Saturday, November 7, 2015

Lecţia 37 – Meditaţia în grup



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 9 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Dacă găsesc alţi oameni care fac aceste practici de yoga putem medita împreună într-un grup? Am auzit că sunt beneficii în aceasta.

Răspuns: Meditaţia în group este un lucru bun. Orice adunare cu scopul de a studia şi a încuraja căi de progres spiritual este benefică. Dacă poţi să împărtăşeşti regulat interesul spiritual cu alţi oameni cu aceleaşi preocupări, aceasta îţi va aduce beneficii considerabile, mai ales pentru că te inspiră să mergi mai departe în practica ta zilnică. Fără îndoială că şi tu îi vei inspira pe alţii la rândul tău.

Este o idee bună să se facă o meditaţie de zece minute sau cam aşa ceva la începutul şi la sfârşitul oricărei adunări. Poţi să-ţi alcătuieşti un grup propriu de discuţie sau poţi te alături unui grup deja format. Oricare este situaţia, vei descoperi că meditaţiile într-un grup au calitatea lor proprie.  Pot fi profunde şi atotpătrunzătoare pe măsură ce minţile individuale se liniştesc, se amestecă şi se întăresc una pe alta. Este un efect notabil şi radiază în afară spre mediul înconjurător. Este bine dacă membrii grupului practică acelaşi lucru, dar nu este obligatoriu, cât timp pot practica în linişte în aceeaşi perioadă de timp. Meditaţiile în grup sunt bune pentru meditatorii individuali şi sunt înălţătoare pentru întreaga lume.  

Unii oameni preferă „meditaţiile ghidate.” Vei descoperi că acest stil de meditaţie nu este compatibil cu  folosirea mantrei, deoarece practica ta merge înăuntru repede şi eficient. Pe măsură ce meditaţia devine un obicei, vei dispare înăuntru imediat ce închizi ochii, aşa că meditaţiile ghidate prin cuvinte vor fi contra-productive pentru tine. Acelaşi lucru este valabil pentru meditaţiile care folosesc muzică, cânt, tobe, etc. Toate acestea au rolul şi beneficiile lor, dar nu sunt compatibile cu a urma rapid mantra înăuntru spre pura conştienţă extatică. Acesta nu Inseamnă că nu poţi participa în meditaţii ghidate, în cânturi sau orice altceva. Dar va fi un procedeu foarte diferit de meditaţia ta zilnică folosind mantra. Vei stabili relaţii care sunt protrivite pentru tine cu multe grupuri valabile. Sau poate vei începe un grup propriu, orientat spre această abordare deschisă a practicilor avansate de yoga. Fă ce este mai bine pentru tine.

Isus a spus: „Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Matei, 18:20). Acest citat nu este dat dintr-un punct de vedere sectar. El descrie un principiu bine-cunoscut. Când oameni se adună cu un scop spiritual, conştienţa este stimulată şi se trezeşte. Acestă trezire poate fi trăită ca o tăcere tot mai profundă şi conştienţă extatică atotpătrunzătoare. Această experienţă se petrece în fiecare credinţă, în fiecare adunare cu un înalt ideal spiritual, în fiecare adunare ce caută adevărul. Experienţa conştienţei extatice tăcute şi omniprezente este maximă în timpul meditaţiilor în grup, atunci când multiple minţi sunt aduse spre tăcere în mod sistematic.

 Meditaţiile în grup nu sunt un substitut pentru practica ta de meditaţie de două ori pe zi. Practica ta individuală este practica ta principală şi aşa trebuie să fie întotdeauna. Astfel, destinul tău spiritual depinde de tine, de practica ta zilnică, şi nu de alte circumstanţe. Grupurile se fac şi se desfac. Meditaţiile în grup pot fi un sprijin minunat, dar şi aceasta uneori se petrece şi alteori nu. Nu te baza pe ele ca practica ta centrală. Gândeşte-te la ele ca bonusuri. Viaţa se schimbă mereu în jurul tău. Asigură-te că practica ta zilnică este înrădăcinată ca un aspect interior al vieţii tale şi nu este subiectul circumstanţelor exterioare. Am discutat diferite strategii pentru a menţine o practică de meditaţie zilnică în situaţii ce fac excepţie de la programul obişnuit. Menţinerea unei practici regulate este foarte importantă In călătoria ta pe căile vieţii. Oricare practică zilnică alegi în cele din urmă, aceasta să fie sfântă pentru tine. Este principala ta cale spre înăuntru. Poţi să te bazezi pe ea, pentru că eşti hotărât să o faci în fiecare zi fără nici o excepţie. Tot altceva este doar peisaj trecător, care te inspiră uneori şi care nu prea te inspiră alteori. Înclină spre cel care te inspiră, lasă-l să-ţi aprindă flacăra dorinţei de progres şi permite practicii zilnice să continue să facă purificarea interioară. Vom adăuga alte practici pe care poţi să le consideri pentru programul tău. Îţi vei alcătui propria practică zilnică. O practică zilnică este secretul succesului. Este cea mai sigură cale spre iluminare.

Explorează diferite grupuri şi ia parte în discuţii despre transformarea spirituală. AI intrat într-un nou tărâm de cetăţenie – cetăţenia spirituală. Adu-ţi propria ta conştienţă extatică pură la fiecare adunare şi la fiecare meditaţie în grup. Şi mereu aminteşte-ţi că îţi construieşti zilnic casa ta pe piatra conştienţei extatice pure.
Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment