Friday, November 6, 2015

Lecţia 36 – A cincea dimensiune



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări:  9 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Când meditez, simt că parcă merg în alt loc. Este foarte plăcut şi treptat îmi schimbă felul în care văd viaţa. Unde sunt când meditez? Ce mi se adaugă?

Răspuns: Când medităm, permitem minţii în mod firesc să aducă conştienţa din tărâmul familiar al timpului şi spaţiului în tărâmul nealterat al conştienţei pure. Conştienţa nu este timp nici spaţiu. Putem spune că este dimensiunea infinită care stă la baza lumii pe care o percepem cu simţurile noastre fizice. Pe lângă faptul câ nu are limite, este un etern „acum.” Conştienţa este o altă dimensiune dincolo de timp şi spaţiu – o putem numi a cincea dimensiune. Prin meditaţie, unim treptat a cincea dimensiune a conştienţei cu cele patru dimensiuni ale spaţiului şi timpului, astfel încât cele cinci dimensiuni ajung să co-existe împreună. Sistemul nostru nervos este cultivat treptat să ne ofere experienţa tuturor celor cinci dimensiuni simultan.

Acest lucru are implicaţii profunde în viaţa nostră de zi cu zi. Înainte să începem să medităm, tot ce am făcut a fost în timp şi spaţiu. Toate acţiunile noastre, toate rezolvările de probleme, au fost limitate la patru dimensiuni. Alegerile pe care le vedeam înaintea noastră au fost întotdeuna limitate de timp şi spaţiu. Prin meditaţie, aducem o dimensiune suplimentară, conştienţa. Este o mare diferenţă. Acum vedem situaţiile în moduri în care nu puteam să le vedem înainte. Suntem în stare să influenţăm cursul vieţii în moduri în care nu puteam să o facem înainte.

Închipuie-ţi că încerci să rezolvi un puzzle pe masă. Te uiţi la el în două dimensiuni, pe suprafaţa flată a mesei. Cât ai încerca, piesele nu se potrivesc. Atunci, o prietenă vine în cameră şi îţi spune: „Încearcă aceasta.” Ea ridică două margini ale puzzle-ului şi le curbează una spre alta deasupra mesei şi piesele se potrivesc perfect. Mutând puzzle-ul în a treia dimensiune, în spaţiul de deasupra mesei, puzzle-ul a fost rezolvat uşor. Viaţa este la fel. Trăind în doar cele patru dimensiuni, cele ale spaţiului şi timpului, este adesea un puzzle fără soluţie. Încercăm tot mereu, fără să reuşim să potrivim toate piesele împreună. Când începem să medităm, adăugăm o nouă dimensiune, o nouă perspectivă. Atunci toate piesele încep să se potrivescă şi totul începe să aibă sens. 

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment