Sunday, July 10, 2016

Lecţia 58 – Pas cu pas



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 28 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Am o întrebare cu privire la efectele combinării metodelor pe care le recomandaţi cu cele pe care deja le practic. Se vor îmbunătăţi unele pe altele sau combinarea diferitelor metode va fi contraproductivă? Cu privire la ultima adiţie, Sambhavi, tot ce pot să spun e „Oh!” Se poate spune că trec printr-o tranziţie „stângace”. Abilitatea de a menţine tonusul spincterului anal, a contracta abdomenul, a respira cu un sâsâit pe expiraţie, a încrucişa ochii să atingă al treilea ochi – toate aceste făcute simultan nu e simplu, mai ales dacă trebuie să le faci pe toate în mod relaxat.

Răspuns: Desigur, tu hotărăşti ce să practici. Dacă adopţi un alt set de practici spirituale recunoscute, nu avem nici o intenţie aici să interferăm cu ele. Dacă aşa stau lucurile, consideră aceste lecţii ca „hrană pentru minte”. Daca încerci să îţi alcătuieşti o practică de unul singur, atunci ţi se oferă aici anumite sfaturi. 

Întâi, când e vorba de practici spirituale, mai puţin înseamnă mai mult. Simplitatea este cheia succesului. A încerca să combini elemente care se suprapun din diferite surse nu te va ajuta, în afara cazului în care eşti deja avansat şi umpli lacune clare în practica ta din prezent. Nu pare să fie cazul tău deocamdată, dar poate să devină dacă continui în acest fel pentru un timp suficient de lung.

Sugestia este să simplifici ceea ce faci. Vei şti că practici la nivelul corect când simţi stabilitate (şi bucurie) în loc de stresul de a încerca să faci prea multe lucruri. Cea mai bună măsură a stabilităţii este felul în care te simţi după aceea în viaţa de zi cu zi. Dacă te simţi epuizat în timpul zilei, mergi înapoi şi stabilizează-ţi practica la un nivel comfortabil. Ai grijă întotdeauna să te odihneşti cât ai nevoie la sfârşitul meditaţiei. 

Ţine minte că lucrăm cu abilităţi înnăscute, inerente sistemului nostru nervos. Căile spre interior sunt delicate şi nu merge să complicăm lucurile prea mult şi să ne împrăştiem atenţia. Aceste abilităţi naturale sunt:

  • Abilitatea minţii de a se linişti şi a deveni nemişcată, deschizând sistemul nostru nervos spre câmpul infinit al purei conştienţe extatice.
  • Abilitatea respiraţiei şi a atenţiei noastre de a cultiva nervul nostru spinal, permiţând sistemului nostru nervos să devină un teren fertil pentru ca pura conştienţă extatică să crească în noi.
  • Abilitatea energiei noastre sexuale de a se ridica şi a trezi nervul spinal cu conductivitate extatică care se extinde în sistemul nervos şi dincolo de el.
  • Abilitatea simţurilor noastre să se rafineze şi să se îndrepte spre interior, de-a lungul numeroaselor căi de experienţă extatică.
  • Abilitatea purei conştienţei extatice să crească în noi şi mai departe, să atingă un nivel unificat de conştientizare, cuprinzând întreaga existenţă. Ajungem să ne cunoaştem pe noi înşine ca fiind aceea.
Vrem să stimulăm toate aceste abilităţi spre manifestarea lor  completă, naturală. Acesta este drumul spre iluminare. Dar nu vom reuşi dacă începem cu toate deodată. Roma nu a fost construită într-o zi. Trebuie să dezvoltăm fiecare nivel al practicii până devine un obicei stabil. La fel se întâmplă cu aplicarea cunoştiinţelor în orice domeniu. Ne formăm un obicei stabil la fiecare nivel de cunoştiinţe. Întâi învăţăm primul lucru. Îl repetăm până este consolidat bine. Apoi putem adăuga al doilea lucru, îl consolidăm şi aşa mai departe. Dacă încercăm să facem totul, de la primul lucru la al zecelea, în acelaşi timp, avem puţine şanse de succes. Aşa se întâmplă cu orice lucru nou de care ne apucăm.  Aşa se întâmplă şi în educaţia universitară. Luăm o clasă una după alta, mergând treptat de la cea mai simplă până la sfârşit. 

Diferenţa este că aici totul este prezentat destul de repede, mult mai repede decât oricine poate să adauge la practica sa. Pentru o discuţie suplimentară privind dezvoltarea practicii zilnice, se sugerează să te întoarci şi să reciteşti lecţia 38 „Unde te afli în practica ta?”.

Dacă vrei să foloseşti aceste lecţii ca ghid principal al practicii tale, atunci se sugerează să nu combini practica ta cu alte metode. Începe încet cu meditaţia. Acomodează-te cu ea mai întâi. Apoi, după câteva săptămâni sau luni, adaugă respiraţia spinală simplă. Obişnuieşte-te cu ea. Apoi, mai târziu, poţi adăuga practicile din lecţiile următoare. Adaugă practicile una câte una, nu toate deodată. Acest lucru este menţionat în mod repetat în lecţii. 

Problema în trecut a fost să găsim informaţiile necesare. Acum problema este să le aplicăm într-un mod sistematic. Totul depinde de tine.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru o discuţie privind dezvoltarea unei practici stabile, consultă cartea AYP Cele opt membre ale yogăi (AYP Eight Limbs of Yoga) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment