Saturday, May 7, 2016

Lecţia 48 – Pranayama şi sănătatea



Practici avansate de yoga
Lecţii principale
 
Autor: Yogani
Data primei publicări: 16 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Ce efect are pranayama asupra sănătăţii? Mi se pare că trebuie să aibe un efect.

Răspuns: Da. La fel ca şi meditaţia, pranayama promovează purificarea sistemului nervos. Fiind un proces fizic, are efecte directe asupra corpului, pe care le putem observa pe măsură ce practica progresează. Are efecte pozitive asupra plămânilor, a creierului, a sistemului digestiv, a inimii şi asupra organelor de reproducere – să menţionăm numai unele din ele. Pranayama stabilizează mintea şi emoţiile. Pe măsură ce prana curge tot mai mult în corp, o energie lucioasă, palpabilă, radiază din piele, creând o „aură” de sănătate şi putere ce poate fi benefică celorlalţi.

Dar nimic nu se petrece peste noapte sau ca urmare a unei practici iregulate de pranayama. Nici nu vine după „excese” de practică în care, după ce nici o practică nu a fost făcută zile şi săptămâni la rând, urmează perioade de pranayama făcută impulsiv şi excesiv în speranţa unui progres rapid şi imediat. Lucrurile nu se petrec aşa. În acestă privinţă, pranayama este ca orice alt exerciţiu fizic. Puţină practică făcută de două ori pe zi are efecte mai puternice decât o practică excesivă făcută din când în când, după zile sau săptămâni de întrerupere. O practică excesivă şi iregulată nu este încurajată în nici o formă de exrciţiu fizic, putând chiar să dăuneza sănătăţii.

Dacă hotărăşti să devii un alergător pe distanţă lungă, vei începe prin a alerga o dată pe săptămână câte trei sau şase km deodată? Dacă procedezi aşa, cariera ta de alergător va fi scurtă. Este mai probabil să reuşeşti dacă începi să alergi pe distanţe scurte în fiecare zi şi creşti treptat distanţa de alergat de-a lungul lunilor, până ajungi la distanţa dorită. Exerciţiul fizic cere practică regulată şi măsurată. Aşa se antrenează atleţii serioşi.

Practica spirituală este asemănătoare cu sportul: ne atrenăm treptat corpul şi sistemul nostru nervos să conducă şi să radieze un nivel crescut imens al purei conştienţe extatice. Acesta este un scop uriaş, care este atins prin mulţi paşi mici, făcuţi zilnic de-a lungul unei perioade lungi de timp. Beneficiile unei astfel de abordări sunt cumulative şi observabile pe parcurs. Practicile avansate de yoga promovează purificare şi echilibrare profundă în sistemul nervos şi unele rezultate vor fi evidente imediat când se începe practica. Unul din beneficiile uşor de observat este îmbunătăţirea sănătăţii. Deci, într-adevăr, pranayama contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii, la fel ca şi meditaţia.

Trebuie subliniat că pranayama nu este un leac miraculos care va vindeca instantaneu bolile produse de ani de viaţă nesănătoasă. De fapt, dacă viaţa dezechilibrată a compromis serios sănătatea, s-ar putea să nu putem practica pranayama imediat. Pentru a practica pranayama trebuie să avem un anumit nivel de sănătate, mai ales a sitemului respirator. Nu trebuie să exagerăm niciodată dincolo de capacitatea noastră atunci când practicăm pranayama. Practica noastră trebuie să fie adecvată abilităţilor noastre. Dacă suntem slăbiţi, pranayama trebuie practicată puţin sau deloc. Dacă suntem puternici, putem face mai mult. Reflectează cu grijă înainte să te angajezi să faci o anumită tehnică de pranayama. Meditaţia poate fi practicată aproape de oricine, la orice nivel de sănătate, fără să adauge încă un stres asupra corp. Pranayama este diferită. Pranayama cere un anumit nivel minim de sănătate pentru a putea fi practicată în siguranţă şi cu rezultate. Ţine seama de aceasta şi adaptează întotdeauna practica ta de pranayama la condiţia ta fizică din prezent, astfel încât să nu supui corpul la o povară inutilă. De exemplu, în timp ce meditaţia poate ajuta când suntem bolnavi, pranayama nu va ajuta, mai ales dacă avem o afecţiune respiratorie. Când plămânii suferă, nu îi forţaţi.a fel cum nu vom ieşi afară să alergăm o milă dacă suntem bolnavi. 

Dacă aplicăm vechiul bun-simţ la practica de pranayama, vom avea mult de câştigat, inclusiv în privinţa sănătăţii.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind respiraţia spinală, consultaţi cartea AYP Respiraţia Spinală Pranayama (AYP SpinalBreathing Pranayama) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment