Wednesday, August 31, 2016

Lecţia 64 – Firul extatic argintiu



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 2 ianuarie 2004

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Cred că am mers prea departe cu Mulabandha. Crează o senzaţie senzuală foarte plăcută, în special când este aplicată dinamic, contractând în sus şi aşa mai departe. Sigur, nu vreau să mă opresc din a o face. Am observat că, după practicile de ieri, în timp ce mă plimbam pe afară, energia cu care m-am jucat în Mulabandha a început să se ridice într-o linie foarte fină, că un fir de plăcere ce se înalţă în pelvis şi în partea de jos a măduvei spinării. Cu ochii minţii îl văd argintiu, o senzaţie arzătoare argintie, care este în acelaşi timp caldă şi rece. Este cumva Kundalini? Inima mea devine extatică în prezenţa acestei experienţe noi.

Răspuns: Da. Este o experienţă foarte bună. O piatră de hotar. Este o altă modalitate prin care Kundalini se poate manifesta în stadiile de început ale trezirii spirituale. În acest fel dă claritate nervului spinal. Ai grijă să foloseşti avantajul oferit de acestă trăsătură suplimentară în practica ta de respiraţie spinală. Curând vei descope că firul merge în sus până la punctul dintre sprâncene şi conexiunea sa cu sambhavi va deveni evidentă. Este începutul trezirii conductivităţii extatice în nervul spinal. 

Cât despre dorinţa de a angaja Mulabandha pentru o senzaţia de plăcere, nu e nimic rău în aceasta. De fapt, dacă  mişti Mulabandha ritmic, faci ceea ce se cheamă Asvini Mudra şi acesta este în regulă, atât timp cât răspunzi unei dorinţe spontane. Cine a spus că practicile spirituale nu pot fi plăcute? Este exact invers. Dacă este plăcută, este o practică corectă. Calea spre iluminare este o cale plăcută.

Spunând toate acestea, ai grijă să nu distrugi complet structura şi procedeul practicii cu reveriile tale extatice. Ţine minte: scopul tău este mult mai adânc decât nişte experienţe extatice de început. Dacă continui riguros cu practicile, aceste experienţe vor evolua continuu.

Practica spirituală poate deveni o petrecere extatică minunată de două ori pe zi şi efectele ei se vor răspândi în fiecare colţ al vieţii. Dar ai grijă să rămână o petrecere cu un plan. Continuă să practici lejer procedeele de pranayama şi meditaţie. Ţine minte că a acorda atenţie excesiv experienţelor va afecta practicile spirituale. Cât despre ce faci cu ele pe măsură ce se extind în viaţa zilnică în afara practicii depinde complet de tine. Bucură-te de ele!

Deci, distreză-te, dar fă-o în mod responsabil. Sunt mult mai multe lucruri pentru tine aici, dacă continui cu practicile avansate de yoga, fără să fii distras de experienţele pe care le ai, nu contează cât de minunate sunt.

Gurul este în tine. 

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru intrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultă cartea AYP Respiraţia spinală pranayama (AYP Spinal Breathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment