat, suntem făcuţi pentru ea. Nici o fiinţă umană nu este exclusă. Însă fiecare sistem nervos are blocaje care trebuie degajate şi eliminate – vieţi de impurităţi acumulate, care impiedică starea noastră naturală de la a se manifesta, blocându-ne vederea interioară. Practicile de yoga au rolul de a îndepărta acestor blocaje. Yoga este un proces de curăţire. Această curăţire face posibilă unificarea naturii noastre interioare şi a celei exterioare. În timpul meditaţiei, ştim că acest proces funcţionează atunci când pierdem mantra şi apoi descoperim că suntem preocupaţi de alte gânduri. În timpul practicii de meditaţie, aceste alte gânduri sunt un semn că ceva a fost deblocat. Recunoscând acest fapt, ne întoarcem la mantră şi continuăm procesul. Este important să nu forţăm mantra, să nu ne preocupăm de o pronunţare clară a mantrei, să nu ne preocupăm de o pronunţare vagă a mantrei, să nu ne agăţăm de mantră, ci pur şi simplu să fim cu mantra fără efort şi fără sforţare. Cultivând aceasta simplitate a procesului de meditaţie, mintea va  începe sa menţina starea de tăcere în mod firesc. Este un proces natural al minţii noastre pe care îl facilităm.

Până acum, toate gândurile noastre conştiente au fost orientate spre înafară pentru a ne manifesta în minte şi în lume. Cu mantra AIEM ne orientăm spre interior, spre de-manifestare, ducându-ne spre sursa gândurilor noastre, spre propria noastră sursă, care este conştienţă pură şi fără limite. Dar experienţa noastră nu este întotdeauna atât de glorioasă. Adesea pierdem mantra, avem o perioadă plăcută în care timpul trece fără să ne dăm seama, fără mantră şi fără gânduri, pe urmă devenim din nou conştienţi de gânduri şi ne întoarcem din nou la mantră. Procesul de purificare continuă. Aceasta este meditaţia perfectă. Acesta este obiceiul pe care dorim să îl cultivăm în meditaţia zilnică, pentru că ne va duce spre infinit. Experienţele vor apare pe măsură ce procesul de purificare continuă. Dar aceste experienţe sau lipsa de experienţe nu sunt măsura corectitudinii procesului de meditaţie. Procedeul este foarte specific şi îl urmăm indiferent daca într-o anumită zi simţim sau nu o expansiune interioară. Înţelegi?

Într-un fel e ca şi cum am săpa căutând o comoară. Săpăm bine când mutăm ţărâna într-un anumit fel care ne duce eficient în adâncime spre cufărul plin de aur. Săpatul in sine poate să nu pară o comoară. Cu toate acestea, săpatul este acela care duce la comoară. Vestea bună este că practicând zilnic meditaţia, avem licăriri şi viziuni ale comorii adesea în timpul “săpatului”, adică al meditaţiei, precum şi în restul zilei, în timpul activităţilor obişnuite, când nu “săpăm”, adică atunci când nu medităm. Experienţa comorii se acumulează treptat de-a lungul timpului atunci când practicăm zilnic meditaţia. Şi într-o bună zi ne dăm seama că noi suntem comoara. Ne-am ţinut de practică pentru mult timp şi totul s-a schimbat. Schimbarea începe să se petreacă din prima zi, pentru că prin procesul de purificare interioară devenim treptat realitatea de dedesubtul lumii. De fapt, chiar de la început am fost  această realitate. Cu yoga, curăţăm fereastra sistemului nostru nervos, iar ca rezultat  câstigam percepţia clară a acestui adevăr. A ceea ce suntem.  Misterul vieţii este descoperit. Noi suntem entitatea care conţine tot ce este manifest. Suntem beatitudine eternă.

Aşa că ţine-te de practică. Hrăneşte continuu focul dorinţei de a afla adevărul din tine. Acest foc te va susţine in efortul tău zilnic. De-a lungul drumului, vei primi feedback pozitiv din tine însuţi. Continuă procedeul de meditaţie de două ori pe zi, de fiecare dată pentru douăzeci de minute. Pe măsură ce experienţele tale devin mai profunde, nu vei dori să te opreşti din a exersa această abilitate naturală pe care o ai de a pătrunde în profunzime, pentru că este sinele tău pe care îl descoperi. Vei fi auto-propulsat. 

Cu timpul, vom adăuga practici de yoga care vor creşte mult puterea meditaţiei. Dacă un furtun solid nu curăţă toată mizeria, atunci avem posibilitatea să adăugăm o şaibă să creştem presiunea în acel furtun.

Gurul este în tine. 

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză: Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultă cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.