Friday, July 8, 2016

Lecţia 57 – Gurul este în mine?



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 28 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Încheiaţi fiecare lecţie cu expresia „Gurul este în tine.” Aceasta înseamnă că sunt propriul meu guru şi că nu am nevoie de un guru sau un învăţător din afară?

Răspuns: Nu, nu înseamnă aşa ceva. Noi toţi avem nevoie de cunoştiinţe din afară pentru a ne deschide spre experienţa interioară. Expresia aceasta are intenţia de a-ţi aminti continuu că iluminarea ta depinde de tine mai mult decât de oricine altcineva, pentru că experienţa divină creşte în tine numai prin dorinţa şi acţiunea ta. Numai prin sistemul tău nervos poţi cunoaşte pura conştienţă extatică şi extazul divin. Nu poţi să autorizezi pe altcineva să o facă pentru tine. Numai prin efortul tău zilnic de a purifica sistemul tău nervos ceva se întâmplă. Tu eşti cel care face călatoria acesta.

Poate călătoria ta cere să renunţi la toate pentru întreaga ta viaţă la picioarele unui guru exterior. Sau poate înseamnă să te purifici pe tine însuţi, urmănd învăţăturile unui număr de gurus de-a lungul vieţii. Oricare vor fi relaţiile tale exterioare, expresia divină ce vine din interior datorită dorului din inima ta te va conduce pe drumul tău. Ceea ce se întâmplă în afară este reflecţia a ceea ce se întâmplă înăuntru, nu invers. Acesta este înţelesul expresiei „Gurul este în tine”.

Dacă dorim intens înăuntru, vom atrage învăţăturile de care avem nevoie. Apoi va depinde de noi să folosim în avantajul nostru învăţăturile pe care le-am atras şi să acţionăm în consecinţă. Dacă facem acest lucru, se va petrece o expansiune interioară – o expansiune a purei conştienţe extatică şi a extazului divin trezit în noi. Vom descoperi că, oricine şi oricare este idealul nostru, el creşte deasemenea înăuntrul nostru. Astfel, gurul este în noi, chiar dacă interacţionăm cu el sau ea în formă (sau forme) în lumea exterioară. Gurus şi învăţători exteriori sunt depozite de cunoştiinţe şi energie spirituală pe care noi înşine le atragem şi care sunt atrase de călatoria noastră spre infinit. La urma urmei, interacţiunea noastră cu ele se petrece în interior. Roata întâlneşte drumul în interior.

Gurul este un curent de conştienţă care începe în noi, îndreptându-se spre înafară cu dorinţele noastre, connectându-se cu cunoştiinţe exterioare, ca apoi să crească în interiorul nostru pe măsură ce aplicăm aceste cunoştiinţe. 

Este o zicală veche care spune că: „Învăţătorul apare când elevul este gata.” În fiecare zi să ne întrebăm „Ce am făcut în ultimul timp să mă pregătesc?”

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru o discuţie despre atracţia divină, consultă cartea AYP Bhakti şi Karma Yoga (AYP Bhakti and Karma Yoga) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment