Saturday, May 14, 2016

Lecţia 51 – Pranayama: Zgomote ciudate



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Lecţia 51 – Pranayama:  Zgomote ciudate

Autor: Yogani
Data primei publicări: 18 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Pranayama decurge plăcut şi respiraţia mi se încetineşte foarte mult. Dar se petrece ceva ciudat. Parcă aer se acumulează în abdomen şi aud zgomote ciudate de la intestine. Şi aceasta nu este tot. Am o senzaţie ca de mentă, strălucitoare, în aceeaşi zonă. Ce se întâmplă?

Răspuns: Este un excelent semn de progres. Înseamnă că prana este ridicată din regiunea pelvisului în sistemul digestiv şi aer este acumulat tot acolo pentru a fi amestecat cu prana. Desigur, ai şi hrană acolo.  Prana, aer şi hrană sunt cele trei elemente care alimentează un nou proces ce se petrece în sistemul nostru digestiv atunci când corpul nostru trece la o nou mod de funcţionare. 

De fapt, chakra abdominală este activată. În sanscrită, limba înţelepciunii antice din India, acestă chakra se cheamă „manipura”, ceea ce însemnă „oraşul pietrelor preţioase”, făcând astfel referinţă la senzaţia strălucitoare pe care o menţionezi. Chinezii au o atitudine mai puţin romantică în această privinţă: în taoism, acestă zonă se numeşte „ceaun”, făcând referinţă la amestecul şi gătitul ce se petrec în abdomen. Oricare este numele folosit, este un proces real care se petrece în corp, stimulat de progresul din pranayama şi din meditaţie. Pe măsură ce corpul şi sistemul nostru nervos sunt purificate, respiraţia începe să se oprească de la sine şi noi procese biologice au loc.

 Dar care este scopul? Ştim că mintea şi corpul sunt conectate. Condiţia sitemului nostru nervos determină ce experienţe putem avea. Practicile avansate de yoga lucrează să purifice şi să deschidă sistemul nervos. Acestea nu se petrec separat de felul în care biologia funcţionează în noi. Pe măsură ce sistemul nostru nervos se transformă, se petrec deasemenea şi transformări biologice. Scrieri antice fac referinţe la o alchimie internă şi la substranţe magice numite „soma” şi „nectar”, care apar în corp. Acestea sunt substanţe biologice produse de corp atunci când funcţionează într-o stare mai avansată. Noul mod de funcţionare a sistemului digestiv este unul dintre principalii producători de esenţe biologice rafinate din corp. Din sistemul digestiv, aceste esenţe sunt difuzate şi joacă un rol central în transformări biologice şi neurologice care urmează să se petreacă peste tot în corp. Putem cu adevărat să observăm cum aceste esenţe lucrează în corp atât în timpul practicii cât şi în activitatea zilnică.  Cu simţurile rafinate prin practica de yoga, devenim martorii acestei transformări ce se petrece în interior. Cu timpul, distincţia dintre corp şi martor (pura noastră conştienţă extatică) se estompează. Devin un continuu. Acestă transformare este atât biologică cât şi spirituală. Corpul şi martorul sunt aspencte ale aceleiaşi realităţi.  Deci, să nu fim surprinşi când transformări biologice se petrec în noi, datorită călătoriei spirituale în care ne aflăm. Nici o piatră nu va rămâne neîntoarsă atunci când intrăm într-o nouă etapă de viaţă prin yoga – etapa de unitate. 

Pentru mii de ani, umanitatea a privit iluminarea ca ceva numai pentru câţiva aleşi, ca ceva provenim de altundeva sau de la altcineva – o binecuvântare spirituală misterioasă ce apare ca prin minune pe pragul celor aleşi. Acesta este o viziune greşită asupra umanităţii şi a capacităţilor ei. Este o viziune limitantă. În această eră ştiinţifică, vom realiza ce este procesul transformării spirituale cu adevărat – resultatul aplicării sistematice a cunoştiinţelor specializate din acest domeniu. 

Adevărul este că noi toţi avem acces egal prin sistemul nostru nervos la viaţa divină. Ai opţiunea de a fi „ales” dacă eşti doritor să faci munca care se cere – munca de a aplica cunoştiinţele de trasnformare spirituală umană, adică de a face practici spirituale în fiecare zi. 

Gurul este în tine. 

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultaţi cartea AYP Respiraţia Spinală Pranayama (AYP SpinalBreathing Pranayama) şi AYP Plus.
·        Pentru o discuţie detaliată privind „ciclul nectarului”, consultaţi cartea AYP Dieta, Shatkarmas şi Amaroli (AYP Diet, Shatkarmas and Amaroli) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment