Wednesday, November 9, 2016

Lecţia 68 – Relaţia dintre experienţele traumatice şi bhakti


Practici avansate de yoga
Lecţii principale
Autor: Yogani
Data primei publicări: 5 ianuarie 2004

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Acum patru ani fratele meu şi cu mine am avut un accident cu maşina. Eu am supravieţuit, dar el nu. După aceea, viaţa mea a devenit un iad, plină de durere, vinovăţie, mânie şi disperare. Apoi s-a întâmplat ceva. Pur şi simplu n-am mai putut să îndur. Eram disperat să capăt un răspuns şi ceva şi-a dat drumul înăuntrul meu. Imediat după aceea, informaţii spirituale au început să apară în viaţa mea şi am ştiut ce voi face pentru restul zilelor mele. Găsesc că lecţia despre bhakti e plină de adevăr, deşi experienţa mea în această privinţă nu a fost treptată. A venit deodată, în urma stării mele traumatice. Starea mea emoţională continuă să mă împingă mai departe în mod rapid. Ce credeţi despre toate acestea?

Răspuns: Experienţe traumatice pot adesea să producă o trezire spirituală. Ȋn timp ce pierdea celui drag nu poate fi compensată în întregime de nimic,  dacă putem să ne deschidem, bhakti va încerca cu adevărat să ne ajute. Emoţiile sunt atât de intense încât dacă reuşim să slăbim strânsoarea lor chiar şi numai un pic, energia emoţională va avea resultate dramatice. Nici unul dintre noi nu ar vrea să trecă printr-o astfel de experienţă, dar în viaţă aceste lucruri se întâmplă.
Când suferim o traumă, cum ar fi moartea unei persoane iuibite, o boală gravă sau altă problemă dificilă care ne schimbă complet viaţa, vom trece printr-o perioadă de doliu şi durere: întâi nu ne vine să credem, pe urmă poate că negăm că ceea ce s-a întâmplat este adevărat, apoi suntem mânioşi şi în sfârşit pornim pe o lungă cale emoţională descendentă spre disperare. Cei mai mulţi dintre noi au puţin control asupra ceea ce se întâmplă. Apoi, la un moment dat, avem ocazia să lăsăm totul să treacă. Acest moment poate veni după luni de zile, după ani sau chiar decade de la episodul traumatic. Poate că acest moment când slăbim tensiunea tramatică nu apare deloc pentru unii dintre noi. Este un lucru individual. Dar dacă apare, el reprezintă un moment de cotitură în acest proces. Este o schimbare fundamentală, pentru că din punct de vedere emoţional putem să ne întoarcem cumva la felul în care toate erau înainte de traumă. Este normal să tindem spre acest lucru. Sau poate slăbim tensiunea şi ne aflăm dintr-odată într-un spaţiu divin, aşa cum ai făcut tu. Acest moment in perioada de doliu este un fel de răscruce de drumuri.
Din nou, totul depinde de acest prim impuls de bhakti, sugerat de întrebarea „Este ceva mai mult aici?” Dacă întrebarea există, în oricare formă ar fi, atunci energia emoţională se va îndrepta spre ea. Simpla prezenţă a întrebării indică o modalitate de a lăsa trauma să treacă, de a slăbi strânsoarea emoţională a traumei şi de a permite prezenţa interioară a ishtei, idealul nostru cel mai înalt. Este deasemenea momentul când începem să percepem gurul interior, învăţătorul interior, care poate să îndrume felul în care acţionăm în universul exterior.
Această deschidere, această receptivitate, acestă relaxare a tensiunii emoţionale permite să apară efectul bhaktiului. Imediat ce renunţăm la emoţiile noastre în favoarea unui scop mai înalt, ele devin energie divină ce erupe înăuntru. Evenimente traumatice ne pot pune într-o situaţie în care nu putem face altceva decât să renunţăm, să lăsăm totul să treacă sau să petrecem ani de zile suferind. Acest scenariu ne obligă să facem o alegere clară, în comparaţie cu situaţia în care căutăm divinul în timp ce suntem angajaţi in micile drame din viaţa de zi cu zi. Adevărul este că fiecare emoţie oferă şansa de a cultiva bhakti – fie ele emoţii banale, emoţii extraordinare sau orice alt fel de emoţii între aceşti doi poli. Vom trăi emoţii. Deschiderea, relaxarea emoţională se va petrece sau nu. Depinde de noi. Noi sunt cei care decidem.
Dacă eşti îmbarcat pe o cale spirituală având o pornire de bhakti puternică şi continuă înseamnă că ai descoperit ceva sacru in tragedia acestei vieţi. Ține minte că bhakti este o practică spirituală puternică. Ai grijă să îţi echilibrezi practica spirituală pentru o dezvoltare optimă a purei conştienţe beatifice şi a extazului divin.
Gurul este în tine.  
Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·         Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Bhakti şi Karma Yoga (AYP Bhakti and Karma Yoga) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment