Saturday, May 14, 2016

Lecţia 53 – Pranayama: Lumină şi sunet



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 21 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Uneori văd lumini colorate în timpul pranayamei şi aud şi sunete. Ieri am auzit un zgomot ca şi cum ceva s-ar fi prăbuşit în pieptul meu şi apoi totul a căpătat o culoare strălucitoare aurie. Apoi am fost umplut de un sunet vibratoriu delicios. Era atât de frumos! Ce ar trebui să fac atunci când am aceste experienţe?

Răspuns: Astfel de experienţe sunt minunate. Cu timpul, ele vor începe să se împletească cu activitatea de zi cu zi pentru bucuria noastră constantă. În timpul practicii, le întâmpinăm cu bucurie şi apoi ne întoarcem uşor la procedura noastră de pranayama – la respiraţia spinală.

Ţine minte că suntem angajaţi într-un proces care implică cauze şi efecte ale practicii noastre. Dacă favorizăm cauza, procedeul, efectele vor creşte aţât în practica de yoga cât şi în afara ei. Dacă dăm atenţie efectelor (lumini, sunete şi orice atlceva ce poate să apară), nu ne vom mai ocupa de cauze şi aceasta va dăuna progresului mai departe.

Practica pe care o facem în prezent cuprinde două tehnici: Mai întâi pranayama, prin care ne purificăm şi deschidem nervul spinal, care la rândul lui cultivă toţi ceilalţi nervi din corpul nostru. În al doilea rând, meditaţia, prin care îmbibăm întregul nostru corp cu pură conştienţă extatică tăcută. Datorită acestor două acţiunii se petrece tot restul. Cum şi când se petrece fiecare lucru depinde de procesul unic de purificare care are loc în sistemul nostru nervos. Este unic pentru că fiecare dintre noi are propria distribuţie a blocajelor inhibitoare înrădăcinate în sistemul nostru nervos. Cum se petrece exact acest proces în fiecare dintre noi nu poate fi prevăzut. Dar se va petrece dacă continuăm să practicăm pranayama şi meditaţia.  

Aceasta nu înseamnă că experienţele de lumină şi sunet sunt false. Absolut nu. Dacă sunt de tipul unei „experienţe de vârf,” le poţi considera ca întrezăriri ale adevărului, întrezăriri pe care le vezi când priveşti printre nori. În timpul practicii, te ocupi de îndepărtarea norilor. Când îndepărtezi norii, întrezăreşti aceste licăriri ale adevărului. Cu cât îndepărtezi mai mulţi nori, cu atât aceste întrezăriri vor deveni mai dese. Cu timpul, nu vor mai fi nori şi viziunea frumuseţei extatice va fi constantă. Atunci întreaga viaţă va fi o experienţă de vârf.

Experienţele care apar pe drumul spre iluminare trebuie privite ca pietre de hotar, indicatori de progres care ne inspiră să continuăm practica noastră. O dată ce am trecut de ele, deja şi-au satisfăcut scopul lor şi ne aflăm la un nou nivel. Poate vrem să ne oprim câteodată să ne bucurăm de privelişte. Dacă ne oprim şi privim, este în regulă. Curând vom fi înapoi în maşină şi continuăm din nou călătoria. 

Unele tradiţii acordă multă atenţie experienţelor de lumină şi sunet, folosindu-le ca obiecte de meditaţie. Când nu apar, sunt imaginate şi se meditează asupra lor. Devine un scop să avem anumite viziuni. Această abordare poate fi validă pentru unii, dar nu este practica pe care o facem în aceste lecţii. Scopul nostru este să menţinem practica cât se poate de simplă şi efectivă. Vrem să folosim cât mai puţine pârghii, părghiile principale care trezesc abilităţile naturale din noi pentru a deschide uşile interioare. Există o limită a ceea ce putem face temeinic la un moment dat. Dacă suprasolicităm atenţia încercând să facem prea multe lucruri în acelaşi timp, progresul nostru va stagna. De aceea facem întâi practica simplă de pranayama şi apoi practica simplă de meditaţie. Dacă facem aceste două lucruri corect, restul se va petrece automat. 

Atunci când fraţii Wright treceau metodic prin procesul de a inventa primul avion, una din probleme a fost să identifice cel mai mic număr de pârghii necesare pentru a controla înălţimea, rotirea şi giraţia avionului. După multe încercări şi erori, au reuşit să reducă numărul la numai căteva pârghii pe care oricine poate învăţa să le folosească cu ceva antrenament. Principiile pe care le-au descoperit fraţii Wright sunt aplicate astăzi în avioanele moderne. Aici facem acelaşi lucru. Dacă încercăm să ne ocupăm şi să controlăm tot ceea ce se întâmplă în pranayama şi în meditaţie, nu vom avea nici o şansă de succes. Dacă identificăm principalele elemente de control care permit sistemului nervos să se deschidă complet spre pura conştienţă extatică şi le folosim sistematic, atunci numai cerul va fi limita noastră – şi apoi trecem mai departe. 

Întotdeauna au existat şi există principii naturale care guvernează transformarea spirituală umană. Există în fiecare dintre noi. Gâsirea pârghiilor a fost un proces de încercare şi eroare pentru umanitate pentru mii de ani. Acum este timpul ca noi, specia umană, să procedăm sistematic în acestă problemă. 

Vorbind de pârghii, vom adăuga un nou nivel de practici la practica noastră de pranayama. Dar înainte de a face acest lucru, trebuie să înţelegem care este rolul acestor practici. Haide să ne pregătim de start şi să sărim în partea adâncă a bazinului de înot. Sunteţi gata?

Gurul este în tine. 

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultaţi cartea AYP Respiraţia Spinală Pranayama (AYP SpinalBreathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment