Friday, July 22, 2016

Lecţia 59 – Unele caracteristici ale mantrei



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 30 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Am nişte întrebări privind mantra AIEM (în limba engleză, mantra este scrisă „I AM” şi pronunţată „aiem”). Ce mă sfătuiţi dacă am o altă mantră pe care altcineva mi-a dat-o pentru meditaţie? AIEM şi OM au acelaşi efect? Pot folosi AIEM pentru a psalmodia ( a repeta cu voce tare, monoton)? Pot să o folosesc în timpul zilei când sunt la lucru? Pot să o folosesc când merg la culcare seara? Aţi spus să nu folosim AIEM în timpul pranayamei. Dar dacă folosim o mantra ca So-Ham cu respiraţia în timpul pranayamei? Pe lângă meditaţia de dimineaţă şi cea de seară, pot medita şi la prânz folosind mantra AIEM?

Răspuns: Dacă foloseşti o altă cale sau tradiţie şi lucrurile merg bine, continuă pe aceea cale. Acelaşi lucru se aplică şi la oricare altă mantra pe care ai primit-o deja. Dacă aşa stau lucrurile, consideră aceste lecţii ca „hrană pentru minte”. Nu avem nici o dorinţă aici să interferăm cu alte sisteme existente de practică. Aceste lecţii sunt menite să ofere un „sistem deschis” de practici spirituale integrate care poate fi folosit de oricine în măsura în care el sau ea doreşte. Începătorii pot începe de la început şi pot continua cu restul lecţiilor. Practicanţii cu experienţă pot alege şi adăuga la practica lor elementele dorite. Procedăm în acest fel. 

Dacă ai hotărât să foloseşti aceste lecţii ca sursa principală a practicii tale, atunci e mai bine să discontinui orice alte practici care se suprapun şi să te concentrezi în mod precis asupra lecţiilor. Numărul de lucriri pe care poţi să le face în acelaşi timp e limitat. Poţi să-ţi dai sema singur că sunt destule practici oferite aici. Multe alte practici avansate de yoga vor fi oferite în continuare. Menţine o practică simplă şi continuă pas cu pas. Dacă aceasta e sursa ta principală, vei avea destule lucuri de făcut. Nu vom neglija nici un aspect al practicii de yoga.

Mantra AIEM este asemănătoare cu mantra OM, dar nu este exact la fel, deci efectele ei vor fi oarecum diferite. AIEM conţine atât elemente lineare cât şi circulare, pe când OM este o mantră circulară. „AI” este elementul linear în AIEM. „EM” este elementul circular în AIEM. Poţi să îţi dai seama singur că AIEM are ceva în plus. Ce este în plus? Este polaritatea. OM este cunoscut ca fiind sunetul produs de kundalini mişcându-se prin corp, sunetul sitemului nervos trezit pe măsură ce energiile sexuale se ridică tot mai sus şi apare o noua neurobiologie. Mulţi pot să audă acest sunet. OM este sunetul Naturii-Mamă din noi şi ea este fericire extatică. Oh!...

OM este Mama. Dar unde este Tatăl? Pe măsură ce cunoaştem iluminarea, o iubire divină începe în noi. O unificare. O întregire. În mantra AIEM, „AI” este vibraţia Tatălui şi „EM” este vibraţia Mamei. După cum ştii, yoga însemnă să „uneşti”, să „întregeşti”. Aceasta se petrece în multe feluri la nivele multiple. În meditaţie, rafinăm vibraţiile mantrei în fiecare zi spre nemişcare, spre tăcere, spre pură conştienţă extatică, în mod continuu. Folosind mantra „AIEM”, cultivăm pura conştienţă extatică în întregime în sistemul nostru nervos, permeând polaritatea naturală care există în noi. Trezim în acelaşi timp atât calităţile divine masculile cât şi calităţile divine feminine din noi. Aceasta are un efect direct asupra dinamicii sistemului nervos şi a dinamicii lui kundalini. Vom discuta aceste aspecte mai târziu. Ceea ce vrem să fie înţeles acum este că AIEM are nişte trăsături speciale. Aceasta poate suna ca un lucru teoretic, dar devine parte din experienţă pe măsură ce practicăm. Pe măsură ce experienţa ta progresează, vei descoperi că aceste calităţi vibratorii ale mantrei corespund cu experienţele extatice interioare, care rezultă din reunirea polarităţilor existente în sistemul nostru nervos. Este un proces complex, dar automat, pe care îl stimulăm prin practica noastră zilnică. 

Continuă meditaţia în mod relaxat şi simplu. Toate aceste teorii nu înseamnă nimic în comparaţie cu simplul proces de meditaţie. Uită de orice înţeles când meditezi. Dacă toate aceste lucruri privind înţelesul apar în timpul meditaţiei, tratează-le ca orice alte gânduri. Pur şi simplu, întoarce-te la mantră. Doar meditează în fiecare zi şi toate se vor întâmpla de la sine. Cu timpul, vei trăi înăuntrul tău lucrurile descrise aici.

Nu este recomandat să psalmodiezi AIEM (să repeţi ca într-o cântare) dacă o foloseşti în meditaţia ta zilnică. Motivul este faptul că folosim mantra să mergem înăuntru spre nemişcarea şi tăcerea  în minte şi în corp. Psalmodierea exte o activitate exterioară. Dorim să formăm obiceiul de a merge înăuntru cu mantra. Cu timpul, va fi de ajuns să gândeşti mantra o dată şi vei dispare în pură conştienţă extatică. Sistemul tău nervos se va obişnui să se adâncească într-o stare meditativă la un simplu gest – o abilitate minunată de a avea în această lume agitată. Dacă îţi place să psalmodiezi, caută altă mantră pe care să o foloseşti. Psalmodierea şi cântatul sunt benefice şi minunate, mai ales când sunt practicate în grup. Continuă să foloseşti mantra AIEM pentru a merge înăuntru, folosind procedeul simplu, dar eficient, al meditaţiei. Dacă vrei să foloseşti AIEM la culcare, atunci când adormi, este în regulă, dar rosteşte-o în minte. Ţine minte că poate fi foarte stimulantă pentru unii oameni, în special dacă trezim kundalini şi mai mult. Poate să te ţină treaz noaptea.  Desigur, este în regulă să folosim AIEM în conversaţie. Este firest. Este folosit pentru înţeles. Meditaţia este dincolo de înţelesul verbal, la nivelurile rafinamentului interior al vibraţiilor gândului, unde este mult mai multă forţă. 

A gândi mantra în timpul zilei când suntem angajaţi în activitate nu se recomandă. Când eşti în lume, fii în lume. Când faci meditaţie, fii în meditaţie. Activitatea va stabiliza pura conştienţă extatică în sistemul tău nervos. Aceasta se va petrece de la sine dacă meditezi de două ori pe zi. În general, ţine meditaţia şi activitatea separate. Amândouă au rostul lor. În mod asemănător, nu folosim mantra când facem pranayama şi vice versa. 

Motivul pentru care nu folosim mantra în pranayama este acela că deja formăm multe alte obiceiuri de practică în timpul respiraţiei spinale pranayama. Respiraţia spinală este o practică avansată şi devine şi mai avansată pe măsură ce adăugăm şi alte elemente la ceea ce facem în timpul de pranayama. Există mantre pentru respiraţie ca So-Ham pe care unii le folosesc în timpul ce fac prnayama. Aceasta este acceptabil ca o practică de început, când atenţia nu se mişcă în sus şi în jos pe nervul spinal şi nu lucrăm şi să formăm celelalte obiceiuri necesare pentru o practică avansată de yoga. Deoarece începem cu respiraţia spinală în aceste lecţii, sărim peste practica de început care implică o mantra pentru respiraţie. În loc de acesta, facem pranayama mai întâi şi apoi facem meditaţia. În aceste lecţii nu recomandăm să le facem pe amândouă în acelaşi timp. 

De două ori pe zi este formula pentru meditaţie. Dacă dimineaţa şi după-amiaza sunt mai convenabile pentru tine decât dimineaţa şi seara devreme, atunci practică dimineaţa şi după-amiaza. Ai grijă să te odihneşti când temini meditaţia, astfel încât activitatea să decurgă lin. Meditaţia practicată de trei ori pe zi poate să te facă morocănos. Dacă ai un weekend liber sau o vacanţă, fără responsabilităţile obişnuite, poţi să încerci să meditezi de trei ori pe zi pentru o zi sau două. Dar ţine minte că foloseşti o practică puternică care elimină impurităţi/blocaje în sitemul tău nervos. Dacă sunt eliminate prea repede, poate fi incomfortabil. De aceea ne odihnim după meditaţie, iar apoi mergem şi suntem activi pentru a stabiliza pura conştienţă extatică în sistemul nostru nervos. Găseşte un program adecvat pentru tine şi transformă-l într-o rutină. Regularitatea în practică de-a lungul timpului asigură progresul. Practici scurte şi intense din când în când nu vor avea un efect considerabil. Ceea ce faci zi de zi de-a lungul lunilor şi anilor este ceea ce contează. Atunci tăcerea purei conştienţe extatice se va ridica şi va pătrunde fiecare aspect al vieţii tale.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru intrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultă cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment