Sunday, May 8, 2016

Lecţia 49 – Pranayama: Transpiraţia



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 16 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Pranayama făcută înainte de meditaţie este eficace. Este o diferenţă semnificativă de când am început pranayama.Când practic respiraţia spinală, simt că într-adevăr se întâmplă ceva. După ce respir încet timp de zece minute, uneori sunt acoperit de transpiraţie. Nu am probleme cu respiraţia şi nu îmi este cald şi nimic altceva nu mă deranjează. Inima nu îmi bate mai repede. Doar transpir enorm. Este normal aşa ceva?

Răspuns: Da, este normal. Este un lucru bun. Este un simptom direct al purificării care se petrece în sistemul nervos atunci când prana curge într-o măsură din ce în ce mai mare. Nu faci un exerciţiu aerobic sau orice alt efort fizic care să te facă să transpiri. Exerciţiul fizic al pranei care curge prin nervi produce transpiraţia în corp, eliminând în acest fel impurităţi.

Transpiraţia nu va continua la infinit.Treptat, pe măsură ce corpul se purifică, traspiraţia va încetini. Alte simptome pot să apară ca rezultat al purificării. Pot fi experienţe senzoriale interne, mai subiective. Prin pranayama, începem să ne purificăm de la nivelul fizic spre nivele interioare, deschizând şi trezind nervul spinal ca principalul mod de control al întregului sistem nervos. Prin meditaţie, mergem complet dincolo de corp şi minte, pentru ca apoi să ne întorcem spre înafară ca pură conştienţă extatică. Prin aceste două abordări, încercuim blocajele profunde şi le eliminăm în cantităţi mari. Uneori chiar putem să vedem aceasta cu ochii noştrii. Cum se întâmplă când transpirăm.

Dacă purificarea este acompaniată de discomfort, nelinişte şi iritabilitate, aveţi grijă să vă acordaţi suficient timp de odihnă la sfârşitul meditaţiei. Acest lucru aproape întotdeauna are un efect calmant şi profund. Dar orice se poate întâmplă în procesul de purificare a corpului, aşa că aveţi grijă cum folosiţi sfaturile legate de experienţele incomfortabile ce pot să apară din când în când. Totul ţine de procesul de purificare şi fiecare dintrre noi îl va trăi în diferite feluri. Va trebui să fin conştienţi de abiliţile noastre şi să profităm de ele. Va trebui să fim conştienţi şi de limitele noastre şi să ţinem seama de ele.

Din punct de vedere practic, dacă esti ud la sfârşitul pranayamei, ia câteva minute să te usuci cu un prosop înainte de a medita. Şchimbă hainele dacă aceste te ajută să fii mai comfortabil. Nu e nevoie să medităm într-o baltă de transpiraţie.Dar nu întârzia începutul meditaţiei mai mult decâteva minute după terminarea pranayamei. Vrem să profităm de efectele pranayamei în timpul meditaţiei.

Gurul este în tine. 

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză: 

·        Pentru instrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultaţi cartea AYP Respiraţia Spinală Pranayama (AYP SpinalBreathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment