Sunday, May 15, 2016

Lecţia 52 – Pranayama: Marele nerv mic



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 20 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Mi se întâmplă ceva foarte ciundat: Fac respiraţia spinală, mergând în sus şi în jos în minusculul nervuşor şi deodată mă găsesc în acest imens spaţiu plin de extaz. Cred că tot mai merg în sus şi în jos, dar nu sunt sigur. Nu sunt sigur că încă mai respir, dar nu simt nici un discomfort. Dimpotrivă, mă simt fantastic. Mai sunt în nervul coloanei vertebrale când se întâmplă aceasta?

Răspuns: Da, eşti tot în nervul spinal. Este un mare „nerv mic”. Un paradox uluitor. Dimensiunea sa internă conţine galaxii. Şi totuşi, tu stai aşezat la locul tău făcând o simplă procedură de pranayama într-un canal minuscul din corpul tău. Dacă respiraţia se opreşte de la sine în aceste condiţii este în regulă. Nu ai de ce să te îngrijorezi. Respiraţia se va întoarce la normal când te întorci la modul normal de funcţionare al organismului. Nu forţăm respiraţia. Respiraţia îşi găseşte nivelul optim în funcţie de starea sistemului nervos în timpul practicilor. Uneori respiraţia nu se calmează prea mult cu pranayama. Este în regulă. Continuăm de acolo de unde este, respirând cât de încet şi profund putem să o facem, în mod comfortabil. Alteori, respiraţia poate că încetineşte imediat. Totul depinde de procesul de curăţire ce se petrece in interior în acel moment. 

Pranayama trebuie practicată cu blândeţe. Beneficiile nu vin practicând eroic pentru o sesiune. Ele vin practicând comfortabil ca la ceas de-a lungul multor luni şi ani de sesiuni. Încet şi sigur e drumul spre success. 

Sistemul nervos uman pe care îl avem este un mister glorios – poarta noastră spre infinit. Tot ce trebuie să ştim este ce pârgii să folisim în fiecare zi. 

În câteva lecţii mai departe vom începe să explorăm alte căi de trezire sistematică a marelui tărâm din noi. Pe măsură ce continuăm să practicăm, jocul purei conştienţe extatice va deveni did ce în ce mai dinamic în noi. Va deveni deasemenea mai uşor de observat în viaţa noastră de zi cu zi. Atunci s-ar putea să ne vedem cântând şi dansând în mijlocul străzii fără nici un motiv anume. 

Gurul este în tine. 

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză: 

·        Pentru instrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultaţi cartea AYP Respiraţia Spinală Pranayama (AYP SpinalBreathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment