Sunday, October 16, 2016

Lecţia 66 – Sosim, nu plecăm


Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 4 ianuarie 2004
Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica aceastăi o lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce aceastădiscuţie?)

Întrebare: Mi-e un pic teamă că practica de pranayama poate fi atât de prăcută încât aş putea să îmi pierd complet interesul de a avea o relaţie sexuală cu soţia mea. Se poate întâmpla aşa ceva? Cum poate fi prevenit acest lucru?

Răspuns: Trezirea extazului divin este o expansiune, nu o renunţare. Sexul implică întotdeauna o opţiune. Este adevărat că atenţia se va îndrepta firesc spre extazul interior, dar este adevărat deasemenea că actul sexual va deveni radiant în acelaşi timp, ca o expresie a divinităţii din noi mai curând decât un scop în sine. Pura conştienţă extatică şi extazul interior transformă astfel întreaga viaţă, iluminând-o din interior. Atunci poţi găsi fericire pură peste tot. Acesta este progres, nu e aşa?

Lecţiile următoare vor discuta mai mult despre relaţia dintre yoga şi sex, despre felul în care procesul de iluminare se reflectă în relaţii, căsnicie şi sexualitate, care nu sunt deloc lucruri incompatibile cu yoga. Practici de tantra vor fi deasemenea discutate, astfel încât actul sexual exterior să devină parte din procesul de expansiune divină în loc să fie o sursă de epuizare. Desigur, toate practicile avansate de yoga îţi sunt la dispoziţie. Aşa stau lucurile cu tot ce discutăm aici. Tu hotărăşti ce este important pentru tine şi ce nu, ce să faci şi ce să nu faci.

Dacă vrei cu adevărat să faci acestă călătorie, vei găsi calea. Daca hotărăşti să faci acestă călătorie, vei descoperi că soseşti şi că nu pleci nicăieri.

Dorinţa ta te va călăuzi, ceea ce ne duce la un subiect foarte important: Bhakti.

Gurul este în tine.


Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:

·       Pentru intrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultă cartea AYP Pranayama: Respiraţia spinală (AYP Spinal Breathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment